DRUŽENJE FEBRUAR

Druženje | feb. '18

ZADVOR

Društvo upokojencev Zadvor je eno najuspešnejših na ljubljanskem območju. Ob štirideseti obletnici so prejeli tudi pohvalo Mestne zveze upokojencev Ljubljana.

V lanskem letu so med drugim izvedli čistilno akcijo v Zadvoru in okolici. Organizirali so več izletov doma in v tujini. Aprila so se odpeljali na otok Rab, kjer so se poklonili internirancem v taborišču Kampor. Novembra pa so v Prekmurju praznovali martinovo. Decembra so obiskali bolne člane in člane, starejše od 80 let, jih obdarili in jim zaželeli veliko zdravja. (Besedilo: Jožef Drab, fotografija: Franc Košir)

ODRANCI

Pri Društvu upokojencev Odranci so ponosni na članice, dolgoletne poverjenice, ki so lani prejele priznanje pokrajinske zveze. To so Marija Raduha, Elizabeta Lebar in Irena Gostan. Priznanje je ob deseti obletnici delovanja prejelo tudi društvo. Anica Borovič, dolgoletna poverjenica in promotorica zdravega načina življenja, pa je prejela pisno priznanje Zdusa. Na društvenem silvestrovanju so dvema paroma čestitali za zlato poroko in proslavili še eno veselo novico: njihova članica Marija Antolin je po izboru bralcev revije Ženska postala dobri človek leta 2017. (Besedilo: Ivanka Tompa)

ŠENČUR

Pri Društvu upokojencev Šenčur so se odločili, da staro leto zaključijo nekoliko drugače. Namesto vsakoletnega zaključnega kosila so se sredi decembra odpravili v Tržišče na Dolenjskem. Najprej so se ustavili pri največji pletenki v Evropi, kjer so jih zelo lepo sprejeli predsednik Društva upokojencev Tržišče Vinko Sitar, predsednik PZDU za Posavje Jožef Žnidarič, predsednica Turističnega društva Tržišče Milena Knez in podžupan Občine Sevnica Janez Kukec. Domačini so goste pogostili v prostorih svojega društva, kjer so se dogovorili za nadaljnje sodelovanje. Gostiteljem pa sta se zahvalila predsednik Društva upokojencev Šenčur Ciril Sitar in predsednik Zdusa Janez Sušnik, ki je tudi član tega društva. Nato pa so Gorenjci pot nadaljevali v Zgornje Vodale, kjer so se sprehodili do rojstne hiše Lojzeta Grozdeta in zaključili izlet na kmetiji v Marendolu. (Besedilo: Franci Erzin, fotografija: Ljudmila Sitar)

 

VERŽEJ

Člani Društva upokojencev Veržej so ob koncu lanskega leta obiskali starejše in bolne v vaseh Veržej, Bunčani, Banovci in v domovih za starejše. Pri projektu so sodelovali še župnijska Karitas, območno združenje Rdečega križa, Kulturno društvo Slavko Osterc in gasilci vseh treh vasi, ki so pripravili pakete za obdarovanje. Obdarovanci so bili obiskov in paketov zelo veseli.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

IDRIJA

Pevci in pevke mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Idrija pod vodstvom zborovodje Polone Bončina so obiskali stanovalce idrijskega doma starejših občanov. Idejna vodja srečanja Lada Bizjak si je srečanje zamislila malo drugače – voščilo s spremljavo ljudskih pesmi so pevci zapeli kar v dnevnih prostorih na posameznih oddelkih. Tako so kulturni dogodek lahko spremljali tudi tisti, ki se teže gibljejo. (Besedilo: Polona Bončina, fotografija: Marica Bončina)

VINSKA GORA

Na prvem dnevu Zdusa 15. decembra lani v Izoli je z območja Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev priznanje Zdusa prejelo izjemno aktivno Društvo upokojencev Vinska Gora, ki ga vodi Anica Lamot. Mihaela Oštir ter Danica in Mirko Tisnikar iz Vinske Gore so sodelovali tudi na jesenski rokodelski delavnici v hotelu Delfin v Izoli. Z območja ŠPZDU so sodelovali še Janez in Pavla Hrovat, Leopoldina Hrustelj, Marija in Milan Štalekar, Marija in Tomo Bahun, Zlatka Perkovič iz Društva upokojencev Šalek, Slavka Mijoč, Dragica Povh, Olga Bračič iz Društva upokojencev Velenje ter Lojzka in Ciril Rotovnik iz Društva upokojencev Šentilj pri Velenju. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

MURSKA SOBOTA

V Bodoncih na Goričkem so se srečali člani nekdanje Gasilske zveze Murska Sobota, ki je pred leti združevala kar 132 prostovoljnih gasilskih društev. Organizatorja Franc Küčan in Ivan Smodiš sta pripravila lep izlet po Goričkem, od ogleda gradu pri Gradu, obiska Vulkanije in vinarije Gjerkeš v Fikšincih do ogleda evangeličanske cerkve v Bodoncih. Med udeleženci srečanja je bil tudi častni poveljnik pomurske gasilske regije Franc Gomboc, ki je praznoval 90. rojstni dan in 70 let aktivnega dela v gasilstvu. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PIVKA

Na srečanju ob koncu leta je predsednik Društva upokojencev Pivka mag. Evgen Primožič spomnil na dogodke, ki so zaznamovali delovanje društva. Med drugim so organizirali tri izlete, se udeležili druženja primorskih upokojencev v Novi Gorici, pripravili letno srečanje v juliju in novoletno zabavo. Med zahtevnejšimi podvigi je bila organizacija pokrajinskih športnih iger za južno Primorsko. Pevke ŽeVS Rožmarinke in ŽePZ so nastopile na reviji Primorska poje in Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Izdali so dva zvezka poezije in proze članov krožka Beremo skupaj, uvedli bralno značko za upokojence občine Pivka in ob 65. obletnici obstoja društva izdali svoje glasilo. Ob koncu leta so obdarili vse starejše nad 80 let, uspešno tudi uresničujejo program dela v projektu Starejši za starejše.
(Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

 

TOLMIN

Prostovoljke skupine za samopomoč Spominčica Zgornjega Posočja se srečujejo vsako zadnjo sredo v mesecu v prostorih varovanih stanovanj tolminskega doma upokojencev. Lani jeseni so bile zelo dejavne. V oktobru so se udeležile mednarodne konference ASK 2017 – Za demenci prijazno okolje v Čateških toplicah. Organizirale so delavnico barvanja fraktal pod vodstvom mentorice Nike Munih (risanje mrež ali črt miže, naključno izbiranje barv). Pripravile so tudi zelo dobro obiskano predavanje dr. Sanele Banovič o psihološkem zdravljenju in predavanje mag. Klelije Štrancar o paliativni oskrbi. Prostovoljke so začele sodelovati tudi z idrijskim domom starejših občanov. V treh letih delovanja so dosegle veliko razpoznavnost, tudi na Facebooku, medse pa vabijo nove člane ali podpornike društva.
(Besedilo in fotografija: Nada Kenda)

IZOLA

Februarja lani so v hotelu Delfin v Izoli začeli novo jutranjo dejavnost Prebujanje s pesmijo, ki so jo gostje z navdušenjem sprejeli. Pod vodstvom Marjetke Popovski, pevke slovenskih ljudskih pesmi, so se lahko hotelski gostje vsako sredo ob 9. uri pridružili petju starih slovenskih pesmi. Vsak gost je slišal pesem iz svojega kraja. Tako so zapeli skupaj z Gorenjci, Korošci, Štajerci, Prekmurci, Prleki, Dolenjci, Belokranjci, Notranjci, Zasavci, Ljubljančani, Primorci in Kraševci ter s številnimi zamejci s Koroškega in Tržaškega.

Ob pesmih so se utrnili spomini, tudi kakšna solza, ki je ni bilo mogoče spregledati, ali pa so udeleženci na koncu veselo zavriskali. Na željo so mikrofon prepustili posameznikom ali pevskim skupinam, da so tudi zapeli ali zaigrali na glasbilo. Enkrat na mesec so gostili tudi skupine otrok iz izolskega vrtca in tako s pesmijo povezali dve različni generaciji. Letos nadaljujejo druženje ob pesmi od 7. februarja naprej, in sicer vsako sredo ob 9. uri zjutraj, razen v juliju in avgustu. (Besedilo in fotografija: M. P.)

PRAZNOVALA JE

Anica Rukše, članica DU Gabrje, je 13. januarja praznovala 90 let. Veliko še postori po hiši in zunaj, predvsem pa je rada med ljudmi, se poveseli, zapoje in zapleše. Z možem imata hčer in dva sinova, 8 vnukov in 4 pravnuke, ki jim polepšajo marsikateri dan.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media