Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | feb. '18

STRAH PRED PREISKAVAMI

61-letna bralka je pred kratkim nekajkrat opazila sledi krvi na toaletnem papirju po odvajanju blata. Sklepala je, da ima hemoroide, zato je posvetila veliko pozornosti rednemu odvajanju, prehrani, telesni dejavnosti in intimni higieni. Redno uporablja mazila, ki jih je kupila v prosti prodaji. Potem so težave izginile, pred enim tednom pa so se sledi krvi ponovno pojavile. Sprašuje, ali mora na pregled k zdravniku, saj ji je že misel na preiskavo neprijetna. Po drugi strani pa se boji, da je v ozadju kar resnejšega.

Bralka je načela temo, ki se je zdravniki ne zavedamo v polni meri. Strah pred preiskavami in morebitnimi »slabimi« izvidi je prisoten pri mnogih ljudeh. Če gre za posege, ki so povezani z najintimnejšimi deli našega telesa, se temu pridruži še neprijetnost zaradi sramu. Morda je pri mladih, kjer je tabujev manj, lažje. Ne poznam veliko žensk, ki gredo z veseljem h ginekologu, predvsem v obdobju, ko ni več nosečnosti ali potrebne zaščite pred njo. Predvidevam, da je enako pri moških pri pregledu prostate ali pri obeh spolih pri pregledu danke. Osebna odločitev za pregled je navadno sprejeta zaradi težav. Ampak najprej so potrebni obisk družinskega zdravnika, največkrat napotnica za specialista, nato čakalna doba. Če se težave začasno umirijo, se odločitev za pregled odmika. Največkrat to ni usodno, lahko pa je.

Po drugi strani smo zdravniki, ki nam ti pregledi predstavljajo vsakodnevno delo, nimamo predsodkov, imamo pa normative, zaradi katerih nam primanjkuje časa. Morda včasih niti ne zaznamo bolnikov, ki bi potrebovali še več prijaznih besed, spodbude, natančnega opisa, kaj bomo in kaj delamo z njimi ob preiskavi. Tudi mi smo samo ljudje s svojimi težavami in včasih tudi nimamo čisto pravega dne.

Če se vrnem k vprašanju naše bralke. Najverjetneje so res prisotni manjši hemoroidi, morda tudi samo vneta ali poškodovana sluznica zadnjika. Včasih tudi mazila povzročajo še bolj suho sluznico in ranice, ki zakrvavijo. Za mazanje naj zato uporablja ognjičevo mast ali olivno olje.

Svetujem ji, da gre na pregled k proktologu. Pred pregledom naj mu odkrito pove, da jo je strah. V večini primerov se takrat zdravniki zamislimo, kako bi se počutili sami, in to pomaga. Ko se bo prepričala, da v ozadju ni česa nevarnega, bo lažje premagovala težave.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 5. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media