NOVICE OD VSEPOVSOD

feb. '18

Kurentovanje bo dolgo in razigrano

S tradicionalnim korantovim skokom 2. februarja opolnoči se bo začelo 58. kurentovanje na Ptuju. Letos bo praznovanje še posebej razigrano, saj so obhodi kurentov razglašeni za Unescovo nesnovno kulturno dediščino človeštva. Tudi letos bo pester program vse do 13. februarja, ko bodo pusta pokopali. Čez dan se bodo zabavale maškare vseh starosti, vsak večer bodo goste v karnevalski dvorani zabavali domači in tuji glasbeniki, seveda pa ne bo manjkalo tradicionalnih prireditev in povork.

V soboto, 3. februarja, od 10. do 13. ure bo v minoritskem samostanu potekala dobrodelna obarjada Lions kluba Ptuj, ob 11. uri pa bo po ptujskih ulicah krenila povorka etnoloških pustnih likov. V naslednjih dneh (do vključno 8. februarja in nato še 12. februarja, ko bodo zadnjič zaplesali kurenti) se bodo na Mestnem trgu vsak dan ob 17. uri predstavljale posamezne skupine domačih pustnih likov in etnografskih mask: kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi … Najpogumnejši se bodo lahko v petek, 9. februarja, ob 18. uri pridružili nočni povorki hudičev, parkljev, zombijev in drugih strašljivih likov. Vrhunec kurentovanja pa bo v nedeljo, 11. februarja, od 13. ure naprej, ko bo ptujske ulice in trge v karnevalski povorki preplavila tisočglava množica pustnih mask in tradicionalnih likov.

Prešernov dan na Ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu pripravljajo za osrednji kulturni praznik, 8. februar, pester kulturni program. Obiskovalce vabijo, da si med 10. in 18. uro brezplačno ogledajo stalni razstavi Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, kratki film o zgodovini gradu in se povzpnejo na razgledni stolp.

Na brezplačnih vodenih ogledih jim bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi. Ob 12. uri boste vstopili v Časovni stroj – od Emone do mestnega simbola, po Ljubljanskem gradu vas bodo popeljali ob 13. in 16. uri, ogledu Izza grajskih rešetk se lahko pridružite ob 14. uri, otrokom, starejšim od pet let, pa bo zagotovo ugajal Skrivnostni svet ob 15. uri. Zaželeno je, da se predhodno najavite po telefonu: 01 306 42 93 ali po elektronski pošti: info-center@ljubljanskigrad.si.

Ob 11. in 17. uri pa bodo v Grajskem gledališču uprizorili predstavo Zmajelovščina, ki je nastala po predlogi besedila mladinskega pisatelja Žiga X Gombača. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na prodajnih mestih Ljubljanskega gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu.

Nagrade na področju ljubiteljske kulture

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je podelil priznanja za izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Zlato plaketo JSKD za življenjsko delo je prejel zborovodja Stojan Kuret, ki velja za enega najuspešnejših zborovskih dirigentov doma in v svetu.

Srebrne plakete so prejeli akademski slikar in grafik Lojze Adamlje, ki že več kot štiri desetletja ustvarja v nadrealističnem slogu, Danica Kocet, ki je prav poseben pečat pustila na področju folklorne dejavnosti, Branka Moškon za več kot 40-letno delovanje v folklorni dejavnosti, Božidar Tabaj za dolgoletno delo, podporo in spodbujanje gledališke ustvarjalnosti ter Borut Logar, ki je 38 let življenja posvetil glasbeni vzgoji in razvoju glasbenega življenja v svojem okolju. Zlati znak JSKD pa je prejela Petra Grassi, vsestranska glasbenica, ki je dejavna kot pianistka, zborovodkinja, pevka in skladateljica.

Zajtrk je zdrav začetek uspešnega dne

Izpuščanje prvega jutranjega obroka v dobri veri, da zaradi manjšega vnosa kalorij ohranjamo zdravo telesno težo, ni dobra rešitev, je povedala Mojca Cepuš, certificirana nutricionistka, ob predstavitvi Natur aktiv BIO zajtrka. Za naš organizem je najbolje, da jemo več manjših obrokov na dan, predvsem pa se moramo držati dveh pravil: ne zajtrkujemo sladkarij (ne jemo sadnih jogurtov ali sladkih kosmičev), večerja pa naj bo pol manjša od zajtrka. Zjutraj je dobro pojesti kos kruha z namazom (sirni, zelenjavni, humus …), ki mu dodamo košček paprike ali korenja, ali pa si pripravimo jajčno omleto s porom, peteršiljem, drobnjakom ali katero drugo zelenjavo. Kave nikoli ne pijemo na prazen želodec. Zajtrk, ki da energijo in ugodno vpliva na zmeren dvig glukoze v krvi, je prava osnova za rekreacijo, pa je povedal Jan Kovačič, kondicijski trener in inštruktor.

Da bi čim več ljudi vseh generacij spodbudili k zajtrkovanju, je podjetje Hofer že drugo leto pripravilo akcijo Jaz imam rad Natur aktiv BIO zajtrk. Prijavite se na spletni strani projekta https://www.naturaktivzajtrk.si/ in sestavite zajtrk iz izbranih izdelkov blagovne znamke Natur aktiv za največ deset oseb. Do 12. marca bodo vsak teden izžrebali 5 nagrajencev in jim brezplačno dostavili želeni zajtrk na dom ali na delovno mesto. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media