Najlepši trenutki

feb. '18

Kaj je čas? Nekaj, kar ves čas lovimo, pa nikoli ne ujamemo? Pomembno občutenje časa so naši spomini, ki pa se skupaj z nami spreminjajo. Pravijo, da je spomin luknjičast kot švicarski sir in se nanj ne da zanesti. Spomini niso dokumentarni posnetki, ampak odražajo naše trenutno razpoloženje in položaj, v katerem smo se znašli. Bolj kot natančnih datumov in ur se spominjamo trenutkov, ki so se nam zdeli pomembni in smo jih shranili v poseben »predal«. Nepomembne smo pozabili. Potovanje v preteklost vpliva tudi na naše sedanje in prihodnje odločitve, brez spominov ne bi bili to, kar smo, in prav s pomočjo spomina se nam zdi, da vidimo čas. Občutimo pa predvsem trenutke, zato bi se morali naučiti uživati v najlepših trenutkih danes in tukaj. In v drobnih stvareh.

V sebi bi morali poiskati tisto, v čemer uživamo in nas napolni z veseljem in nasmehom. Za spodbudo so nam lahko ljudje, kot je prof. Franc Gornik, ki ga predstavljamo v tokratni Vzajemnosti. Že od mladih dni ga navdihuje glasba. Upokojil se je kot dirigent Policijskega orkestra, potem pa je skoraj četrt stoletja vodil Partizanski pevski zbor. Danes je svet precej drugačen, kot je bil v njegovi mladosti, a najpomembnejše se mu zdi, da mladi kljub vse hitrejšemu tempu še vedno pojejo. Kdor poje, slabo ne misli, pravi znani ljudski rek. Slovenci smo znani kot dobri pevci in po številnih pevskih zborih. Ali bo morda kdaj nastal tudi v parlamentu, kjer bi si želeli več ubranega petja?

V dobro voljo pa nas lahko spravijo tudi pustne norčije. Za trenutek si lahko nadenemo masko, ki nas odpelje v drug svet. Za naše prednike je bil pustni čas zelo pomemben, prežet je bil z običaji in obredi, ki so jih povezovali z naravo. Na pusta je bilo treba pripraviti seme, z ropotom pa so šeme odganjale zimo in vse slabo. Z obiskom in plesom so v hišo prinašale srečo in dobro letino, zato jih je bilo treba obdariti. Šeme so naredile svoje, ljudje pa so bili pomirjeni in pripravljeni na bližajoče se spomladansko delo na polju in v vinogradu. Danes so šeme izgubile vsebino, pustne običaje pa ohranjajo le še zagnana turistična društva in tako skrbijo, da ne potone v pozabo pomemben del naše kulturne dediščine.

Zakaj se letos ne bi našemili tako kot včasih in zaplesali za dobro letino in boljši svet. Pomagali bi priklicati pomlad, ki jo po turobnih in temačnih zimskih dneh že težko čakamo.

Jožica Dorniž 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media