Recepti
Kobler iz jagodičja
Za manjši model (20 x 30 cm) potrebujemo:
1 kg sadja
sok pol limone
4 do 5 žlic sladkorja
1 do 2 žlici koruznega škroba
Za testo:
150 g moke
žličko pecilnega praška
3 žlice sladkorja
ščep soli
2 dl sladke smetane
Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sadje očistimo, po potrebi narežemo na manjše kose. Stresemo ga v model. Sadja naj bo toliko, da ostane še vsaj za prst prostora do vrha modela. Nato sadje prelijemo z limonovim sokom, ga sladkamo in pomešamo s koruznim škrobom. Tako se bo med peko sadni sok povezal v čudovito omako.
Za testen pokrov v posodici pomešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Potem prilijemo sladko smetano in sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Z žlico za sladoled ali večjo žlico testo porazdelimo po sadju v več kepicah; sadja ne prekrijemo povsem. Model damo v segreto pečico za 35 do 40 minut, da testo rahlo porjavi in sadje začne brbotati.
Slaščico ponudimo še toplo po pečeni postrvi in krompirju z blitvo. Odlična je tudi hladna s kepico sladoleda.
Opomba: Pri dieti za laktozno intoleranco izberite sladko smetano brez laktoze. Koruzni škrob poveže sadni sok v »pudingasto« omako. Jagodičje izloči več soka, slive in hruške na primer manj. Količino škroba (in sladkorja) torej določite glede na izbiro sadja.
Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki
Za manjši model (20 x 30 cm) potrebujemo:
pol litra mleka
150 g ajdove kaše
2 jajci
3 žlice sladkorja
muškatni orešček, cimet
150 g skute
2 žlici kisle smetane
3 jabolka
po želji pest namočenih rozin, grobo mlete oreščke
Priprava: Mleko zavremo in vanj zakuhamo oplaknjeno ajdovo kašo. Kuhamo 10 minut, nato odstavimo, pokrijemo in pustimo, da kaša nabreka naprej. Napol ali povsem ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model namastimo. Jajci razžvrkljamo ali penasto stepemo s sladkorjem. H kaši dodamo sladkor, začimbe, pretlačeno skuto, vse dodatke po okusu. Nazadnje čez vse naribamo jabolka, premešamo. Zmes preložimo v model, pogladimo in pečemo 20 do 25 minut.
Ponudimo kot toplo sladico po fižolovi juhi z rezanci, po želji prelito s sadnim sokom.
Različica: Poleg jabolk dodamo še hruške, uporabimo sadje iz kompota ali zamrznjeno jagodičje.
Opomba: Pri dieti za laktozno intoleranco izberite mlečne izdelke brez laktoze.