Recepti

Dobro počutje | mar. '18

Kobler iz jagodičja

Za manjši model (20 x 30 cm) potrebujemo:

1 kg sadja

sok pol limone

4 do 5 žlic sladkorja

1 do 2 žlici koruznega škroba

Za testo:

150 g moke

žličko pecilnega praška

3 žlice sladkorja

ščep soli

2 dl sladke smetane

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sadje očistimo, po potrebi narežemo na manjše kose. Stresemo ga v model. Sadja naj bo toliko, da ostane še vsaj za prst prostora do vrha modela. Nato sadje prelijemo z limonovim sokom, ga sladkamo in pomešamo s koruznim škrobom. Tako se bo med peko sadni sok povezal v čudovito omako.

Za testen pokrov v posodici pomešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Potem prilijemo sladko smetano in sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Z žlico za sladoled ali večjo žlico testo porazdelimo po sadju v več kepicah; sadja ne prekrijemo povsem. Model damo v segreto pečico za 35 do 40 minut, da testo rahlo porjavi in sadje začne brbotati.

Slaščico ponudimo še toplo po pečeni postrvi in krompirju z blitvo. Odlična je tudi hladna s kepico sladoleda.

Opomba: Pri dieti za laktozno intoleranco izberite sladko smetano brez laktoze. Koruzni škrob poveže sadni sok v »pudingasto« omako. Jagodičje izloči več soka, slive in hruške na primer manj. Količino škroba (in sladkorja) torej določite glede na izbiro sadja.

Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki

Za manjši model (20 x 30 cm) potrebujemo:

pol litra mleka

150 g ajdove kaše

2 jajci

3 žlice sladkorja

muškatni orešček, cimet

150 g skute

2 žlici kisle smetane

3 jabolka

po želji pest namočenih rozin, grobo mlete oreščke

Priprava: Mleko zavremo in vanj zakuhamo oplaknjeno ajdovo kašo. Kuhamo 10 minut, nato odstavimo, pokrijemo in pustimo, da kaša nabreka naprej. Napol ali povsem ohladimo.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model namastimo. Jajci razžvrkljamo ali penasto stepemo s sladkorjem. H kaši dodamo sladkor, začimbe, pretlačeno skuto, vse dodatke po okusu. Nazadnje čez vse naribamo jabolka, premešamo. Zmes preložimo v model, pogladimo in pečemo 20 do 25 minut.

Ponudimo kot toplo sladico po fižolovi juhi z rezanci, po želji prelito s sadnim sokom.

Različica: Poleg jabolk dodamo še hruške, uporabimo sadje iz kompota ali zamrznjeno jagodičje.

Opomba: Pri dieti za laktozno intoleranco izberite mlečne izdelke brez laktoze.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2019 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media