Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | mar. '18

INVALIDNOST IN ODPRAVNINA

Bralki, stari 54 let, manjka do starostne upokojitve še približno šest let. Pred leti je zbolela in po dolgotrajnem bolniškem dopustu je pridobila invalidnost III. kategorije in pravico do dela s krajšim delovnim časom, in sicer 4 ure dnevno oziroma 20 ur tedensko, na drugem ustreznem delovnem mestu in z omejitvami. Za preostale 4 ure dnevno oziroma 20 ur tedensko pa naj bi prejemala nadomestilo Zpiza, vendar ji bo pri delodajalcu, pri katerem je neprekinjeno zaposlena od začetka leta 2006, tekla delovna doba za poln delovni čas kot do zdaj. 

Delodajalec ji je sicer zagotovil, da bo poskušal uresničiti odločbo in pripraviti drugo ustrezno delovno mesto, o čemer dvomi. Zanima jo, ali ima pravico do izplačila sorazmernega deleža odpravnine, če začne delati na drugem delovnem mestu, in do kolikšne odpravnine bi bila upravičena, če bi ji dal odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Iz določbe 3. odst. 132. člena zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) sicer izhaja, da ima delavec, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se delno upokoji, pri delodajalcu, pri katerem mu je prenehala pogodba o zaposlitvi in je sklenil novo za krajši delovni čas, pravico do odpravnine v sorazmernem delu. 

Seveda pa v primeru naše bralke ne gre za delno upokojitev, čeprav bo od Zpiza prejemala nadomestilo za invalidnost, zato ji ob razporeditvi na drugo delovno mesto, na katerem bo delala s polovičnim delovnim časom, ne pripada nikakršna odpravnina. Če ji bo delodajalec podal odpoved na primer zaradi poslovnih razlogov ali zaradi nezmožnosti za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti, bi se na podlagi 40. člena zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov pri izračunu osnove za določitev višine odpravnine upoštevala prejeta plača, preračunana na polni delovni čas. Če zdaj prerazporeditev ne bo izvedena, bi v primeru odpovedi delavki za 11 dopolnjenih let dela pri delodajalcu pripadala odpravnina v višini 11/4 osnove, ki jo predstavlja povprečna mesečna bruto plača, ki jo je delavka prejela ali bi jo prejela, če bi delala v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 14. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.

                                                                           


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media