Enoletnice za vroča mesta

Prosti čas | maj '18

Vinka

Vse bolj suha in vroča poletja težko prenašajo tudi rastline na cvetličnih gredicah. V sušnih razmerah potrebujejo več oskrbe, še posebej pomembno je redno zalivanje. Zato je najbolje, da med rastlinami izberemo take, ki stresne situacije lažje prenašajo.

Enoletnice so tiste okrasne zelnate rastline, ki svoj življenjski ciklus zaključijo v enem letu. Zaradi bogatega cvetenja so praktična dopolnitev trajnic, skalnjakov in cvetličnih posod. Rastejo hitreje od drugih rastlin in kmalu zapolnijo prazne prostore v zasaditvi. Idealna rešitev, da onemogočimo rast plevela, hkrati pa preprečimo izhlapevanje vode iz zemlje. 

Catharanthus roseus ali vinka naravnost obožuje vroča poletja. Cvet spominja na zimzeleno vinko, ki raste kot podrast v gozdu. Njena rast je lahko pokončna, novejše sorte pa imajo bogato pokrovno rast. V toplem in sončnem vremenu uživa, kar se pozna na številnih cvetovih, ki v rdeči, rožnati ali beli barvi prekrijejo vso rastlino. Ne smemo pa ji zameriti, če bosta s prvimi nižjimi temperaturami njena rast in cvetenje zaključena.

Poletna orhideja

Veliko rastlin, ki prihaja iz eksotičnih krajev, obožuje sončna poletja. Te lepo uspevajo tudi v naših krajih, vendar moramo upoštevati čas saditve. Večino lahko na prosto posadimo šele v drugi polovici maja, ko so primerne tudi nočne temperature. V času množičnega urejanja cvetličnih korit in gredic niso najbolj privlačnega videza, zato jih radi spregledamo. Šele vrtnar nas prepriča, da gre za res čudovito rastlino.

 Angelonia x hybrid, ki je na videz občutljiva rastlina, v vročem poletju preseneti z bogatim cvetenjem. Zaradi čudovitih cvetov, ki objemajo steblo, se je je prijelo ime poletna orhideja. Zraste do višine 30 cm in cveti v beli, modri, rožnati barvi. Na fotografiji je sorta Angelonia Angelface 'Wedgewood Blue' z zanimivim dvobarvnim cvetom. Odstranjevanje cvetov ni potrebno. Dobro prenaša nekajdnevno izpostavljenost suši. Čudovito uspeva v mešanih zasaditvah v okrasnih posodah kot tudi na cvetličnih gredicah, izpostavljenih soncu. Najlepše je, če jih na gredice posadimo po več skupaj (vsaj tri), da povečamo učinek.

Lantana camara ali spreminjevalka je slovensko ime dobila zaradi nenehnega spreminjanja barve cveta. V vrtnarijah lahko izbirate različne barve, od rumene, bele, oranžne do rožnate. Pri izbiri je podatek, kako bo rastlina rasla, pomemben, ker ji bomo le tako namenili dovolj prostora. Široko grmaste bomo sadili na gredice, kjer želimo, da prekrijejo večji del praznega prostora. Kompaktne so uporabne za zasaditve grobov. Prevešajoče ali padajoče so primerne za mešane cvetlične zasaditve na terasah in balkonih. Povsod pa jih bodo obiskovali metulji in čebele. Lantana je v domovini invazivna rastlina in raste kot plevel. 

Gazanija

Gazania rigens je enoletnica, ki ji žlahtnitelji vsako leto dodajo kakšno zanimivo barvo. Dopolnitev izbire z dvobarvnim črtastim cvetom (na fotografiji) je vsekakor zanimiva. V vrtnarijah jih največ prodamo, ko je sončno vreme. Takrat zažarijo v vsej lepoti, zato ljubitelji cvetja množično segajo po njih. V deževnih dneh namreč zaprejo cvet in so skoraj neopazne. Kljub tej pomanjkljivosti pa zelo lepo uspevajo na sončnih legah.

 Zmagovita kombinacija v vseh zasaditvah na vročih legah sta prav gotovo beli mleček in dipladenia. Mleček, ki zapolni prazen prostor pod rdeče cvetočo lepotico, je vsestransko uporaben. Odlično prenaša sonce in sušo, ugaja pa mu tudi senca.

Mandevilla (Dipladenia) je rastlina višjega cenovnega razreda. Posajeno v loncu lahko, ko je nevarnost pozebe, pospravimo v hišo in jo prezimimo v svetlem prostoru. Čudoviti rdeči cvetovi so kos še tako vročim prostorom. V preteklih letih je v naše vrtnarije prihajala le v rdeči, rožnati in beli barvi, zdaj se ji pridružujeta še rumena in oranžna. Vse pa obožujejo vročino, kar se pozna pri cvetenju in rasti, to pa v hladnejših dneh obstane. Tudi mandeville se razlikujejo med seboj po rasti. Grmaste bomo sadili v cvetlična korita, prevešajoče se lepo obnesejo v visečih angleških košarah. 

Avstralska marjetica

Brachyscome multifida ali avstralska marjetica (na fotografiji) je pokrovno blazinasta rastlina. Številni cvetovi v obliki marjetic prekrijejo rastlino v modri, beli in rožnati barvi. Cveti neprekinjeno od pomladi do jeseni. Brahikoma je obstojna na dežju, vendar obožuje sončna mesta. Spada v tisto družbo lepotic, ki jih obožujejo čebele, metulji in ptice. Uporabna je za zasaditev pokopališč in mešanih nasadov na sončnih legah. Idealna rastlina za tiste ljubitelje cvetja, ki so se naveličali železnega izbora enoletnic.

Ljubitelj vročine je prav gotovo zlati kovanec – Asteriscus maritimus 'Aurelia Gold'. Veliko ljubiteljev ga znova sadi na cvetlične gredice ali grob, ker nikoli ne razočara. Veliki rumeni cvetovi v velikosti kovanca prekrijejo rastlino. Zavzame zelo velik del prostora do širine 30 centimetrov. Njegovo široko razrast je dobro upoštevati pri številu rastlin v zasaditvi. Meni je najlepša sorta 'Aurelia Gold' z nizko plazečo rastjo. Cveti zelo dolgo časa, in sicer od aprila pa vse do pozne jeseni. Velikokrat se zgodi, da me ljubitelji cvetja sprašujejo, ali je trajnica, saj mu tudi prva slana ne pride do živega.

Rastlinam, za katere vrtnarji obljubljamo, da bodo v vročini lepo uspevale, moramo dati priložnost, da se dobro ukoreninijo. To pomeni, da na začetku rasti nekaj tednov potrebujejo ustrezno oskrbo, da bodo lahko kasneje v največji vročini obstale več dni brez nege. Čeprav so sposobne preživeti dalj časa brez zalivanja, nam bodo vendarle hvaležne, če jim bomo po daljšem sušnem obdobju privoščili nekaj gnojila in kanglico vode.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media