Letos bo paradižnik najboljši

Prosti čas | maj '18

Paradižnik na domači gredici ima rad toploto in sonce, deževno poletje in vlaga mu ne prijata. Kljub temu pa smo lahko z nekaj ukrepi pri vzgoji uspešni tudi v deževnem poletju. 

Ob sajenju na gredice, visoke grede ali posode sadikam za začetno rast dodamo zemljo za paradižnike Bio Plantella, ki je bogata s huminskimi šotami, bioaktivno glino in hranili. Paradižnik potrebuje veliko količino hranil, saj plodove tvori celo poletje in še v jeseni, zato ga je treba tudi med rastno sezono dognojevati. Za pravilen razvoj plodov potrebuje veliko naravnega kalija in primerno količino fosforja, ki sta pomembna za tvorjenje sladkorja in slasten okus. Za gojenje paradižnika v posodah ali visokih gredah je najbolje uporabiti Bio Plantella Nutrivit za paradižnike z vsebnostjo hranil, posebej prilagojenih potrebam paradižnika in drugim plodovkam. Na dobro pripravljenih gredicah, ki smo jim dodali visokokakovostno dolgo delujoče organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik K, ki hranila sprošča glede na temperaturo in potrebe rastline, ima dodan tudi kalij za čvrstost rastline in dober začetek rasti. Tako kot drugim plodovkam je treba paradižniku poleti redno dodajati hranila. Najbolje, da ga dognojujemo s tekočim organskim gnojilom za paradižnike Bio Plantella iz rjavih morskih alg, bogato z naravnim kalijem, ki ga potrebuje za zdrav koreninski splet in boljše plodove.

Paradižnik potrebuje prostor  

Idealna razdalja med rastlinami na vrtu je vsaj 70 cm, sicer smo ustvarili prave pogoje za najnevarnejšo paradižnikovo bolezen – krompirjevo plesen. Ob robu gredice nam v boju pred paradižnikovimi boleznimi pomagajo meta, bazilika in kamilica, za privabljanje koristnih organizmov in čebel pa posadimo žametnico, ognjič in kapucinko. Gladijol in dalij v bližino paradižnika ne sadimo. 

Najbolje je, da paradižnik zaščitimo s posebno streho, ki mora biti postavljena dovolj visoko. Pomagamo si tudi z ekološkimi pripravki, s katerimi paradižnik krepimo, še preden se bolezen pojavi, redno pa jih uporabljamo enkrat tedensko in po vsakem večjem deževju. Uporabimo lahko 100-odstotno organsko sredstvo Bio Plantella Vital za paradižnike, ki bo rastline krepilo in varovalo pred boleznimi.

Poleti odstranjujemo zalistnike, ko so čim manjši, da ne povzročimo prevelikih ran. Pred odstranjevanjem se izogibamo krompirjevi gredici, da s prsti in oblačili ne prenesemo glivic s krompirja na paradižnik. Da bo nasad čim bolj zračen, paradižniku odstranjujemo tudi spodnje liste. Začnemo tedaj, ko so prvi plodovi veliki kot večji oreh, odstranimo pa vse liste do prvih plodov. List ob plodu pustimo. Pozneje enakomerno odstranjujemo do pet listov na teden po vsej rastlini. Da plodovi v vročem in suhem poletju ne bodo pokali, rjaveli ali gnili, rastlino listno dognojujemo s tekočim kalcijevim gnojilom Plantella. Za večjo odpornost proti boleznim, škodljivcem in stresnim pogojem pa vsakih štirinajst dni dodajamo tudi naravni vitaminski kompleks Bio Plantella Vita, ki zlasti z vitamini skupine B rastline krepi.

Nagradno vprašanje

S katerim ekološkim sredstvom redno tedensko škropimo plodovke za zaščito pred boleznimi in škodljivci?

 NAGRADA:

Med poslanimi pravilnimi odgovori bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo za nagrado prejeli 100-odstotno organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za paradižnike in plodovke z dodatkom naravnega kalija.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media