Poletje je čas za nov začetek

Dobro počutje | jul. '18

Poleti, ko gredo »vsi« na počitnice, se marsikdo, ki je starejši, težje gibljiv, brez partnerja, brez presežnega denarja in brez prijateljev, počuti odrinjenega na rob, saj ostane doma. Kaj bi lahko naredili, da vam bo bolje?

Pravijo, da je stara navada železna srajca. Toda zakaj bi morali vedno početi vse enako – sedeti na istem mestu, piti iz iste skodelice, se pogovarjati o istih temah? Rutina marsikaj olajša, a naredi življenje tudi enoličnejše, poleg tega pa pospešuje pešanje spomina. Premislite, kaj bi to poletje spremenili, da vnesete v svoje življenje več dinamike. Če nič drugega, pospravite predale in podarite, česar ne potrebujete, kateremu izmed centrov ponovne uporabe, ki so zrasli po vsej Sloveniji. Spremembe pogosto prinesejo nepričakovano darilo življenja.

Zgodaj zjutraj na bazen

Veliko zunanjih bazenov odprejo že zelo zgodaj zjutraj, vstopnina pa je tedaj nižja in bazeni prazni. Ob vročih dneh je jutranje plavanje osvežitev in hkrati telovadba, ki krepi mišice, a prizanaša sklepom. V bazenu pa lahko tudi telovadite ali pa preprosto brodite sem in tja. Tudi to vas krepi in izboljša duševno počutje.

Naj se dan dobro začne

Po vsej Sloveniji se vsako jutro ob 7.30 zberejo telovadci Šole zdravja. Zelo veliko je starejših. Vodijo jih usposobljeni prostovoljci, ki poskrbijo, da udeleženci pravilno razgibajo sklepe in mišice. Vadba je brezplačna, poteka na prostem, pridružite pa se jim lahko tudi, če ste manj gibljivi ali na invalidskem vozičku. Druženje v teh skupinah je zelo prijetno. Spletejo se prijateljske vezi, ki so najboljše zdravilo proti osamljenosti, socialni izključenosti in depresiji. Kje vadijo, izveste na www.srce-me-povezuje.si.

V muzeju je prijetno hladno

V poletni vročini je obisk hladnega muzeja ali galerije še posebno prijeten. Če si že nekaj časa niste ogledali zbirk, boste zelo presenečeni, kako zanimivo so zdaj urejene. Pridružite se kdaj vodenemu obisku, ker boste izvedeli kaj novega. Veliko muzejev ponuja zanimive delavnice za stare starše in vnuke. In še nekaj – veliko muzejev ima enkrat na mesec prost vstop.

Kulinarično potovanje

Če radi odkrivate nove jedi, se sprehodite v petek po ljubljanski kulinarični tržnici Odprta kuhna. Od jutra do desetih zvečer na stojnicah kuhajo domače in eksotične dobrote. Uživate lahko v vonjavah, pokukate v lonce in dobite navdih za nove jedi, tu in tam kaj pokusite. Če prisedete h kateri od dolgih miz, boste lahko poklepetali z novimi znanci, kar je vedno dobrodošlo. Kulinarična tržnica včasih gostuje tudi na Ptuju, v Novi Gorici, Celju in Kopru, kar lahko preverite na www.odprtakuhna.si

Ustvarite spominski album

Se težko premikate? Poskusite to poletje z lepimi papirji, trakovi, suhim cvetjem in podobnim ustvariti spominski album, v katerem so fotografije dopolnjene z modrimi mislimi, verzi in izrezki iz časopisov. Ustvarjanje vas bo osrečevalo ob dolgih poletnih dneh, ko je prevroče, da bi bili zunaj, razveselili pa boste tudi tistega, ki mu boste album podarili. Ali pa ga obdržite zase. Ustvarjanje spominskega albuma tudi pomaga prebroditi občutek izgube in praznine, ko izgubimo ljudi, ki jih imamo radi. Z njim slavimo življenje in ohranimo spomine. Če pa boste na ustvarjalne ure povabili še katerega izmed prijateljev, osamljenega soseda ali vnuka, je lahko še lepše. 

Dnevni center aktivnosti za starejše

Ste že obiskali najbližji dnevni center aktivnosti za starejše? Tam (brezplačno) ponujajo veliko dejavnosti, pri katerih lahko srečate stare znance in pridobite nove prijatelje. Zaživeli boste bolj polno, zadovoljno in zdravo ter pregnali osamo in izključenost iz družbe. Morda se boste pridružili ustvarjalni delavnici, vajam za urjenje spomina, pogovornemu krožku, literarno-pogovornemu krožku, petju, plesu, igranju kart ali družabnih iger, partiji šaha ... Lahko se boste česa novega naučili: računalništva, tujega jezika, kuhanja, ročnega dela ... ali pa le prebrali dnevne časopise in revije.

Obisk je sprememba

Bi za nekaj dni povabili k sebi starega prijatelja, ki je morda iz drugega kraja, nato pa še vi obiskali njega? Takšne počitnice nas sicer za nekaj dni zvabijo iz cone vsakdanjega udobja, a hkrati prinesejo dobrodošlo spremembo. Lepa sprememba je tudi obisk vnuka. Če pride za nekaj dni, je modro vnaprej načrtovati različne dejavnosti, da se ne bo dolgočasil.

Dokumentirajte življenje

Bi začeli fotografirati? Iskanje dobrih motivov je ustvarjalna dejavnost, ki je ni težko izpeljati, všeč pa bo tudi moškim, ki težko navezujejo nove stike in ne najdejo dovolj privlačne dejavnosti zase. Poletje ponuja čudovite motive v naravi in vas vabi, da se odpravite od doma. Lahko pa bi posneli vrsto fotografij, ki bi prikazovale spreminjanje vašega vrta, drobne živali na njem ali pa vaše življenje in vaš kraj, za družinski spomin, za generacijo vnukov.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media