DRUŽENJE POLETNA 

Druženje | jul. '18

MIKLAVŽ PRI ORMOŽU

Društvo upokojencev Miklavž pri Ormožu je junija letos praznovalo 70. obletnico delovanja, ob tej priložnosti so izdali posebno številko biltena. Delovanje društva temelji na dveh ciljih, to je izboljšanje kakovosti življenja starejših krajanov ter preprečevanje njihove socialne izključenosti. Člani so aktivni na kulturnem, športnem, rekreacijskem in drugih področjih ter sodelujejo pri različnih prireditvah v občini in zunaj nje. Posebno skrb posvečajo tudi zdravju starejših. S pomočjo krajevne skupnosti in občine so uredili društvene prostore. Še posebno so ponosni na športni park s tremi kegljišči za kegljanje s kroglo na vrvici. Že leta 2009 je društvo, katerega predsednica je Slavica Mihorič, pristopilo k projektu Starejši za starejše. (Besedilo in fotografija: S. M.)

PIVKA

 Letos je pivško društvo upokojencev gostilo tradicionalno srečanje upokojencev Primorske. Poleg številnih upokojencev so se ga udeležili tudi Janez Sušnik, predsednik Zdusa, Mirko Miklavčič, predsednik PZDU južne Primorske, Franc Komac, podpredsednik PZDU severne Primorske.

Mag. Evgen Primožič, predsednik Društva upokojencev Pivka, je poudaril, da imajo društva upokojencev primarno vlogo zaščititi starejše v svojem okolju. Janez Sušnik pa je med drugim opozoril na krivice in odrekanja, ki so jih bili upokojenci deležni v preteklosti. Kulturna sekcija pivškega društva je pripravila pester kulturni program. Uradni del srečanja se je zaključil po primorsko – Ženski pevski zbor DU Pivka, Rožmarinke in Moški pevski zbor Pivka so z občinstvom zapeli Vstajenje Primorske. (Besedilo: Jožica Knafelc, fotografija: Andrej Knafelc)

ŠENTJERNEJ

Pokrajinska zveza društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine je v sodelovanju z Društvom upokojencev Šentjernej organizirala že 16. revijo upokojenskih pevskih zborov regije. Pevce in pevke je strokovno spremljala Tatjana Mihelčič Gregorčič, na prireditvi je bila Marija Orešnik, predsednica komisije za kulturo pri Zdusu. Letos je nastopilo 12 zborov z okoli 254 pevci iz društev upokojencev Mirna, Novo mesto, Črnomelj, Straža, Kočevje, Šentrupert, Mirna Peč (na fotografiji), Podgorje-Stopiče, Mali Slatnik, Metlika, Semič in Šentjernej. (Besedilo in fotografija: M. Š.)

VELENJE

 Šaleška pokrajinska zveza društev upokojencev in klubov Velenje (ŠPZDU) je konec maja priredila deveto revijo zborov in skupin. Nastopili so: otroški pevski zbor OŠ Antona Aškerca Velenje, MePZ DU Šentilj, zbor DU Paka pri Velenju, MePZ DU Šoštanj, MoPZ DU Velenje, Že PZ DU in MDI Velenje, vokalna skupina Podkrajski fantje s citrarko Urško Vedenik ter skupini Vesele babice z Zdravkom in razigrani Vinskogorčani Vingosi. Strokovna komisija je odločila, da bodo pokrajinsko zvezo na Festivalu za tretje življenjsko obdobje zastopali Mešani pevski zbor DU Paka pri Velenju z zborovodkinjo Anito Plazl (na fotografiji) ter Podkrajski fantje s citrarko Urško Vedenik (umetniški vodja je Tomaž Tozon). (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

LIMBUŠ-PEKRE

 V Društvu upokojencev Limbuš-Pekre že 30 let deluje sekcija za ročna dela Spominčice, ki vsako leto maja – ob praznovanja krajevnega praznika – pripravi razstavo ročnih del. Skozi čas se je spreminjalo število članic, vključenih v sekcijo, in sicer od 16 pa vse do 32 članic. Sestajajo se vsak teden. Jubilej so proslavile s prireditvijo, na kateri je predsednik društva Drago Koletnik članicam podelil pisna priznanja za 10-, 15-, 20-, 25- in 30-letno delovanje. (Besedilo in fotografija: Franjo Šauperl)

METLIKA

Na Krasincu so se srečali člani pobratenih društev upokojencev Ozlja, Kamanja in Metlike. Člani društev se že več let srečujejo in tudi letos so se pomerili v različnih športnih disciplinah, prisluhnili so kulturnemu programu in se poveseli na družabnem srečanju.(Besedilo: Jože Mozetič, fotografija: Jasminka Radman)

SEMIČ

 Člani Društva upokojencev Semič so se odpravili na majski izlet v Postojno. Z navdušenjem so si ogledali Postojnsko jamo in nato še Predjamski grad. Pred njim so občudovali lipo, ki se ji že krepko poznajo mnoga burna leta, posaditi jo je dalo dekle Erazma Predjamskega. (Besedilo in fotografija: Sonja Albina Štraus)

LJUBLJANA – ŠTEPANJSKO NASELJE

Člani Društva upokojencev Štepanjsko naselje in krajani Četrtne skupnosti Golovec so maja pripravili že četrto razstavo ročnih del. Svoja dela je na ogled postavilo 17 razstavljavcev, in to vse od nakita, kvačkanja, klekljanja, vezenja, rezbarjenja, slikarskih del do gobelinov. (Besedilo: Antonija Jereb, fotografija: Janez Jaklin)

BRANIK

Za majski dvodnevni izlet so si člani Društva upokojencev Branik izbrali Narodni park Plitvice, Bihać in Banja Luko. Občudovali so čudesa naravnega bisera, ki je pod okriljem svetovne organizacije UNESCO, v Bihaću, ki leži ob reki Uni, so si ogledali muzej zasedanja Avnoja. V Banjaluki pa med drugim samostan iz 17. stoletja, v katerem živijo patri trapisti, ki izdelujejo znani sir. (Besedilo in fotografija: E. C.)

LUKOVICA

 Društvo upokojencev Lukovica je v maju pripravilo srečanje z upokojenci sosednjih društev. Povabilu so se odzvala društva Naš dom Dob, Vir, Radomlje, Moravče, Domžale, Kamnik in Komenda. Zbrali so se na Brdu pri čebelarskem domu in se po nagovoru predsednice Marijane Grošelj sprehodili po čebelarski učni poti ter izvedeli marsikaj zanimivega o zgodovini ter današnjem čebelarjenju. Nato so se odpeljali do Gradiškega jezera in se sprehodili okrog njega, prisluhnili so kulturnemu programu in se družili ob petju. (Besedilo: Danica Osolnik, foto: Silvo Maselj)

MALEČNIK

 Likovna skupina Društva upokojencev Malečnik je v začetku junija pripravila Srečanje likovnih prijateljev Malečnik 2018. Že tretje leto so se člani domače skupine družili z devetimi ljubiteljskimi slikarji, s katerimi so se spoprijateljili na likovnih kolonijah Zdusa v Izoli in Rogaški Slatini. Na odprtju razstave so udeleženci prejeli pisne zahvale, ki sta jim jih podelila Manca Klobasa, podpredsednica Društva upokojencev Malečnik, in Branko Duh, mentor kolonije. Razstava bo na ogled do konca avgusta. (Besedilo in fotografija: Biserka Stergar)

NOVO MESTO

Na 43. športnih igrah upokojencev Dolenjske in Bele Krajine je sodelovalo 30 športnih ekip. Tekmovali so v devetih panogah: kegljanju, streljanju z zračno puško, pikadu, šahu, balinanju, orientacijskem pohodništvu, petanki, športnem ribolovu in kegljanju s kroglo na vrvici. Najboljša ženska ekipa je iz DU Črnomelj, moška DU Novo mesto, skupni zmagovalec pa je DU Mirna. (Besedilo in fotografija: M. G.)

 

ŽUSTERNA

Po času delovanja je mlado, po številu članov majhno, a je Društvo upokojencev Žusterna zelo delovno društvo. Med drugim se člani vsak mesec odpravijo na krajši pohod, udeležujejo se čistilnih akcij, pripravljajo predavanja z zdravstveno ali drugo tematiko, družijo se na izletih in družabnih srečanjih, ki jih pripravijo v marcu in decembru. Člane, ki se ne morejo udeležiti srečanj, obiščejo na domu, dobro sodelujejo s krajevno skupnostjo in domom za starejše občane na Markovcu. Društvo je vključeno tudi v projekt Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja doma. (Besedilo in fotografija: Doroteja Kavčič)

BREŽICE

Društvo upokojencev Brežice in komisija za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije sta aprila organizirala srečanje rokodelk in rokodelcev. Srečanja se je udeležilo 20 upokojenk in upokojencev iz vse Slovenije. Na rokodelski delavnici so izdelovali nakit iz fimo mase, ogledali so si razstavo članic sekcije za ročna dela domačega društva upokojencev ter kulturne in turistične znamenitosti Brežic. (Besedilo in fotografija: Marija Golob)

RAKEK

Predstavniki Društva upokojencev Rakek so v Planini sprejeli športne navdušence iz skupine »65+« iz društev upokojencev Kamnik, Prevalje in Pliberk. Ob prihodu sta jih pozdravila Franci Albreht, predsednik Društva upokojencev Rakek, in Marko Rupar, cerkniški župan, nato pa so se skupaj odpravili na ogled naravnih in kulturnih znamenitosti Rakovega Škocjana z okolico. (Besedilo: Magda Frlan, fotografija: Ljubo Vukelič)

GORIŠNICA

Članice sekcije za ročna dela Cvetje jeseni Društva upokojencev Gorišnica so v začetku junija na tržnici pripravile dan odprtih vrat. Pripravile so manjšo razstavo svojih izdelkov in obiskovalcem pokazale, kako nastajajo. Izdelovale so rože iz nogavic, verižice iz biserov in papirja, voščilnice iz barvnih trakov, kvačkale in vezle so prtičke … (Besedilo in fotografija: Marija Vajda)

BILJE

Biljenski upokojenci so prvo junijsko soboto pripravili 20. občinsko srečanje upokojencev. Udeležilo se ga je več kot sto udeležencev iz upokojenskih društev Kostanjevica na Krasu, Miren in Bilje. Predsednik DU Bilje Cvetko Dominko je predstavil delo društva v zadnjih 20 letih in letošnje načrte. Nato pa so udeleženci prisluhnili kulturnemu programu, ki je bil medgeneracijsko zastavljen. Nastopila je tudi skupina Flaškon z Vogrskega, ki igra na domača glasbila (bajs, bučo, perilnik, koso in harmoniko). (Besedilo in fotografija: Vojka Rustja)

LENDAVA

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Pomurje je v sodelovanju z Društvom upokojencev Lendava pripravila revijo upokojenskih pevskih zborov Pomurja. Nastopili so mešani pevski zbor Nimam časa Društva upokojencev Lendava ter pevski zbori društev upokojencev Krog-Satahovci, Ljutomer, Gornja Radgona, Beltinci, Moravske Toplice, Murska Sobota, Sv. Jurij ob Ščavnici, Cankova in Negova-Spodnji Ivanjci. Kot gostje so nastopili pevski zbor društva upokojencev iz Pecsa na Madžarskem in mešani pevski zbor Stari kovači, v katerem so člani iz različnih upokojenskih društev. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

LUČE

Potem ko so v Društvu upokojencev Luče dobro leto aktivnosti vodili v okviru upravnega odbora, so na aprilskem občnem zboru izvolili novo predsednico društva. To je Marija Krivec, prostovoljka in koordinatorka projekta Starejši za starejše. Sprejeli so obširen program dela. Še se bodo imeli fajn, je njihovo vodilo, ob dosedanjem etnografskem objektu, ki je opremljen kot stoletna drvarska koča, pa bodo v sodelovanju z občino Luče nadaljevali dograditev sistema etnoparka Vlcersko naselje. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

POLZELA

V Društvu upokojencev Polzela deluje skupina Iskrice, ki je maja pripravila samostojno razstavo ročnih del. Skupina šteje 12 članic, ki pod vodstvom mentorice Beti Mlakar izdelujejo raznovrstne izdelke iz različnih materialov v različnih tehnikah. Ideje dobijo z obiskom raznih razstav, lani so se tri članice udeležile rokodelskih delavnic v Izoli. (Besedilo in fotografija: Beti Mlakar)

 

BOVEC

Društvo upokojencev Bovec je bilo organizator letošnjega srečanja prostovoljcev projekta Starejši za starejše severnoprimorske regije. Udeležili so se ga predstavniki društev iz Mirna, Kostanjevice, Kanala, Nove Gorice, Ajdovščine, Vipave, Renč, Tolmina, Idrije, Cerknega in Bovca. Domačini so jim pripravili lepo dobrodošlico s kulturnim programom, nato pa so se skupaj odpravili na ogled zanimivosti iz okolice. (Besedilo in fotografija: Marija Marinič)

PRAZNOVALI SO

 Anika Sreš iz Dokležovja je praznovala 90. rojstni dan. Spominja se časov, kako so doma ročno izdelovali laneno platno, saj so na njivah gojili lan in konopljo. Vrsto let je pela v pevskem zboru Jesensko listje. Dejavna pa je bila tudi v skupini za samopomoč. Še vedno se rada sprehodi ob Muri. V zakonu je povila sina Janeza in Pavla. 

 Ana Jakša, doma Pod vrhom pri Semiču, je konec maja praznovala 90. rojstni dan. Še vedno je polna življenjske moči in je zelo zgovorna. Rada bere knjige, saj ne potrebuje očal. Zanjo lepo skrbita hči Bernarda in zet Rudi. Razveseljuje jo tudi vnuk Primož.

 V Društvu upokojencev Kanal imajo dva jubilanta. Častitljivih 90 let je dopolnil Andrej Pavšič iz Testenov. Še vedno gre rad v »štalo«, vrže kravam seno in se z njimi pogovori. Je zelo vitalen, vedno kaj skuha, pospravi, seka drva in se z gledanjem televizije seznanja z aktualnimi dogodki. Z ženo imata dva sinova in hčer ter šest vnukov.

 Ivana Manfreda iz Doblarja je tudi 90-letnica. Nekoč je kmetovala, gospodinjila, pletla in šivala. Med delom si je vedno prepevala, kar še rada počne. Ima štiri otroke, osem vnukov in dva pravnuka.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Petdeset let skupnega življenja sta sredi maja proslavila 69-letna Jelka in 72-letni Tone Teropšič iz Herinje vasi pri Otočcu. Živela sta na Gorenjskem, saj sta bila oba zaposlena v tovarni obutve Peko v Tržiču. V zakonu sta se jima rodila hčerka Tatjana in sin Tomo, imata še vnuka Moniko in Gašperja ter 8-mesečno pravnukinjo Mašo. Pred leti sta si v Herinji vasi zgradila hišo, kjer skupaj s sinom preživljata jesen življenja. Obdelujeta njivo in redita kokoši in zajce. Tone je vključen v Prostovoljno gasilsko društvo Otočec, oba tudi v Društvo upokojencev Otočec. Sta naročnika revije Vzajemnost, ki jo z veseljem prebirata.

Smeh briše težo let

Na 65. obletnici mature prve generacije srednje šole za vzgojiteljice, ki je bila ustanovljena v Ljubljani leta 1950, se je zbralo 10 sošolk, samo tri so manjkale. Čeprav se bližajo devetemu križu, so z vseh vetrov prišle na srečanje. Spomini na stare čase so privreli na dan. Bili so težki začetki za mlada dekleta, ki so spala v skupni spalnici na podstrešju nekdanjega samostana, kjer so si prale in se umivale v mrzli vodi, pogosto preživele dan ob kosu kruha ... »A to nas je utrdilo,« je rekla ena od njih, »vse, kar je prišlo pozneje, in to ni bilo lahko, je bilo za nas mala malica.« Iz vzgojiteljic v vrtcih in šolah za posebne potrebe so postale uspešne vodje, organizatorke novega življenja, ravnateljice ... (Besedilo in fotografija: L. Z.)

 

Obletnica na Vranskem

Na 57. obletnici valete se je zbralo 17 nekdanjih sošolcev, ki so osemletko končali na Vranskem v juniju 1961. Pri kosilu so si povedali marsikaj zanimivega, nato pa so odšli do poslopja nekdanje šole, v kateri so preživeli zanimiva mlada leta. Danes je v stavbi otroški vrtec Vransko. Ob zaključku so si obljubili, da se čez tri leta spet dobijo. (Besedilo in fotografija: Marina Drolc)

 

Po 50 letih spet v šoli 

 Deset nekdanjih učencev Dvojezične osnovne šole Genterovci je spet obiskalo šolo, ki so jo obiskovali pred petdesetimi leti. Pridružil se jim je tedanji razrednik dr. József Varga, ki je svojim nekdanjim učencem podaril svojo knjigo. Ta dan pa jim bo zagotovo ostal v lepem spominu. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Srečanje sošolcev iz Bogojine

 Po 55 letih so se srečali sošolci, ki so skupaj drgnili šolske klopi v Osnovni šoli Bogojina v letih od 1955 do 1963. Bili so iz vasi Bogojina, Vučja Gomila, Tešanovci, Ivanci, Dobrovnik, Filovci in Strehovci. Na srečanje je prišla tudi razredničarka Stanislava Berden in skupaj so obujali spomine. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media