Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jul. '18

POSLUŠANJE OTROK

Naročnica, ki je prišla na pogovor, je želela razumeti, kaj se dogaja z njeno hčerko in šestletno vnukinjo. Kadar je na obisku, opaža, da deklica prosi svojo mamo za pozornost. Pogosto jo prosi, naj jo posluša, ker ji želi nekaj povedati. Hčerka, ki je zelo zaposlena, po službi hiti postoriti vse delo, ki čaka nanjo, pravi deklici, naj ji kar pove, saj jo posluša. Ta včasih čisto utihne in se odmakne, včasih pa poskuša doseči pozornost mamice. Nazadnje, ko ji je mama rekla, da jo posluša, ji je mala rekla: »Ne, poslušaj me tudi z očmi!« Naročnico je pretresla iskrena izpoved vnukinje in sprašuje se, kako pomembno je poslušati majhnega otroka.

Daleč najpogostejši in najpomembnejši način izkazovanja pozornosti drugemu človeškemu bitju je poslušanje. Raziskave kažejo, da gre večina slišanega v nič, ker nismo pozorni.

Čas, v katerem učimo otroke nekaterih šolskih predmetov, je nasprotno sorazmeren pogostosti, s katero bodo otroci te predmete uporabljali, ko bodo odrasli. Tako bo poslovnež približno uro svojega dneva namenil branju, dve uri pogovoru in osem ur poslušanju, če želi biti uspešen pri svojem delu. In vendar v šoli namenjajo veliko časa branju, zelo malo pa otroke učijo, kako govoriti, in navadno jih sploh ne učijo, kako poslušati. Ker tega večina ljudi ne razume ali pa se ni pripravljena potruditi, večinoma ne zna poslušati. In zakaj je za starše pomembno, da znajo poslušati svoje otroke?

Prvič zato, ker s tem dajejo otroku največji dokaz, da ga spoštujejo. Če starši otroka spoštujejo, bo otrok vedel, da ga cenijo, in bo zato cenil samega sebe. Starši lahko otroke najbolje naučijo, da so dragoceni ljudje, tako da jih cenijo. In bolj ko se bodo otroci čutili cenjene, bolj bodo govorili dragocene stvari. Bolj ko bodo otroci vedeli, da jih starši cenijo, bolj bodo pripravljeni poslušati in nakloniti enako spoštovanje nazaj. Vrednost ustvarja vrednost. Bolj ko bodo starši poslušali svoje otroke, bolj bodo ugotavljali, da med prekinitvami, jecljanjem in na videz nedolžnim klepetanjem povedo tudi res dragocene stvari. Izrek, da velika modrost prihaja iz otroških ust, drži, kar lahko ugotovi vsak, ki si vzame čas in jim resnično prisluhne.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media