Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jul. '18

OTEKANJE GLEŽNJA

Pri bralki se je v zadnjem tednu pojavila oteklina desnega gležnja, ki jo spremlja bolečina v gležnju in zunanji strani stopala. Koža ni spremenjena, je pa toplejša. Oteklina je zjutraj manjša kot proti večeru. Ponoči je prvič imela krče v nogah. Zanima jo, ali so to lahko znaki srčnega popuščanja oziroma bolezni ledvic.

Ob tem, da bralka nima nobenih dejavnikov tveganja srčno-žilnih obolenj, da nima težke sape, dela na vrtu brez težav, ponoči ne kašlja ali težko diha, zagotovo ne gre za srčno popuščanje. Lokalna oteklina tudi pri odpovedi ledvic ni možna.

Enostransko zatekanje je značilno za vensko trombozo, to je zamašitev notranjih ven. Oteklina nastane nenadoma, zajema celotno golen ali nogo, mišičje je boleče, noga toplejša. Pri takšni oteklini je nujen pregled pri zdravniku. Pri bralki oteklina ne napreduje, je omejena na gleženj, zato venska tromboza ni verjetna.

Pogostejši vzrok za enostransko zatekanje, običajno najprej v predelu gležnja, je obolenje povrhnjih ven. Sprva oteklina čez noč izgine in se ponovno pojavi čez dan, predvsem ob višjih temperaturah, dolgotrajnem stanju ali sedenju. Pred nastankom oteklin se običajno pojavijo simptomi, kot so občutek težkih, utrujenih, napetih in nemirnih nog ter občasni, predvsem nočni krči. Sprva ni vidnih sprememb na koži. Kasneje se pojavijo metličasto razširjene žilice ali/in širše žile ob notranjem delu gležnja. Temu sčasoma sledi otekanje.

Vzrok za nastanek nenadne lokalne otekline je lahko tudi povečanje sečne kisline v krvi. Odraža se z močno bolečino v sklepu, ki je zatečen, rdeč in topel. Navadno prizadene sklep palca na nogi, pogosto tudi gleženj, redkeje koleno. 

Pri hoji po neravni površini se stopalo hitro zavije navznoter, kar povzroči nateg zunanjih vezi stopala. Pojavita se blažja bolečina in oteklina okoli gležnja. Ali lahko takšno poškodbo spregledamo? Ljudje različno reagiramo in imamo različen prag za bolečino. Zato tudi ne izključujem, da je vzrok za oteklino in bolečino neroden zdrs pri delu na vrtu.

Pri bralki je oteklina najverjetneje posledica obolenja ven, lahko tudi blažjega zvina gležnja. Ker je sklep toplejši, ji priporočam hladno oblogo, ponoči pa mazilo proti revmi. Zjutraj naj si namesti elastični povoj do kolen in hodi, kolikor zmore. Če bosta bolečina in oteklina večji, bo potreben pregled pri zdravniku.

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 9. julija, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media