Tudi to je življenje

jul. '18

Tja od pomladi do jeseni, ko narava ozeleni in se razcveti, vse valovi in kipi od življenja. Tudi ljudje smo ob toplih in dolgih poletnih dneh bolj prešerne volje. To je čas dopustov in druženja, čas uživanja v naravi. Za tiste, ki živijo z zemljo, je v tem času največ dela. Vedno jih nekaj priganja, nova opravila ali bližajoče se slabo vreme. Toda zadovoljstvo, da je delo dobro opravljeno, jih poganja naprej. To je življenje.

In tudi v teh lepih dneh, polnih življenja, ljudje odhajajo. Dokler ne izgubiš nekoga bližnjega, se ti zdi, da je smrt nekaj odmaknjenega, da se to dogaja le drugim. Ko izgubiš ljubljeno osebo, še posebej če se to zgodi kot strela z jasnega, je vse ena sama bolečina, ki jo občutiš kot težak kamen, ki te tišči k tlom. Na smrt svojih staršev nisi nikoli pripravljen, pravzaprav na nobeno smrt, četudi veš, da se naravni krog enkrat zaključi. Če se zgodi nesreča, je vse še huje. Na svoj zakaj nikoli ne dobiš odgovora, enostavno moraš to sprejeti.

V sodobnem času sta umiranje in smrt še vedno tabu. Toda tako eno kot drugo sta del življenja. Vsaka smrt nas spomni, da smo minljivi, zato je pomembno, da se posvetimo stvarem, ki so za nas pomembne, in tako vnašamo v življenje še več življenja. Tudi v tokratni Vzajemnosti pišemo o najlepših odtenkih življenja (zdravju, življenjskih dosežkih, druženju in zabavi), pišemo pa tudi o smrti, ki je sestavni del življenjskega kroga. Vsakdo od nas ima svoje poslanstvo na zemlji, opravimo ga častno in dobro.

Četudi nas življenje rado preizkuša, je lepo in neponovljivo. Vsak dan bi mu morali zapeti hvalnico. Naš priljubljeni pesnik Tone Pavček je hvalnico življenju pel iz pesmi v pesem, tudi ko je bil že hudo bolan. V eni od teh je zapisal: »Življenje visoko, veliko, večno, / kličem ti: Dober dan / in ti ponujam roko za srečno / skupno vandranje v kdovekam. // Skozi solzenja, cvetenja, zorenja / na severni in na južni tečaj, / v dolino solz in na goro vstajenja / in zmeraj znova k sebi nazaj.«

Uživajte v življenju, naj bo letošnje poletje nepozabno in večkrat objemite vse, ki jih imate radi.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media