Moč kristalov – vez med nebom in zemljo

Dobro počutje | jan. '00

O zdravilni moči kristalov – dragih in poldragih kamnov – je v zgodovini človeštva veliko napisanega, kristaloterapija pa se v različnih oblikah ohranja tudi danes. Zdravilci, ki prisegajo na to terapijo, poudarjajo, da kristali usmerijo energijo posameznika v proces zdravljenja in omogočijo, da človek lažje prebudi svoje energetske in samozdravilne potenciale. Znanih je več kot 2300 vrst kristalov, najpogosteje pa uporabljamo 40 vrst. Kristaloterapija pomaga pri zdravljenju blokiranih čaker, čiščenju energetskega polja, stimulaciji refleksnih točk, masaži, akupunkturi ...

Terapevti polagajo izbrane kristale na posamezne bolne dele telesa ali pa s kristali masirajo telo. Nekateri priporočajo, da pijemo vodo, v kateri smo čez noč namakali kristale. Seveda je treba vedeti, kateri kristal lajša posamezno tegobo, glede na lastnosti kristalov pa jih lahko postavljamo tudi po stanovanju. Prav tako so priljubljeni pri sproščanju ali meditacijah – za boljšo osredotočenost in kot pomoč pri dvigovanju energij.

Krone – vir skrivnostnih moči

Da to ni nič novega, nam med drugim dokazuje tudi zgodovina kron. Kajti dragulji, vdelani v krone, niso le okras in izraz bogastva, ampak so premišljeno porazdeljeni dragi in poldragi kamni. Tistega, ki nosi krono, napojijo z lastnostmi, ki jih najbolj potrebuje: preudarnost, pogum, odločnost, odgovornost, spodbujajo plodnost, intuicijo … Krone krasijo mnogi dragi in poldragi kamenčki in kamni; osrednji pa so diamanti, modri smaragdi, rdeči rubini, beli in temni biseri, skrivnostni zeleni safirji, žad, pogosto tudi turkiz. Tako so enakomerno porazdeljene kozmične in zemeljske sile, energija sonca in lune, vpliv barv itd. Za novega kralja so pogosto predelali krono in kamne postavili drugače ali jih celo zamenjali z drugimi. Zato naj bi bila krona za »nepoklicane« lahko tudi usodna. In zato v Angliji še vedno dosledno spoštujejo pravilo, da je 105-karatni diamant, imenovan Koh-Noor in izkopan v Indiji leta 1300, vedno vgrajen samo v ženske krone. Legenda namreč pravi, da bi ta dragulj prinesel nesrečo moškemu, ki bi ga nosil. Sicer pa so kronski dragulji last države, kraljica pa jih lahko nosi le na izjemnih dogodkih in le v svoji državi; na gostovanjih v tujini zato nosi nakit iz svoje zbirke, ki je prav tako bogata. 

Kaj »skrivajo« kronski dragulji? 

Diamant je kristal čistega ogljika in je ena izmed najtrših in najčistejših snovi v naravi, zato naj bi ščitil pred negativnimi energijami. Že od nekdaj velja za simbol popolnosti pa tudi poguma in stabilnosti. Platon je trdil, da je os sveta diamantna, za Budiste je diamant simbol razsvetljenja. Spodbujal naj bi pripadnost in iskreno povezanost (tudi v ljubezni) ter občutek enosti celega kozmosa. Krepil naj bi duševno stabilnost, duhovno moč in značajsko celovitost. Zato ni smel manjkati na nobeni kroni. Z njim naj bi (po)zdravili vse bolezni, tudi duševne motnje, saj naj bi imel moč, »da pritegne vse potrebne energije« in jih tudi usmerja. Tako ščiti pred negativnimi vplivi. Ker je energetsko zelo »močan«, ga zdravilci zelo previdno uporabljajo.

Modri safir je po trdoti takoj za diamantom in velja za kamen sončne energije. Krepil naj bi čistost, poštenost, odgovornost, potrpežljivost, upanje ter spodbujal razsodnost in krepost. Veljal je tudi za kamen božje pravičnosti, saj varuje pred jezo mogočnežev, napačno sodbo, izdajstvom itd. Verjeli so, da zdravi bolezni oči in krepi mišice. Pripisovali so ga elementu zraka, saj naj bi bil poslan iz nebes. Veljal je za najmočnejši kristal za zdravljenje živčnih bolezni. Blagodejno vpliva na žolč, srce in ledvice ter revmatična obolenja in pomaga ljudem z nizkim krvnim tlakom. Znižuje povišano telesno temperaturo ter uravnava delovanje hormonov in hipofize. Hkrati pa naj bi tudi pomlajeval in podaljševal življenje.

Smaragd je od vseh dragih kamnov najbolj skrivnosten. Vladarji so si ga želeli in se ga hkrati bali, saj je veljal za glasnika bogov. Po legendi naj bi prišel iz pekla. Ker je poznal temne sile, jih je znal tudi premagati. Pospešuje duhovni razvoj, krepi umske sposobnosti in spodbuja izražanje. Sicer pa naj bi imel moč, ki varuje pred začaranostjo in spodbuja jasnovidnost. Je simbol plodnosti, življenja. Ugodno deluje na vid, znižuje krvni tlak in umirja živčni sistem. Pomagal naj bi pri kožnih boleznih pa tudi pri multipli sklerozi, epilepsiji, shizofreniji in nespečnosti. Krepi imunski sistem in ščiti pred okužbami. Uporabljajo ga tudi kot afrodiziak. Smaragd je kamen lunine energije. 

Rubin je veljal za kamen sreče. Preganjal naj bi žalost in odganjal hude misli, spodbujal spretnost in spomin. Je kamen ljubezni – tudi do sebe. Zmanjševal naj bi učinek strupov, zatiral pa naj bi tudi pohoto. Legenda pravi, da spremeni barvo, če je njegov lastnik žalosten ali nesrečen. Ko pa se – z njegovo pomočjo – sreča vrne, je ponovno sijoče rdeč. Krepil naj bi srce, čistil kri in zdravil bolezni, povezane s krvjo in tudi vranico. Vplival naj bi na zniževanje krvnega tlaka, dobro naj bi deloval na možgane. Človeku daje moč in energijo.

Žad je tako kot zlato nabit s kozmično energijo. Kitajska pismenka za žad ponazarja harmoniziranje človeka z nebom in zemljo. Žad naj bi spodbujal lastnosti, ki bi jih moral imeti vladar: razumnost, pravičnost, potrpežljivost, dobrohotnost, olikanost pa tudi privlačnost. Uporabljali pa so ga pri zdravljenju diabetesa, visokega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja ter ledvičnih obolenjih. Stabilizira čustvena stanja ter prinaša srečo, prijateljstvo in zvestobo, zato je bil skoraj na vsaki kroni.

Biseri veljajo za najlepše dragulje sploh. Simbolizirajo telesno lepoto, bogastvo duha in hkrati skromnost. Spodbujajo intuicijo in pomagajo prepoznati in ceniti iskrenost oziroma prepoznati spletke. Spodbujajo koncentracijo, resnico in zvestobo. Vladarji so se obdajali z njimi tudi zato, ker naj bi pomagali uresničevati najgloblje želje. Sicer pa naj bi biseri tudi čistili in uravnovešali energije ter vzpostavljali hormonsko ravnotežje, ki je pogoj za ohranjanje mladostnosti in dolgega življenja.

Turkiz so pred več kot 3000 leti poznali že stari Egipčani kot enega najboljših očiščevalcev strupov. Poleg tega krepi srce, krvni obtok in mišični sistem, zdravi očesno mreno in oči sploh, tudi bolezni nog ter stopal itd. Značilno modrikasto zeleno barvo mu dajeta baker in železo. Na kronah je našel mesto tudi zato, ker so verjeli, da ščiti pred zlimi silami, sovražniki in slabimi mislimi, zaskrbljenostjo in uroki. Krepi sposobnost komunikacije in izražanja. Vladarji so v dar pogosto dobivali turkize, ki niso tako dragi kot safir, diamant, smaragd in drugi dragulji, zato še vedno drži pravilo, da podarjeni turkizi prinašajo srečo.

Lidija Jež, fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media