DRUŽENJE november

Druženje | nov. '18

POLZELA

V društvu upokojencev Polzela deluje skupina Iskrice pod vodstvom mentorice Beti Mlakar. Ima 12 članic, ki izdelujejo izdelke iz različnih materialov v različnih tehnikah. Ideje dobijo z obiskom raznih razstav, lani pa so se tri članice udeležile rokodelskih delavnic v Izoli. V mesecu maju so pripravile samostojno razstavo ročnih del. Povabile so tudi gostjo Mihaelo Baluh, ki je razstavljala origami v 3D-tehniki.
(Besedilo in fotografija: Beti Mlakar)

 

BAKOVCI

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je v sodelovanju z Društvom upokojencev Bakovci pripravila etno večer pod naslovom Pesem in ples – most do srca. Nastopili so pevska skupina Društva upokojencev Bakovci, pevci ljudskih pesmi Društva upokojencev Moravske Toplice, Filovske ljudske pevke, ljudske pevke upokojenke Društva upokojencev Črenšovci, etno glasbena skupina Nemam časa Društva upokojencev Rogašovci, pevke in pevci Hiše sadeži družbe Murska Sobota, ženska folklorna skupina Društva upokojencev Turnišče, pevke ljudskih pesmi Jesensko listje Društva upokojencev Beltinci, vokalno-instrumentalna skupina Cvetje v jeseni Društva upokojencev Tišina, mešani pevski zbor Društva upokojencev Grozdek Janžev Vrh, ljudske pevke Društva upokojencev Negova-Spodnji Ivanjci, vokalni trio Društva upokojencev Rogašovci in folklorna skupina Društva upokojencev Črenšovci.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

MARIBOR

Upokojeni poklicni gasilci gasilske brigade iz Maribora so obiskali Primorsko. V Postojni so si ogledali nov gasilsko-reševalni center, nato pa obiskali še vojaški muzej v Pivki. Ogledali so si zbirke orožja od najstarejših lokov do zbirke tankov in vojaških letal, za vrhunec pa še podmornico.
(Besedilo Ferdo Vtič, fotografija: Oskar Neuvirt)

SEMIČ

Člani kulturne sekcije in mešanega pevskega zbora Društva upokojencev Semič so septembra obiskali stanovalce doma starejših občanov v Metliki. Stanovalci so jih pričakali s pesmijo. Še posebej jih je navdušilo petje Alojza Jeclja, ki jim je povedal, da je dolga leta pel v pevskem zboru pa tudi v oktetu. Nato je zapel pevski zbor iz Semiča s pevovodkinjo Ani Jankovič Šober, Tereza Tomaževič in Dragica Geršič sta pripravili dve recitaciji, Slavko Pavlakovič pa je s humorjem spravil v dobro voljo vse prisotne. Marjan Novak se je izkazal za izvrstnega harmonikarja, Sonja Albina Štraus pa se je z recitacijo svoje pesmi poslovila od stanovalcev metliškega doma.
(Besedilo in fotografija: Sonja Albina Štraus)

 

LIMBUŠ-PEKRE

Društvo upokojencev je na dvorišču doma krajanov, v katerem je sedež društva, uredilo medgeneracijski prostor, poimenovan Srečevališče. Uredili so ga s pomočjo številnih prostovoljcev, s skromnimi lastnimi sredstvi in podarjenim materialom. Uradno so ga odprli 25. septembra. V kulturnem programu so sodelovali člani društva, mešani pevski zbor Društva upokojencev Li-Pe ter pevke ljudskih pesmi Spominčice, ki jih je spremljal harmonikar. S Srečevališčem so upokojenci pridobili prostor za prireditve, razstave, medgeneracijska druženja, šahiranje in družabne igre ter srečanja ob kavici in klepetu. 
(Besedilo in fotografija: Franjo Šauperl)

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka vsako leto pripravi prireditev ob dnevu starejših. Letos so za temo prireditve izbrali pojem medgeneracijsko sodelovanje. Nastopili so otroci iz vrtca Pivka, z vzgojiteljicama Marijo Štavar in Katjo Ronzullo je skupina Žogabend pripravila razigran nastop. Člani krožka beremo skupaj so se z nastopom poklonili pesniku Cirilu Zlobcu, zapela sta tudi ženski pevski zbor in klapa Škvadra.

Osrednji del prireditve je bil pogovor s psihologinjo OŠ Pivka Leo Želko Pašić in direktorico Doma upokojencev Postojna Alenko Curk. Prvega oktobra se je začela tudi nova sezona bralne značke za upokojence Občine Pivka.
(Besedilo in fotografija: Jožica Knafelc)

CELJE

Klub upokojencev Pošte in Telekoma s Celjskega skrbi za vezi med nekdanjimi sodelavci. Obiskuje starejše in bolne in organizira enodnevne izlete. Predsednik kluba je Izidor Sodja, izlete pa skrbno pripravlja Draga Šoba. Spomladi po navadi obiščejo Prekmurje, odpravijo se v hribe in tudi zunaj naših meja, v mesecu juniju pa organizirajo tradicionalno srečanje, na katerem obdarijo člane, ki so ali bodo v tem letu dopolnili 80 let in se izletov ne morejo več udeleževati. Letos so se peljali tudi z muzejskim vlakom od Jesenic do Nove Gorice. Tako kot leta 1906 je odsopihal s postaje in potniki so vsi sajasti prispeli na cilj šele po štirih urah.
(Besedilo: Bronja Lišanin, fotografija: Ferdo Glavnik)

VELIKI GABER

Vsak tretji torek v mesecu se zberejo pohodniki iz petnajstih društev Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine in se odpravijo na pohod. Oktobra so ga pripravili člani Društva upokojencev Veliki Gaber. Prvič so se ustavili v kraju Žubina, kjer so si ogledali cerkev, in nato pohod nadaljevali po lepi gozdni poti vse do Medvedjeka in tanka, ki je tam razstavljen že od druge svetovne vojne. V bližnji lovski koči so pohodnike z recitacijami pričakali otroci iz Osnovne šole Veliki Gaber, tamkajšnji upokojenci pa so jim postregli s pecivom in pijačo.
(Besedilo in fotografija: Marija Golob)

 

IZOLA

Ženski pevski zbor Sinji Galeb Društva upokojencev Izola se udeležuje vseh pomembnih zborovskih prireditev. Lani so pevke dobile novo zborovodkinjo. Dr. Iva Dobovičnik stremi po novih pevskih izzivih in kakovostnem izvajanju večglasnih skladb. Poudarek je na vokalni tehniki in izvedbi celotnega pevskega repertoarja. Z novim programom se je zbor predstavil na občinski reviji, v izolskem domu upokojencev, na občnem zboru društva, prireditvi Primorska poje, reviji upokojenskih zborov in še kje. (Besedilo: Zlata Radikon, fotografija: Alojz Pečan)

KANAL

Društvo upokojencev Kanal vsako leto že od leta 2002 ob dnevu starejših (1. oktobra) pripravi razstavo ročnih del svojih članov ter otrok iz vrtca in osnovne šole. Na predlog komisije za tehnično kulturo pri Zdusu je društvo letos organiziralo prvo skupno razstavo rokodelcev društev upokojencev severnoprimorske pokrajine, ki naj bi tudi postala tradicionalna, postavljalo pa naj bi jo vsako leto drugo upokojensko društvo. Na letošnji razstavi sodelujejo društva upokojencev Deskle-Anhovo, Trnovo-Lokve, Miren, Ajdovščina, Renče, Vrtojba in Kanal in tudi kanalska osnovna šola ter vrtec. Vsak izdelek zase je umetnina in v sebi nosi sporočilo tistega, ki ga je naredil. 
(Besedilo in fotografija: Marija Marinič in Franc Komac)

ČRNELAVCI

Državnega prvenstva v balinanju za ženske na Miljah pri Kranju se je udeležila tudi ženska ekipa Društva upokojencev Črnelavci. S tekmovalkami so bili tudi navijači, ki so jih spodbujali. Ekipa je zasedla tretje mesto.
(Besedilo in fotografija: Alojz Varga)

ROGAŠKA SLATINA

Člani društev upokojencev Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Loče in Zreče so se skupaj podali na izlet v Marijo Bistrico, Marijino svetišče v hrvaškem Zagorju. Po ogledu cerkve in sveti maši je sledil ogled medičarske in svečarske ročne delavnice. Na koncu so si ogledali še Muzej krapinskih neandertalcev v Krapini. Gradili so ga enajst let, svoja vrata pa je odprl lani. Muzej stoji v neposredni bližini znanega najdišča pračloveka na Hušnjakovem hribu. 
(Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

BREŽICE

Udeleženci dejavnosti Večgeneracijskega centra Posavje so obiskali Večgeneracijski center Planet generacij v Velenju, kjer so jih prisrčno sprejeli. Vodnica je oseminštirideset članov popeljala na ogled mesta Velenja. V svetovalnem središču so imeli predavanje o možganski gimnastiki in uporabi pametnega telefona, nato pa so se še malo družili z gostitelji.
(Besedilo in fotografija: M. G.)

PRAZNOVALI SO

Članica Društva upokojencev Hrastnik Terezija Božič iz Šavne Peči je 21. septembra praznovala 100. rojstni dan. Dobre volje in nasmejana je Rezka, kot ji pravijo, sprejemala obiskovalce in z njimi obujala spomine na mladost in življenjsko pot, ki ni bila vedno svetla.

 

Srečanje po 65 letih

Petinšestdeset let po zaključku šole so se septembra družili nekdanji sošolci 4. b razreda nižje gimnazije Trbovlje in obujali spomine na lepa šolska leta. To je bilo njihovo šesto srečanje, na prvem, ob petdeseti obletnici, se jim je pridružila zelo priljubljena profesorica kemije Vida Vrtačnik. Tokrat se je zbralo deset od 16 nekdanjih sošolcev, nekateri imajo že več kot 80 let, saj so bili prva povojna generacija, ko nekateri zaradi vojne niso mogli obiskovati šole.
(Besedilo: L. Š., fotografija: S. W.)

 

Desetič na festivalu

Člani literarne skupine Beseda – besede iz Doma ob Savinji Celje so letos že desetič nastopili na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu. Skupina deluje šestnajsto leto. Vsa leta je njena članica Berta Jelenko, ki piše osebnoizpovedno poezijo. Trenutno edini moški v skupini je Blaž Šafarič, ki rad napiše kaj šaljivega ali obuja spomin na ljubezen. Marija Sivka, ki je najmlajša članica skupine, pa piše o doživetjih v Domu ob Savinji. Letos se je v skupino vključila še Breda Kovač.
(Besedilo in fotografija: Ljudmila Conradi)

Deset let druženja 

Skupina upokojencev dveh generacij iz Matk pri Preboldu se že deset let druži na športnem igrišču. Dvakrat na teden se ob vsakem vremenu zabavajo in rekreirajo ob pikadu, kegljanju s kroglo na vrvici, metanju krogov pa tudi ob proslavljanju rojstnih dni. Skupino sestavlja trenutno enajst članic in članov. Najstarejši med njimi je 93-letni Štefan Likovič, ki je še pred nekaj leti tekmoval kot gasilski veteran, in čeprav težko hodi, se rad udeležuje skupnih druženj.
(Besedilo in fotografija: D. N.)

Srečanje sošolcev letnika 1968 

Minilo je 50 let, odkar je generacija na sliki zaključila 8. a in 8. b razred osnovne šole v Veliki Polani. Od generacije, ki je osnovno šolo končala leta 1968, takrat sta oba razreda skupaj štela 38 učencev, se je zadnjega srečanja udeležilo 23 nekdanjih učencev. Med njimi sta bili tudi dve sošolki iz Kanade. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media