Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | dec. '18

ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA 

Bralka sprašuje, ali drži, da je treba v celoti plačati čiščenje zobnega kamna, tudi če si osnovno in dodatno zavarovan. Zanima jo tudi, kako je, če si zavarovan kot brezposelna oseba, ki ima osnovno in dodatno zavarovanje. 

Najprej bi želel poudariti, da zdravstveno zavarovanje (ne glede na to, ali gre za obvezno ali dopolnilno zdravstveno zavarovanje) krije le omejen obseg zobozdravstvenih storitev.

Kot zavarovana oseba ima bralka na njeno zahtevo pravico do letnega pregleda, zdravljenja zob, njihovega polnjenja (plombiranja) in nadgrajevanja, do rentgenske diagnostike zobovja in čeljustnic, zdravljenja vnetnih in drugih sprememb ustne sluznice ter oralnokirurških in maksilofacialnih operativnih storitev.

Prav tako ima pod določenimi pogoji tudi pravico do zobnoprotetičnih pripomočkov ter kontrolnega pregleda šest mesecev po končanem konservativnem zdravljenju in končani zobnoprotetični rehabilitaciji.

Kot primer lahko navedem, da ima na primer pravico do prevleke, nadzidka z zatičkom in vlite zalivke, a le če okvarjene zobne krone ni mogoče zadovoljivo obnoviti s plombiranjem ali če je to potrebno zaradi dviga ugriza.

Prav tako ima tudi pravico do delne proteze, če ji na primer manjkajo najmanj trije zobje na koncu zobne vrste (najmanj kočniki) enostransko in ob tem še najmanj dva zoba v istem ali drugem kvadrantu iste čeljusti, ter tudi do totalne proteze, če ji manjkajo vsi zobje v eni čeljusti.  

Odstranjevanje zobnega kamna in čiščenje zobnih oblog pa se za zdaj še vedno uvrščata med nadstandardne storitve, ki so plačljive.

Običajno so cene nižje v manjših krajih, ni pa to pravilo. Cena je odvisna od vrste dejavnikov, med drugim tudi, ali vam čiščenje zobnega kamna opravi zobozdravnik ali higienik, gibljejo se od 25 do 100 evrov.

                                              


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media