Občutimo rebra

Dobro počutje | jan. '00

Slika 1

Smisel vadbe Feldenkrais je, da raziskujemo in občutimo, kaj se spremeni v telesu z vsakim najmanjšim gibom. Na primer v prsnem košu, ki ga tvorijo prsnica z dvanajstimi pari reber, ti pa se zadaj zapirajo s hrbtenico.

Ležemo na hrbet, iztegnemo se in opazujemo dihanje, dviganje in spuščanje prsnice ter reber spredaj, ob strani in zadaj. Zaznamo razdaljo od lopatic do medenice na obeh straneh, položaj rok in nog.

Ležimo na hrbtu z iztegnjenimi nogami. Izmenoma iztegnemo eno in drugo nogo. Dlani položimo na prsni koš, da prsti gledajo proti prsnici, in opazujemo, ali se s podaljšanjem nog premakne tudi prsnica.

Ležimo na hrbtu s pokrčenimi nogami. Dvignemo prsnico in pri tem pritisnemo trtico na podlago. Če si zamislimo, da ležimo z medenico na uri, je ura šest, trtica je na podlagi, ledveni del hrbtenice dvignemo, uleknemo. Tega giba ni veliko, a se čuti do glave.

Rebra rahlo potiskamo v levo. Hrbtno stran rok položimo na desno stran spodnjih reber, da prsti gledajo v tla, komolec počiva na podlagi in rebra rahlo potisnemo v levo. Po nekaj ponovitvah dlani prestavimo višje v srednji prsni del in nato še v zgornji del pod pazduho. Če ne dosežemo z desno roko, sežemo z levo roko prek trupa. Rebra potiskamo v eno smer, nato z rebri odrinemo dlan nazaj. Počivamo in opazujemo dihanje.

Slika 2

Kroženje s prsnim košem. Položimo roke na prsni koš, kjer nam odgovarja, dvignemo prsnico, rebra rahlo potisnemo v levo in odložimo prsni koš, rebra potisnemo v desno in ponovimo kroženje. Gib, ki ga ni veliko, zmehčamo in prilagodimo dihanju in ugotovimo, ali kroženju sledita tudi medenica in glava. Vajo ponovimo sede, ko si prsni koš, rebra, prsnico in hrbet podajamo z rokami in tako krožimo z zgornjim delom telesa nad medenico in sednicama. Vadbo zaključimo z ležanjem na hrbtu in opazujemo, kaj se je v telesu spremenilo, ali je dihanje drugačno.

Slika 3

Razpiranje reber na strani. Ležimo na hrbtu s pokrčeno desno nogo in podaljšamo levo nogo, medtem ko križ leži na podlagi. Podaljšanje naj steče skozi telo do glave. Po nekaj ponovitvah in počitku z desno roko sežemo okrog glave in primemo levo uho. Če ne dosežemo, naj roka počiva na čelu. Glava podrsa v desno, obraz gleda ves čas proti stropu. Čutimo razpiranje reber na levi strani. Po nekaj ponovitvah počivamo, zaznamo razliko ene strani telesa v primerjavi z drugo stranjo. Ponovimo vajo še z zamenjavo nog in prijemom glave z levo roko in drsenjem zgornjega dela telesa v levo. (Slika 3)

Slika 4

Dvig reber na boku. Ležimo na boku s pokrčenimi nogami v kolkih in kolenih in otipamo zgornjo sedno kost, ki jo potisnemo navzdol v smeri nog. Rebra se pri tem rahlo dvignejo. Nato vajo ponovimo še s podaljšanjem iztegnjene zgornje noge. (Slika 4)

Sprostimo telo, opazujemo dihanje in v mislih preletimo položaj medenice, prsnega koša, glave, rok in nog. Ko smo pripravljeni, vstanemo in se postavimo na trda tla. Pri hoji zaznamo gibanje reber, ki jim sledi medenica. Te občutke poskusimo obdržati in jih večkrat uporabiti pri hoji.

Majda Anžin, fizioterapevtka


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media