DRUŽENJE MAREC

Druženje | mar. '19

JURIJ OB ŠČAVNICI

V društvu upokojencev so leta 1996 na pobudo takratne tajnice Anice Miholič ustanovili mešani pevski zbor in ga poimenovali po rojaku Jakobu Šešerku, ki je tankočutno opisoval prleško pokrajino in ljudi. Zbor je imel 17 pevk in pevcev, vodila pa ga je Darinka Tišler. Sčasoma se jim je pridružilo še več pevk in pevcev, dobili so drugo zborovodkinjo, Nado Špišić. Tudi nastopov je bilo vse več tako na prireditvah v domačem kraju kot v drugih občinah in na revijah upokojenskih pevskih zborov. Leta 2002 so posneli zgoščenko z naslovom Fantje, dekleta so pela. Danes MePZ Jakob Šešerko vodi zborovodja Vlado Meguša, med 19 pevci in pevkami pa sta tudi dva člana iz prve zasedbe – Franc Slekovec in Marijan Korelc. (Besedilo in fotografija: Jožica Korelc)

GROBELNO

Društvo upokojencev Grobelno šteje letos 13 let. Članice in člani so zelo povezani, saj si med letom pomagajo pri delu v vinogradih in opravilih na poljih ter obiskujejo starejše člane na domu. Članice se ob zimskih popoldnevih zbirajo ob ročnem delu. Zelo radi zapojejo in v društvu delujeta kar dve skupini, ki obujata ljudske pesmi: Rajske strune iz Stopč in Šentviških 5, v kateri je gonilna sila Janez Žogan, sicer predsednik društva. Njihovega občnega zbora se je udeležil tudi mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur, in jim svetoval, naj se prijavijo na javni razpis za denarna sredstva, da bodo lahko izpeljali še več dejavnosti, ki so si jih zamislili. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

TRBOVLJE

Člani Društva invalidov Zasavje se radi družijo v društvenih prostorih v Trbovljah, kjer poslušajo predavanja, igrajo pikado, šah ali kartajo. Že nekaj let je zelo dejavna skupina Nagelj, v kateri se enkrat na teden družijo ljubiteljice ročnih del. Članice pod mentorstvom Štefanije Holešek so zelo natančne pri izdelavi pletenin in vezenin pa tudi voščilnic, rož iz krep papirja in poslikanih steklenih izdelkov. V letu 2018 so pripravile več razstav, in sicer kar tri v Trbovljah ter še v Cerknici in Podčetrtku.
(Besedilo in fotografija: Jože Novak)

TEZNO

Pod okriljem Društva upokojencev Tezno deluje štiriperesna deteljica, ki rada zapoje. Ljudski pevci, ki jih vodi Anton Turk, nastopajo v domovih za starejše občane v Mariboru in bližnji okolici ter na koncertih po vsej Sloveniji. Najraje se udeležujejo srečanj ljudskih pevcev in godcev. Ne manjkajo tudi na drugih prireditvah. Med drugim so na dan sv. Vinceka zapeli v Halozah, kjer so opravili prvo rez vinske trte.

V tezenskem društvu upokojencev imajo sicer veliko dejavnosti, tako da članom nikoli ni dolgčas. Redno se dobivajo in praznujejo večje praznike, zapojejo, zaplešejo in si pripravijo pogostitve. Radi hodijo na pohode, izlete, poleti pa na kopanje. Člani tudi šahirajo in prirejajo športna tekmovanja. Tudi dramska skupina velikokrat predstavi svoje delo. (Besedilo in fotografija: Zdenka Golub)

MURSKA SOBOTA

V murskosoboški mestni občini dajejo velik poudarek prostovoljstvu. Tako je konec januarja župan dr. Aleksander Jevšek podelil priznanja posameznikom in društvom, ki so bili v lanskem letu najbolj predani izvajanju prostovoljnega dela. Naj prostovoljka je postala Veronika Horvat, upokojena medicinska sestra, ki že več kot 10 let v Društvu upokojencev Murska Sobota deluje kot prostovoljka in koordinatorka prostovoljcev na področju socialne in humanitarne dejavnosti. Prevzela je vodenje projekta Starejši za starejše ter koordinacijo 1700 obiskov starejših občanov v mestni občini, naseljih Rakičan in Nemčavci. Poleg tega koordinira tudi prostovoljce v Splošni bolnišnici Murska Sobota in sodeluje z Domom starejših Rakičan ter Centrom za starejše Murska Sobota. Tako se trudi osamljene oskrbovance na različne načine vključiti v družabno življenje. S skupino prostovoljcev vsako leto ob božično-novoletnih praznikih obišče in skromno obdari okrog 270 starejših občanov, ob 8. marcu in materinskem dnevu pa obdari občanke, ki so starejše od 80 let. Sodeluje tudi z Rdečim križem in Karitasom. Je članica sosveta za socialne zadeve na Mestni občini Murska Sobota. Skrbi tudi za izobraževanje prostovoljcev Društva upokojencev Murska Sobota ter sodeluje s Hišo sadeži družbe, katere soustanoviteljica je. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KOBILJE

Društvo upokojencev Kobilje je dejavno na športnem, kulturnem in etnološkem področju. Na februarskem občnem zboru so člani izvolili novega predsednika, to je Drago Zver. Zastavili so si tudi obsežen program dejavnosti za letošnje leto. Društvo tesno sodeluje z upokojenci iz sosednje Madžarske in hrvaškega Mihovljana. Ob tej priložnosti so pripravili sprejem trem zlatoporočencem: Mariji in Kolomanu Trajberju, Marjeti in Štefanu Volfi ter Mariji in Avgustu Smeju. Ponosni so na Hermino in Pavla Ferencka, ki sta poročena že 60 let. Obdarili so tudi 80-letno Terezijo Berden. Prejemnika zahvalnih listin za uspešno in dolgotrajno delo v društvu sta Slavko Gjerek in Štefan Volf. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

       

LJUBLJANA

V Severnem mestnem parku Navje v Ljubljani že od leta 2014 skupina okoliških prebivalk in prebivalcev vsako jutro telovadi po načelih Društva Šola zdravja. Mimogrede, samo v Ljubljani je že 23 takih skupin. Družijo se tudi ob drugih priložnostih. Tako so se tik pred slovenskim kulturnim praznikom zbrali na odprtju razstave slik Katarine Muc. Marjeta Demšar, Alenka Zver in Martina Gros so z doživetim recitiranjem obudile spomin na Franceta Prešerna, potem pa so se posvetili slikam njihove Mu’cke, kot se podpisuje na slike. Likovnica, ki ima rada žive barve, je med drugim že razstavljala tudi v prostorih Vzajemnosti. Dolgo je ustvarjala predvsem z oljnimi barvami. Pred kratkim pa je odkrila novo tehniko »nekakšnega prelivanja akrilnih barv po platnu«, kot pravi, in te slike je prvič predstavila javnosti. Ogledate si jih lahko do sredine marca v sejni sobi Četrtne skupnosti Bežigrad na Vojkovi ulici 1.

(Besedilo in fotografija: A. Ž.)

                                                

DOBRNA

Vokalna skupina Veseli vižarji deluje pod okriljem Društva upokojencev Dobrna. Radi se družijo z ljudmi, še posebej pa radi obiskujejo domove starejših občanov, kjer večkrat naletijo na svoje nekdanje sosede. Tako so na nastopu v Špesovem domu v Vojniku srečali kar dvanajst krajanov z Dobrne. Pevci so bili veseli, da so jim polepšali dan. (Besedilo in fotografija: Edi Dobovičnik)

CERKNO

V Društvu upokojencev Cerkno za svoje člane že vrsto let pripravljajo enotedenska letovanja ob morju. Radi se odpravijo v kraje, kjer še niso bili, pred leti so tako letovali v Španiji in Italiji. Predlanskim so bili na Dolgem otoku, lani pa na Rabu, od koder je fotografija, ki je delo njihovega člana, ljubiteljskega fotografa Draga Kuralta. Ta običajno poskrbi za bogat fotoarhiv z letovanja ter drugih izletov in družabnih dogodkov cerkljanskih upokojencev. Fotografije pa na ogled postavi v lepo urejenih društvenih prostorih v središču mesta. Septembra letos upokojenci iz Cerknega in okolice načrtujejo letovanje v Biogradu na morju. (Besedilo Zdenka Verbič Makuc, fotografija: Drago Kuralt)

LENDAVA

V Društvu upokojencev Lendava so pripravili srečanje članov, na katerem se je zbralo 142 članov. Spomnili so se tudi parov, ki so poročeni že 50 let. Čestitali so Dragici in Aleksandru Mariču ter Anici in Francu Halasu, zaradi bolezni pa se srečanja nista udeležila Zlata in Ivan Jarni.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

BELTINCI

Sekcija za kartanje pri Društvu upokojencev Beltinci je v sezoni 2018/19 organizirala štiri turnirje v igranju šnopsa, in sicer v krajevnih skupnostih Lipovci, Lipa, Dokležovje in v Ižakovcih, kjer so sklenili turnir. Vseh udeležencev je bilo kar 92. Skupni zmagovalec je postal Ivan Žalig, drugi dve mesti pa sta si zaradi enakega števila točk po žrebu razdelila Peter Jeneš in Ciril Gregorec.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PRAZNOVALI SO

V Društvu upokojencev Ceršak imajo tri člane, ki so dopolnili častitljivih 90 let in so jih obiskali predstavniki društva s podžupanom šentiljske občine.

Silvester Krajnc se je obiska zelo razveselil. Z veseljem je zapel s pevkama ljudskih pesmi. Sam je namreč dolga leta prepeval v šentiljskem moškem pevskem zboru.

Matilda Palir je še čila in zdrava. Sama si še kuha, hodi v trgovino z avtobusom, na vrtu pa še z veseljem opravlja vsa dela. Dolga leta je bila krvodajalka, kri je darovala več kot dvestokrat.

Tudi Marija Čepek je bila zelo vesela obiska. Ob prijetnem druženju je obujala spomine na leta, ko sta z možem skrbela za tri otroke. Danes pa zanjo skrbita sin in snaha.

Dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo Milka Petan je januarja praznovala 90 let. Odraščala je v Mlinaričevi družini kot edino dekle s še petimi brati. Izučila se je šiviljske obrti in delala v Lisci na Senovem. Prijetno starost preživlja s hčerino družino, veseli se obiskov vnuka, vnukinje in pravnuka.

90. rojstni dan je praznoval Anton Zagorec iz Ždinje vasi. Živi sam v hiši iz leta 1866, redno ga obiskuje nečakinjin mož, ki mu kaj prinese ali pa skupaj kaj postorita. Anton je lani še obžagal veje oreha in obkosil travo. Pred kratkim si je izdelal pručko. Nima televizije, pač pa rad posluša radio.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Marica Soklič, po domače Froncova Marica, iz Železnikov je prvega februarja praznovala srečnih 90 let. V domačem kraju jo poznajo kot vrhunsko mojstrico klekljanja. Vsako leto sodeluje in tudi zmaguje na čipkarskem festivalu. Njene čipke so predstavljene na razglednicah, v mednarodnem katalogu, imela je tudi dve samostojni razstavi. Pravi pa, da se recept za dolgo in srečno življenje skriva v veliki povezani družini – rodila je pet otrok in skupaj z vnuki, pravnuki, snahami in zeti štejejo 30 članov. Ni čudno, da vsako leto organizirajo svoje športne igre.

Marija in Alojz Toplak iz Spuhlje pri Ptuju sta prvega februarja praznovala 60 let zakonske zveze. V zakonu sta se jima rodila hči Silva in sin Rado, zdaj ju razveseljuje še pet vnukov in prav toliko pravnukov. Alojz je bil zaposlen, Marija pa je skrbela, da je bilo doma vse v najlepšem redu. Sta dolgoletna člana Društva upokojencev Spuhlja, kjer so jima tudi čestitali ob lepem jubileju.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media