DRUŽENJE MAJ

Druženje | maj '19

ŠMARJE PRI JELŠAH

Članice in člani DU Šmarje pri Jelšah so se zbrali na letnem občnem zboru, ki so se ga udeležili tudi nekateri gostje. Predsednik društva Franc Novak je poročal o opravljenem delu. Med drugim so se člani udeležili etnografske prireditve Likof na taberhi v Muzeju na prostem Rogatec. Sodelujejo tudi s sosednjimi društvi pri letovanjih, pohodništvu in tekmovanjih v balinanju.

Marta Ferlinc je predstavila poročilo o delu programa Starejši za starejše. V program je bilo vključeno 1331 ljudi, starejših od 69 let, spremljalo jih je 18 aktivnih prostovoljcev. Opravili so 852 obiskov in starejšim ponudili različne oblike pomoči, kot so druženje, sprehodi, prevozi, pomoč pri hišnih opravilih, branje, dostava iz trgovine, lekarne in druge dejavnosti. Župan Matija Čakš je udeležencem zbora povedal, da občina v pogovorih s Stanovanjskim skladom RS in Nepremičninskim skladom pokojninskega in invalidskega zavarovanja išče možnosti sodelovanja pri gradnji oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah. Na zboru so podelili društvena priznanja, in sicer Frančku Drobnetu, Blanki Kajba in Milici Stiplovšek. (Besedilo: Milenka Blažević, fotografija: Jože Anderluh)

NAZARJE

V začetku marca so člani DU Nazarje na občnem zboru izvolili novo vodstvo. Za novo predsednico so izvolili Marijo Mino Turk, ki je povedala, da bodo nadaljevali vpeljane dejavnosti, obiske prostovoljcev pri članih, ki potrebujejo pomoč, delo bo nadaljevala rokodelska sekcija, na Lazah bodo balinali, se družili na rekreativnih pohodih, organizirali bodo strokovno ekskurzijo, kakšen krajši izlet ter sodelovali s prijateljskimi društvi.

Prejšnji predsednici Veri Pečnik, ki je tudi podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, so se zahvalili za osem let odličnega vodenja, v katerem je med drugim uredila nujne pogoje za delovanje ter ustvarila prijetno vzdušje med članstvom, prebudilo se je družabno življenje, vzpostavili so prijateljsko sodelovanje z DU Miren na Krasu.

Nekaterim najzaslužnejšim članom so podelili društvena priznanja; zlato plaketo za zasluge so namenili Faniki Dobnik, Ana Škotnik in Miran Bele sta prejela srebrno plaketo, Anton Velam pa bronasto plaketo. Janez Štiglic je postal častni član DU Nazarje. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

ŠENČUR

Na povabilo DU Tržišče na Dolenjskem, katerega člani so se lani jeseni udeležili pohoda po območju občine Šenčur, so se pohodniki šenčurskega društva upokojencev na gregorjevo odpravili na skupen pohod po malkovških gričih. Pohoda se je udeležilo 24 šenčurskih upokojencev in nekaj domačinov. Pot je vodila iz Tržišča, kjer so tamkajšnji upokojenci pripravili lepo dobrodošlico, in po Dolini z vzponom do Pavle vasi ter naprej do zidanice Marjana Pirca na Malkovcu. Tudi tam je bilo veselo, k čemur so prispevali še Jurjevi godci, ki so jih Šenčurjani pripeljali s seboj.

(Besedilo: Slavica Bučan, fotografija: Franci Erzin)

ŠMARJETA   

Šmarješki upokojenci se že šesto leto družijo na veselih uricah. Vsak zadnji petek v mesecu se zberejo v društvenem prostoru, kjer poklepetajo, praznujejo rojstne dneve, zapojejo in spoznajo veliko koristnega za vsakodnevno življenje v zrelih letih. Med drugim delajo vaje za boljši spomin in koncentracijo, hitrejše mišljenje in reševanje miselnih problemov, za boljšo gibljivost, spretnost, ravnotežje in orientacijo. Pogovarjajo se, kako izboljšati medsebojne odnose in svoje razpoloženje, kako ubežati osamljenosti, izmenjujejo vedenje o domači pomoči pri enostavnih boleznih. (Besedilo in fotografija: Veronika Perše)

 

MUTA

Člani DU Muta so marca opravili občni zbor, na katerem so za predsednika ponovno potrdili Branka Urnauta. Podelili so tudi priznanja zaslužnim članom, organizacijam in ustanovam, s katerimi sodelujejo. Kristijan Helbl je prejel naziv častni član. V društvu je aktiven že več kot 25 let, še posebej se je zavzemal za izboljšanje stanovanjskega standarda upokojenskih stanovanj. Redno obiskuje stanovalce domov za starejše pa tudi bolne in pomoči potrebne na domu. Koroška pokrajinska zveza je DU Muta razglasila za najbolj aktivno upokojensko društvo na Koroškem v letu 2018. Med drugim je vključeno v projekt Starejši za starejše in aktivno deluje na več področjih, še posebej na športnem.
(Besedilo in fotografija: Marjana Jerčič)

 

MORAVČE

Moravški upokojenci so se konec februarja zbrali na občnem zboru, ki so se ga udeležili tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik in predstavniki sosednjih društev. Člani so potrdili vsa poročila o delu v preteklem letu in načrt dejavnosti za leto 2019. Martinu Rebolju pa so podelili naziv častni član.  V društvu delujejo šahovska sekcija, folklorna skupina, mešani pevski zbor, zeliščarji, šola za zdravo staranje, pohodniška in izletniška sekcija. (Besedilo: Jože Novak)

BELTINCI

Sekcija za šport in rekreacijo, ki deluje znotraj Društva upokojencev Beltinci, je zadnjo marčevsko nedeljo pripravila pohod, ki so ga naslovili Pozdrav pomladi. 48 upokojencev se je zbralo pri vaškem domu v Dokležovju, od koder je pohodnike osemkilometrska pot vodila ob obrežju reke Mure proti Otoku ljubezni v Ižakovcih. Tam so si med drugim ogledali zanimivosti, kot so muzej büjraštva, muzej tkalstva, mlin na Muri in brod, ki povezuje levi in desni breg, Prekmurje in Prlekijo. Pot so nadaljevali nazaj v Dokležovje, kjer so prvi spomladanski pohod zaključili z druženjem.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KOČEVJE

Pri DU Kočevje so v začetku aprila praznovali 10 let delovanja oddaje za upokojence Modri pristan na Radiu Univox Kočevje. Novic za 45-minutno oddajo, ki je na sporedu vsako prvo sredo v mesecu ob 10.45, je vedno dovolj, saj je društvo izredno delovno na različnih področjih. Pri poročanju o aktualnih novicah za upokojence sodelujejo različni gostje, sledijo poročila o preteklih dogodkih in informacije o dogajanju v prihodnjem mesecu. Članom ob njihovih okroglih življenjskih jubilejih po radijskih valovih pošljejo čestitko in zaželeno melodijo. 
(Besedilo: Ana Kosten, fotografija: arhiv društva)

KORTE

Prireditev Primorska poje je letos potekala v Kortah. Nanjo se je uvrstilo osem zborov, med njimi je bil tudi ŽePZ Sinji Galeb DU Izola. Petje je navdušilo polno dvorano, še posebej pa takrat, ko so vsi zbori skupaj zapeli pesem Vstala Primorska pod taktirko dirigenta Tavčarja.
(Besedilo in fotografija: Zlata Radikon)

LJUTOMER 

Mag. Olga Karba, županja ljutomerske občine, in mag. Darija Mohorič, načelnica Upravne enote Ljutomer, sta pripravili srečanje nekdanjih zaposlenih. Udeležilo se ga je 15 upokojenih sodelavcev. Druženje so s kulturnim programom  popestrili učenci Osnovne šole Mala Nedelja. V prijetnem vzdušju so se nekdanji zaposleni spominjali številnih dogodkov in anekdot, ki so zaznamovali skupno službeno pot. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PRAZNOVALI SO

Predstavniki DU Šmartno pri Slovenj Gradcu so obiskali tri jubilantke. Že konec decembra je 90. rojstni dan praznovala Nežka Fišer. Rodila se je v družini z 12 otroki. Ker njeno življenje ni bilo vedno posuto z rožicami, si nikoli ni mislila, da bo kdaj dočakala tako visok jubilej.

Dolgoletna članica društva Jožefa Mežnarc je praznovala 90. rojstni dan. Vseh pet otrok in devet vnukov lepo skrbi zanjo, z obiski jo razveseljujejo in ji vračajo ljubezen, ki jim jo daje mama.

Tudi Pavla Temnikar je praznovala 90 let svojega bogatega življenja. Vedno se je z veseljem udeleževala društvenih dejavnosti, bila je gonilna sila v krožku ročnih spretnosti. Živi z družino sina Marjana, kjer lepo skrbijo zanjo, z veseljem jo obiskujejo tudi drugi štirje otroci ter petnajst vnukov in sedemnajst pravnukov. 

Aprila je že 95. rojstni dan praznovala Ljudmila Vidergar, najstarejša članica DU Zagorje ob Savi. Je zelo živahna gospa z dobrim spominom. Bere knjige in Vzajemnost, rešuje križanke in se veseli obiskov svojih bližnjih: sina, hčerke, treh vnukov in šestih pravnukov.

Sredi marca je dopolnila 90 let Terezija Kambič, po domače Rumarjeva Rezka, doma na Črešnjevcu pri Semiču. Ob delu na kmetiji in skrbi za družino, s pokojnim možem sta imela dva sinova, je našla tudi čas za pomoč sosedom. Če je kdo potreboval prevoz, mu je z veseljem ustregla. Rada bere in gleda televizijo, poklepeta s sosedi, najbolj pa je vesela, kadar jo obiščejo najmlajši družinski člani. Ima pet vnukov, tri pravnukinje in pravnuka.

Na Ilovici pri Šmonu je v svoji rojstni hiši 90 let praznovala Elizabeta Humar, gospa Betica. Med vojno je bila kurirka, po vojni pa je delala na krajevnem uradu in v tovarni Ciciban. Ima sina in hčerko, ki jo obiskujeta in sta ji v pomoč, sicer pa vse postori sama. Pravi, da najraje skuha mineštro, zamoti se z gledanjem televizije ter branjem časopisov in revij. Družbo ji delajo kokoši in mucka.

Ne dolgo nazaj je 90. rojstni dan praznovala Pepca Kovač iz Grobelc, Sveti Štefan, članica DU Šmarje pri Jelšah. Že kot deklica je šla služit in marsikaj je pretrpela. A ostaja vedra, še se loti vsakega dela v hiši in na vrtu. Večkrat speče janeževe upognjence. Zdravje ji dobro služi, če pa kdaj kaj zaškriplje, zanjo poskrbita sin Marjan in snaha Anica.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Minilo je 50 let, odkar sta v zakon stopila zakonca Marija in Martin Tivadar iz Črenšovcev. Martin je že vrsto let prostovoljni gasilec. Rad se udeležuje veteranskih tekmovanj in srečanj. Imata tri sinove in šest vnukov. Marija je že deset let članica domačega kulturno-turističnega društva v sekciji vezilj. Aktivna je tudi v folklorni skupini DU Črenšovci. Kljub letom sta dobrega zdravja in še vse postorita v hiši in okrog nje. Rada kolesarita po prekmurski ravnici, Martin vsak dan prevozi 40 kilometrov. Že vrsto let sta naročnika revije Vzajemnost.

 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media