Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | maj '19

MERJENJE KRVNEGA TLAKA

Tokrat odgovarjam na dve vprašanji. Pri prvi bralki se je hipertenzija pojavila ob dolgotrajnih hudih stresnih dogodkih. Po enem letu se je življenje umirilo, krvni tlak se je uredil in je ves čas med 110/70 mmHg in 130/75 mmHg. Redno jemlje antidepresive, je telesno aktivna. Zanima jo, ali še potrebuje zdravljenje z zdravili. Druga bralka po naročilu zdravnika vsak dan zjutraj in zvečer meri krvni tlak. Opaža, da je pri drugi meritvi vrednost krvnega tlaka vedno za 15 d0 20 mmHg nižja. Sprašuje, katero vrednost krvnega tlaka naj zapiše v dnevnik. 

Hvaležna sem za obe vprašanji, saj je dilem pri zdravljenju krvnega tlaka še vedno kar veliko. Nesporno je normalen krvni tlak povezan z manjšim tveganjem za srčno-žilna obolenja in vpliva na kakovost in dolžino življenja. Pogosto je povezan s stresnimi dogodki, pojavi se ob telesni ali duševni bolečini. Osnovno zdravljenje naj bo v teh primerih usmerjeno v vzrok, torej v lajšanje bolečin in takšni ali drugačni podpori pri obvladovanju stresa. Če gre za dolgotrajno izpostavljenost, se lahko pojavi stalno visok krvni tlak, ki potrebuje zdravljenje z zdravili. Bralka jemlje zdravila, ki so kombinacija dveh učinkovin v sorazmerno visokem odmerku. Po mojih izkušnjah bo kljub odpravljenemu osnovnemu vzroku zdravljenje hipertenzije potrebno. Je pa vprašanje, ali so kombinirana zdravila v enakem odmerku še potrebna. Svetujem ji posvet pri osebni zdravnici. Vsaj 10 dni naj redno zjutraj in zvečer meri krvni tlak in vrednosti meritev pokaže ob pregledu.

Samomeritve krvnega tlaka so v današnjem času nekaj vsakdanjega in široko dostopne. Vendar se premalokrat zavedamo, da so lahko tudi zavajajoče. Kdaj ste zadnjič preverili, ali je vaš aparat za merjenje krvnega tlaka umerjen? Si vedno vzamete čas, da pred meritvijo počivate, pravilno namestite manšeto in postavite aparat v višino srca? Priporočamo, da krvni tlak merite dvakrat zapored. Med prvo in drugo meritvijo naj bo vsaj eno minuto premora. Upoštevamo vrednost druge meritve. Pogostost meritev krvnega tlaka je različna. Če nimamo visokega krvnega tlaka, bo dovolj meritev enkrat letno, pri urejenem krvnem tlaku z zdravili enkrat tedensko ali mesečno. Pri neurejenem krvnem tlaku ali ob začetku zdravljenja vam bo pogostost svetoval zdravnik. 

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 6. maja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media