Iz koška ročnih del

Prosti čas | jul. '19

Metuljev ples

Lahkoten ples metuljev in kačjih pastirjev nam bo tudi v najturobnejših dneh narisal nasmeh na obrazu.

Vzorec dopolnjujeta šopka cvetja. Motivi so primerni za vezenje na zavesah in ožjih namiznih prtih.

Vse motive s pomočjo fotokopirnega stroja povečamo za 50 odstotkov oziroma po želji. Prerišemo jih na svileni papir, tako kot prikazuje slika, oziroma vzorec oblikujemo po lastnem okusu.

Fino belo platno položimo na trdo in gladko podlago. Nanj položimo svileni papir z narisom. Vmes vložimo kopirni papir za tkanine. Ob straneh papir in blago pripnemo z risalnimi žebljički, da se med prerisovanjem ne bi premikala. Z dobro ošiljenim svinčnikom skrbno prerišemo vzorec.

Z dvema nitkama vezilne prejice s prednjimi vbodi podložimo vse oblike. Ko pri podlaganju pridemo do mostička, napeljemo tri niti od prve do druge obrisne črte (vsako nit prišijemo z majhnim vbodom) in jih obšijemo z zančnim vbodom. Ko podložimo vse oblike in obzankamo vse mostičke, z bombažno biserno prejico z gostim zančnim vbodom obzankamo oblike motivov. Stebla cvetlic vezemo s stebelnim vbodom.

Stranske robove zavese ali prta izdelamo z ažurom.

Po končanem vezenju zaveso ali prt z vlažno krpo prelikamo. Šele nato na notranji strani, tik ob obzankanem robu, previdno izrežemo osnovno blago. Če je zaveso ali prtiček treba oprati, to najprej storimo, potem ga zlikamo in šele nato izrežemo.

 Povečati za 50 odstotkov

Ena krat devet

Kvačkanje teh lepih ploščic nas bo tako pritegnilo, da jih bomo hitro imeli devet, kolikor jih potrebujemo za ta prav posebni prtiček.

 Potrebujemo 50 g belega kvačkanca, primernega za kvačko št. 1,5 ali 1,75.

Skvačkamo 12 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. Nato kvačkamo po vzorčni risbi. Narisana je četrtina vzorca, ki ga smiselno ponavljamo, da ga sklenemo v celoto. Vsako 1. petljo v krogu nadomestimo z 1 verižno petljo. Kroge sklenemo s polgostimi petljami. Kjer je označeno, preidemo s polgostimi petljami v naslednji krog.

Skvačkamo devet ploščic, ki jih sestavimo po tri v vrsto. Med seboj jih združimo tako, da kvačkamo v prvo ploščico 2 verižni petlji, 1 polgosto petljo v drugo verižno petljo in 2 verižni petlji v drugo ploščico itd.

Izdelan prtiček napnemo, po želji poškrobimo, pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da se posuši.

Delovni znaki

= 1 verižna petlja

= 1 polgosta petlja

= 1 gosta petlja

= 1 šibična petlja

= 1 trikrat ovita šibična petlja

= 1 šibični pikot (1 šibična petlja, 4 verižne petlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo)

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media