DRUŽENJE JULIJ

Druženje | jul. '19

HRVATINI

Društvo upokojencev Hrvatini je junija praznovalo 40. obletnico delovanja. Praznovanja se je udeležil tudi predsednik MO Koper Aleš Bržan. Predsednik društva Željko Šafhalter je podelil priznanja in pohvale zaslužnim članom in tudi pobratenemu društvu iz Kobilja, s katerim si obiske izmenjujejo že 12 let. Člani obeh društev so se pomerili v šaljivih igrah in se družili ob lokalnih dobrotah in glasbi. (Besedilo in fotografija: Ž. Š.)

 

ŠTEPANJSKO NASELJE

Društvo upokojencev Štepanjsko naselje v Ljubljani je ob dnevu Četrtne skupnosti Golovec že petič organiziralo razstavo ročnih del članic in članov ter drugih krajanov. Na razstavi je sodelovalo 15 ustvarjalcev. Kulturni dogodek so popestrili otroci Vrtca Otona Župančiča s plesom prijateljstva, učenki OŠ Božidarja Jakca z glasbeno točko in recitacijo, člana društva harmonikar Branko Kozamernik in prostovoljka ter dobitnica državnega priznanja Jolanda Ravnikar Grum pa sta pripravila glasbeni nastop.

(Besedilo: Gostimir Dakić, fotografija: Janez Jaklin)

 

CERKNO


Društvo upokojencev Cerkno je konec maja gostilo prostovoljke in prostovoljce programa Starejši za starejše severne Primorske. Srečanja se je udeležilo okrog 180 prostovoljk in prostovoljcev, njihovih koordinatorjev, vodstva društev upokojencev ter predstavniki občin severne Primorske. Med gosti so bili tudi podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Vera Pečnik, Rožca Šonc, vodja programa Starejši za starejše, in Zlatko Martin Marušič, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske. Gostitelji so gostom pripravili pester program. Ogledali so si bolnico Franja in Cerkljanski muzej, likovno in rokodelsko razstavo, za bogat kulturni program pa sta poskrbeli dve generaciji kulturnikov: pevci in glasbeniki Društva upokojencev Cerkno, Kulturno društvo Zarja iz Zakriža ter predstavniki najmlajše generacije učenci Osnovne šole Cerkno. (Besedilo: Zdenka Verbič Makuc, fotografija: Zlatko Martin Marušič)

SENOVO

V sklopu prireditev ob prazniku krške občine so članice sekcije za vezenje Društva upokojencev Senovo pripravile bogato razstavo ročnih del z naslovom Za dušo in srce. Prave male umetnine v tehnikah rišelje in barvni vez so razstavile Marica, Marijana, Olga, Eda, Majda in Jovanka, mentorica sekcije. Torkova druženja jih sproščajo, ob prepletanju nitk pozabijo na vsakdanje skrbi, izmenjavajo zamisli. Svoja dela rade razstavijo in povsod požanjejo občudovanje. 
(Besedilo: Irena Gmajnar, fotografija: Marica Umek)

ŠKALE

Na majskem medgeneracijskem srečanju članov Društva upokojencev Škale so poleg klasičnega piknika in tekmovanja v kuhanju golažev pripravili še tekmovanja v družabnih igrah, dražbo in krst novih članov. Lani in letos se jim je pridružilo 33 novih članov, ki so s prisego obljubili zvestobo društvu, in tako postali pravi kleni »Škalodonti«. Prehodni pokal za najboljši golaž je osvojila ekipa odbora iz Cirkovc. (Besedilo in fotografija: S. Č.)

MUTA

Lani so člani Društva upokojencev Muta občudovali izvir reke Drave na Toblaškem polju na Južnem Tirolskem v Italiji, letos pa so obiskali še njen izliv. Med dvodnevnim izletom so si ogledali naravni rezervat Kopački rit, v Đakovem veliko katedralo, Kneževe vinograde in vinsko klet v Baranji, v Osijeku znamenito trdnjavo in v Aljmašu izliv reke Drave v Donavo. Izleta se je udeležil tudi predsednik slovenskega društva upokojencev iz Pliberka Joško Hudl, saj društvi dobro sodelujeta. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

 

ŽELEZNIKI

Z novim letom je v okviru Društva upokojencev za Selško dolino Železniki nastala skupina Štrence. Članice ob občinski finančni podpori kvačkajo in pletejo copatke za novorojenčke, ki jih patronažni sestri podarita mamicam ob obisku na domu. Sodelovale so tudi na razstavi ročnih del v okviru tedna vseživljenjskega učenja v Železnikih. (Besedilo in fotografija: M. G.)

PIRAN

Članice in člani Društva upokojencev Piran so letos prvič organizirali rekreativno-zabavno-izobraževalni piknik. Udeležilo se ga je kar 110 članic in članov društva. Nekateri so šli na pohod iz Sečovelj do Kroga in nazaj, drugi so balinali, igrali pikado, kartali in se zabavali ob družabnih igrah, veliko koristnega pa so izvedeli tudi od gasilcev PGD Sečovlje. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

PRAZNOVALI SO

V krogu svojih otrok, vnukov, pravnukov, sester, bratov ter prijateljev je 21. maja praznoval 90. rojstni dan Milan Kristavčnik iz Gaberk pri Šoštanju. V mladosti mu ni bilo postlano z rožicami. Leta 1946 se je pridružil mladinski delovni brigadi, ki je gradila progo Brčko–Banovići. Zdaj uživa mirne upokojenske dni.

V maju je praznovala 90. rojstni dan Tilka Per z Vrha pri Pahi, članica Društva upokojencev Otočec. Je zelo družabna in vesela ženska, sosedje jo imajo zelo radi. Živi sama, obdeluje vrt in vinograd. Z možem nista imela otrok, je pa Tilka skrbela za Miha, ki je pri treh letih ostal brez mamice in s katerim sta velika prijatelja. 

Šestega maja je praznoval 90. rojstni dan Zvone Potecin s Sel pri Raki, član društva raških upokojencev. Zaposlen je bil v Kolinski, z ženo sta do upokojitve živela v Ljubljani, nato pa sta se vrnila na Sela. Najbolj uživa s svojim traktorjem znamke Tomo Vinkovič, ki je prav tako že dosegel častitljivo starost.

Srečanje maturantov 1959

V Bakovcih se je srečalo osem sošolk in sošolcev, ki so v letih od 1954 do 1959 »gulili« klopi v murskosoboški gimnaziji. Njihov razrednik je bil Vladimir Močan. Pred 60 leti jih je maturiralo 17, šli so vsak svojo pot in se le občasno srečevali. Nekaj sošolcev so žal že izgubili, štirje se jubilejnega srečanja niso mogli udeležiti. Zinka Gruškovnjak Bratina, Stevo Dozet, Mira Lündly Kramarič, ki je pripotovala iz Anglije, Albina Nećak Lük, Anica Borovič Ostrman, Marta Legen Ovsenjak, Janez Rous in Milan Kučan, nekdanji predsednik Republike Slovenije, pa so z veseljem obujali spomine na šolske dni.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media