Domovina je dom

jul. '19

»DOMOVINA / pa je DOM, / je zavetje in počitek / za še takega zaljubljenca. / Je ena sama / kakor mati,« je zapisala pesnica in igralka Mila Kačič. Konec junija je Slovenija praznovala 28. rojstni dan in takrat rojeni otroci že postajajo starši. Naša mala domovina postaja zavetje in dom njihovim otrokom in tako ljubezen do tega čudovitega koščka sveta predajamo novim rodovom. Resda nismo postali nova Švica, Švica je samo ena, ampak tudi Slovenija je ena sama. Ali se sploh zavedamo, da živimo v enem najlepših predelov sveta in da je naše neprecenljivo bogastvo v naravi, podnebju in miru? Če bi premogli še več reda, ki bi pohlepnežem preprečil plenjenje po družbenem bogastvu, in med politiki več pokončnih ljudi, ki se ne bi udinjali in prodali tujcem, bi bila Slovenija tudi finančno bogata.

Upanje v boljšo in pravičnejšo Slovenijo so mladi. Med njimi je veliko v svetovnem merilu uspešnih znanstvenikov pa športnikov, ki so ponesli ime podalpske države po vsem svetu, in številnih ekologov po duši in srcu, ki se zavedajo, da je treba za ohranjanje kakovosti življenja potrošniški način spremeniti v trajnostni. Nekateri, ki so v času krize odšli s trebuhom za kruhom, se vračajo domov, z razširjenimi obzorji bi lahko prispevali tudi k spremembam v družbi. 

A ne bomo jadikovali. V tokratni dvojni poletni številki smo pripravili veliko zanimivega in spodbudnega branja, od življenjskih zgodb, številnih nasvetov do različnih reportaž. Slovenija ni le dežela naravnih lepot, gradov in cerkva, temveč tudi pomembnih mostov. V Vzajemnosti boste lahko prebrali o nekaterih od njih. Prepričana sem, da si jih boste potem želeli ogledati tudi v naravi. Ste že slišali za most ob Lanthierijevi graščini v Vipavi, po katerem se je sprehajal tudi Casanova? Kaj pa za Napoleonov most čez reko Vipavo v bližini Dolenj pri Ajdovščini? Zagotovo poznate Zmajski most čez Ljubljanico, enega najlepših primerov secesijske arhitekture mostov. Tu je še Solkanski most, ki se ponaša z največjim kamnitim lokom na železniških progah na svetu. Njihove zgodbe so naravnost filmske.

Želim vam prijetno branje in ne prevroče poletje, ki ga naj popestrijo zanimivi izleti, morda tudi do katerega od prej omenjenih mostov.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media