Asimina ima okus po mangu, banani in ananasu

Prosti čas | okt. '19

Plod asimine tehta tudi do 1 kg

O banani, ki raste na domačem vrtu, zagotovo sanja vsak vrtičkar. Tokrat govorimo o asimini ali indijanski banani, ki raste v Sloveniji. Njen okus spominja na mango, banano in ananas. Iz listov asimine lahko pripravimo tudi domače škropivo proti škodljivcem. 

Zakaj je asimina postala tako popularna v Sloveniji? Naši vrtičkarji so zagotovo navdušeni nad njenim tropskim okusom, ki spominja na mango, banano in ananas. Plodovi so zelo okusni in izjemno zdravi. Indijanska banana prezimi na prostem in nima težav s pozebo. Zagotovo je njena dobra lastnost tudi to, da je zdrava sadna vrsta in je ni treba škropiti. Njeni plodovi tehtajo od 300 do 500 gramov, nekateri tudi skoraj kilogram. Meso ploda je raztopno, dišeče in aromatično. Plodove uživamo sveže ali iz njih pripravimo okusno marmelado. Asimina ali indijanska banana je odporna proti ostremu mrazu in tudi bolj sušnim razmeram, zato jo sadi vse več vrtičkarjev.

Pred nekaj leti je prišla na naše vrtove in se zelo dobro udomačila. Njena rast je zmerna in lahko raste tudi na manjših vrtovih. Plodove asimine obiramo postopoma ob koncu septembra in v začetku oktobra. V tem času jih poiščete tudi v nekaterih trgovinah, saj imajo tudi pri nas že prve tržne nasade. Plodove obiramo, tik preden začnejo odpadati. Pri izbiri sadik asimine velja pravilo, da vedno presajamo sadiko, ki raste v posodi. Tako ima dobro razvito koreninsko grudo. Vsekakor priporočam nakup cepljenih sadik in izbor sort, ki so samooplodne. To pomeni, da imamo lahko na vrtu samo eno indijansko banano, ki bo po cvetenju zagotovo razvila plodove. Pri vrtičkarjih opažamo, da so nekateri kupili sadike v tujini in niso izbrali samooplodnih sort. Če sorta ni samooplodna, ni zagotovila, da nas asimina razveseli s sadežem. Treba je vedeti, da indijanska banana v osnovi ni samooplodna, zato se nikoli ne odločamo za nakup sadik brez ustrezne deklaracije.

Primerne sorte in čas sajenja asimine

Na domačem vrtu sadimo sorti prima in sunflower. Sorta sunflower zori dva do tri tedne za sorto prima. Po velikosti plodov in okusu zmaga sorta prima, ki ima nekoliko večje plodove kot sorta sunflower. Močnejši okus po mangu, banani in ananasu ima sorta prima. Plodove sorte prima uživamo, ko se povsem umedijo. Če kupite enoletno cepljeno sadiko sorte prima ali sunflower, se s prvimi plodovi indijanske banane sladkate čez tri leta. Sadike v loncih začnemo saditi oktobra, najkasneje novembra. Sadimo jo lahko tudi v pomladanskem času, in sicer marca in aprila. Pri pomladanskem terminu sajenja je treba prvo leto sadiko zalivati v maju in poletnem času. Za boljše ukoreninjanje sadik in boljšo rast v naslednjem letu vsekakor priporočam jesensko sajenje. Asimina je nezahtevna sadna vrsta, ki na vrtu nima težav z boleznimi in škodljivci.

Rez vrtnic pred zimo

Ob koncu jeseni, novembra, opravimo jesensko rez vrtnic. Pri tej rezi nismo pozorni na položaj očes in ni treba paziti, kako režemo. Glavno vzgojno rez bomo opravili v pomladanskem času. Pomembno je, da vrtnice porežemo do višine kolena. To naredimo tako, da ob vrtnici stojimo in izrežemo veje v višini kolena. Tako poskrbimo, da bodo vrtnice varne pred težo mokrega snega. Sneg jih ne bo polomil, olajšali si bomo tudi osuvanje z zemljo. Po rezi je treba poskrbeti za odstranjevanje listov s stebel vrtnic. To naredimo zato, da se v novo sezono ne prenašajo bolezni. Treba je vedeti, da so okuženi listi vir novih spomladanskih okužb, ki napadejo prve mlade liste. Tudi staro listje na tleh je vir novih okužb z boleznimi v pomladanskem času. Zato je treba pobrati tudi listje na tleh.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media