Razgibajmo križ in kolke

Dobro počutje | okt. '19

Pravilen izhodiščni položaj (slika 1)

Glede na moje dosedanje izkušnje je pravilno razgibavanje kolkov in spodnjega dela hrbtenice enako pomembno za telo kot pitje vode, saj vaje za sabo potegnejo naravno in spontano gibanje celega telesa. 

O tem, kako pomembni so kolki in spodnji del hrbtenice, najverjetneje ni treba izgubljati besed. Prav pa je, da poudarimo tudi pomen medenice, ki ščiti občutljive organe v spodnjem delu telesa, izločala ter reproduktivne organe, brez katerih ni mogoče ostati zdrav in imeti zdravo potomstvo. Nanjo so v spodnjem delu pripeti kolki, v zgornjem sredinskem delu pa kot zagozda vanjo sede spodnji del hrbtenice s spletom živcev, med katerimi je najbolj opevan največji živec – išias.

Ta kratki uvod je nujno potreben zaradi razumevanja vpliva današnje na videz tako zelo enostavne vaje. Marsikdo, ki je to vajo že poskusil izvesti, je ugotovil, da le ni tako preprosta, ali je celo izgubil voljo do nadaljnjega gibanja. Zdi se mi pomembno poudariti, da vajo nujno potrebujejo vsi, ki večinoma sedijo, in tisti, ki težko delajo ali zahtevno športnorekreativno trenirajo. Glavni razlog je mehkoba gibanja, ki jo z današnjim načinom življenja nenehno izgubljamo.

 Rahel pomik medenice

Slika 1 prikazuje izhodiščni položaj: noge naj bodo postavljene v širini bokov in stopala obrnjena naravnost naprej ali le malo narazen. Malo pokrčite kolena in vzravnajte hrbet, glava naj bo vzravnana in pogled usmerjen naprej. Za boljšo orientacijo položite eno roko na spodnji del trebuha tik pod popek, drugo pa na križ.

Slika 2

V nadaljevanju počasi sprostite trebuh (slika 2). Ta se rahlo izboči naprej, hrbtenica zadaj se rahlo usloči, s čimer se poveča t. i. lordoza. Pazite na to, da trebuha dodatno ne potiskate naprej in navzven.

Slika 3

Sledi stisk zadnjice in spodnjega dela trebuha ter pomik medenice in kolkov rahlo naprej (slika 3). Kolena naj ostanejo enako pokrčena kot na začetku vaje.  

Med vajo ves čas enakomerno in povezano dihajte. V primeru morebitnih bolečin v kolkih, kolenih in križu vajo prenehajte izvajati, vse dele zmasirajte s toplimi dlanmi in z boki nežno zaokrožite v desno in levo smer. Vajo nadaljujte, ko ste spet spočiti in čili. Ponavljajte, kadar koli se spomnite in kolikor trenutno zmorete, da se organizem razgiba in okrepi. Da, prav ste prebrali: tudi okrepi!

Če ste med tistimi, ki imate težave z vajo, vedite, da jo najbolj potrebujete. Poskusite jo narediti sede, še bolje pa je, če se za pravilno učenje povežete s preverjenim in izkušenim strokovnjakom, ki je vajo usvojil in temeljito preizkusil na lastni koži.

Če pa je današnje pisanje videti za vas preveč enostavno in banalno, za zaključek navajam svojo že velikokrat ponovljeno pesmico: »Najbolj učinkovite zadeve so nesramno enostavne in zanje velja latinski pregovor o večnem ponavljanju!« 

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media