Lepotice, brez katerih jeseni ne gre

Prosti čas | okt. '19

Vresje in resa

Jesen v gozdu je zelo barvita in tako vzdušje si lahko pričaramo tudi v domačem okolju. Ljubitelji cvetja, ki uživamo na ocvetličenih terasah in balkonih, si želimo, da bi bile urejene vse leto. Oktober je najprimernejši za zamenjavo balkonskega cvetja z rastlinami, ki so najlepše prav v jesenskih mesecih.

Mešana zasaditev: kombinacija ciklame, trave, viseče mačehe in zelja. Zelje je lahko lepo okrasno dopolnilo cvetlične zasaditve. Ker je trpežno in ni občutljivo za nizke temperature, je njegova lepota dolgotrajna. Oblika narezanih in postavljenih listov spominja na cvet vrtnice. Ko bodo noči hladne, bo sredica le še intenzivnejše obarvana. Najpogosteje najdemo okrasno zelje v beli, rdeči ali rožnati barvi. Brez krizantem ali vsesvetnic si jesenski čas težko predstavljam, saj je to najbolj prodajana rastlina. Uporabna je kot rezano cvetje za šopke ali kot lončnica za samostojno postavitev. Njeno dolgotrajno cvetenje naj vas prepriča, da jo postavite v okrasne posode pri hišnem vhodu.

Cyclamen persicum ali perzijsko ciklamo smo kupovali vrsto let le za okras v hiši. Ideja, da ciklamo začnemo uporabljati tudi v jesenskih zasaditvah, se je izkazala za odlično, saj ji bolj ustrezajo nižje temperature. Zunaj namreč lepo uspeva. Zelo veliko ljubiteljev cvetja se pohvali, da je na zunanji strani okna cvetela še v božičnem času.

Barvitost na okenski polici

Jesen na okenski polici

Jesenski čas brez mačeh bi bil veliko manj barvit. Trix mačehe (več različnih mačeh, posajenih v enem lončku) smo posadili na obeh koncih zasaditve. V sredini bo rumena viseča mačeha poskrbela, da tudi spomladi zasaditev ne bo ostala neopažena. V sredini se pokončno zvija Corokia in ob njej sta na desni strani vresje in na levi okrasna paprika. Postavljene bučke za okras oznanijo, da je tu jesen.

Ali poznate razliko med vresjem in reso? Obe pripadata družini Ericaceae, a vendar gre za dve rastlini z določenimi lastnostmi, ki se med seboj razlikujejo. Calluna vulgaris je jesensko vresje, ki začne cveteti pozno poleti. Prava resa ali Erica carnea ima jeseni nastavljene cvetove, ki bodo preplavili rastlino zgodaj spomladi. Vresje v naših podnebnih pogojih velikokrat ne prezimi, pri resi pa glede tega ni večjih težav. Vendar pa imata tudi veliko skupnih značilnosti, saj uspevata v podobnih življenjskih pogojih. Obe potrebujeta specialen zemeljski substrat, ki naj ima kisel pH. Za nasad smo izbrali tribarvno vresje, s katerim se na desni barvno lepo ujema mavrični mleček Euphorbia fortunei 'Ascot Rainbow' . Njegovi listi se v nizkih temperaturah rdečkasto obarvajo. Muehlenbeckia complexa (levo) je plazeča se lepotica novejše dobe. Lepo se ji poda slovensko poimenovanje vinika na žici. Drobni listi so nanizani kot biseri na ogrlici. Zimzelena rastlina je sicer robustna in se zadnja leta uporablja za zasajevanje cvetličnih posod v vseh letnih časih.

Hojhera, iskrivka ali ognjeni dež (Heuchera x hybrida) ima barvite okrasne liste, ki so kot nalašč uporabni za imitiranje jeseni. Barvna paleta odtenkov je zelo široka, zato je kombiniranje izredno enostavno. Izbrali smo sorto v temnejši vinsko rdeči barvi. V okras nam je kot lončnica ali pa z njo zasadimo gredico. Spomladi so na dolgih pecljih nanizani drobni cvetovi, ki se dvignejo nad razkošno zelenje. Cveti od pozne pomladi v poletje.

Še nekaj privlačnih lepotic

Jesenske astre

Ena med njimi je Capsicum annuum, okrasna paprika v lončkih. Kompaktna sorta s stožčastimi plodovi, ki so intenzivno obarvani in se dvigujejo nad temno zelenim listjem. Ta rastlina, zanimiva za prve jesenske zasaditve, pusti vtis v vsaki zasaditvi. Uporabna je tudi kot samostojna lončnica, ki krasi mizo na terasi.

Ne pozabite na jesenske astre, ki so v tem času najlepše. Spadajo med nezahtevne trajnice. Na gredicah so skoraj vse leto neopazne. Ko pa zacvetijo z modrimi, rožnatimi ali belimi cvetovi, podobnimi cvetovom marjetic, jih je skoraj nemogoče spregledati.

Calocephalus brownii 'Silver Blush' ali puščavska trava kalocefalus spada med okrasne strukturne rastline s prepletenimi poganjki. Srebrno listje pride zelo lepo do izraza ob vresju ali ciklami. Čeprav je pogojno prezimno trden, do pomladi ne spreminja oblike in barve listov.

Žive barve okrasne paprike

Zanimivi so še Euonimus fortunei ali trdoleska, Hedera helix ali bršljan, Hebbe sp. različnih vrst, čudovite ajuge, limonaste in čokoladne sedume ... Okrasne trave, kot so perjanke, šaši in bilnice, so lepa popestritev vrta v zimskem času, zato jih ne porežemo prekmalu.

Zeleno ali barvito okolje sprošča in odganja negativne misli. Ni razloga, da si ne bi uredili mini vrta vsaj na okenski polici, če že nimamo barvite gredice …

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media