Branje brez listanja

Prosti čas | okt. '19

Dušan Merc, avtor knjige Slepe miši, z bralnikom InkBook

Branja časopisov in revij na računalniku ali pametnem telefonu smo se že dobro navadili. Vse bolj priljubljene pa postajajo tudi elektronske knjige. Med drugim zato, ker si bralci e-knjige lahko izposodijo kadar koli, ne da bi zapustili stanovanje, in ker si pri branju prilagodijo velikost črk in osvetlitev zaslona, ki je očem prijazen, kot jim najbolj ustreza.

Dobro je zaživel tudi sistem za izposojo elektronskih knjig v slovenskem jeziku Biblos, ki ga je pred šestimi leti zasnovala založba Beletrina skupaj s slovenskimi splošnimi knjižnicami. Vanj je vključenih 61 knjižnic, 145 založnikov ter več kot 17.000 uporabnikov. Biblos lahko uporablja vsak, ki izpolnjuje tri osnovne pogoje: biti mora član ene izmed slovenskih splošnih knjižnic, imeti mora dostop do svetovnega spleta ter ustrezno elektronsko napravo. To so lahko računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki delujejo na operacijskih sistemih iOS (iPad, iPhone) ali Android. Za tiste, ki radi in veliko berejo, je vsekakor najboljša izbira e-bralnik. Besedilo je napisano s tako imenovanim e-črnilom, kar pomeni, da je občutek ob branju podoben, kot bi brali knjigo na papirju. Bralka ali bralec lahko črke poljubno poveča in nastavi sebi primerno jakost osvetlitve zaslona, kar pride še posebej prav ljudem s slabšim vidom. Bralnik ima še eno dobro lastnosti, in sicer da se zaslon na soncu ne blešči in lahko brez težav beremo v parku ali na plaži.

Bralcu prijazno

Kot pravi Marko Hercog, tehnični direktor založbe Beletrina, ki skrbi za razvoj in delovanje Biblosa, sistem nenehno tehnično izpopolnjujejo, tako da je kar najbolj prijazen uporabnikom. Posebej zanje so na primer razvili slovenskemu jeziku prilagojen bralnik inkBOOK, ki je na voljo v štirih različicah. Sicer pa Biblos deluje na večini bralnikov, razen na bralniku Kindle, saj ta omogoča izposojo, branje in nakup e-knjig le v knjigarni Amazon, a na žalost ne v slovenščini.

Z malo truda uporabo bralnika in e-izposojo usvojijo že povprečni uporabniki računalnika. Morebitne težave jim pomagajo rešiti v knjižnici ali pri Beletrini, a kot pravi Hercog, je tovrstnih težav zelo malo. Izposoja e-knjig je za člane knjižnic brezplačna, postopek pa preprost. Na spletni strani https://www.biblos.si člani vstopajo z uporabniškim imenom in geslom za storitev Moja knjižnica, ki so ga pridobili z vpisom v knjižnico. Naenkrat si je mogoče izposoditi štiri knjige (tudi če ste v tujini). Čas izposoje je omejen na dva tedna, po tem roku se knjige zaklenejo, kasneje pa si je knjige mogoče znova izposoditi. Mogoča je tudi predčasna vrnitev knjige. Uporabnikom je na voljo že več kot 3300 knjižnih naslovov, zbirka e-knjig pa se vsak teden dopolnjuje z novimi naslovi. Poleg izposoje Biblos omogoča, da e-knjigo tudi kupite, cena pa je precej nižja od tiskane knjige. Kupljena e-knjiga ostane na naši elektronski knjižni polici in jo lahko vedno znova beremo. Za nakup e-knjige je postopek podoben kot pri izposoji e-knjige, potrebujete le elektronski naslov in svoje geslo.

Letos je zaživela še hrvaška različica iBiblos, ki povezuje devet knjižnic Istrske županije. Pogoji za članstvo in izposojo so enaki kot v Sloveniji, trenutno pa je bralcem na voljo okoli 450 naslovov v hrvaškem jeziku.

A. Ž., fotografija: Matej Pušnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media