Kako do poceni ogrevanja domov starejših občanov

okt. '19

PISMA BRALCEV

V septembrski Vzajemnosti je bil objavljen članek na temo odpravljanja energetske revščine. V tem prispevku pa želim spregovoriti o problematiki ogrevanja domov za starejše in o načinih, kako lahko s prehodom na obnovljive vire energije znižamo stroške ogrevanja in tako tudi stroške bivanja, ne da bi prizadeli udobje uporabnikov doma.

Velika večina obstoječih objektov za starostnike uporablja za ogrevanje kurilno olje ali plin. Obema energentoma se nabavna cena nenehno zvišuje in s tem posredno tudi cena bivanja v takšnem domu. Pred dvajsetimi leti so se v Sloveniji začele vgrajevati tudi prve toplotne črpalke z rabo energije zemlje ali energije podzemne vode. Sprva smo začeli ogrevati individualne stanovanjske objekte, nato javne in poslovne objekte. Zdaj pa se lotevamo tudi ogrevanja večstanovanjskih in šolskih objektov.

In v čem je bistvo ogrevanja s toplotno črpalko? Z njo lahko objekt ogrevamo, hladimo in pripravljamo toplo sanitarno vodo, ogrevamo lahko tudi bazensko vodo, če ima objekt bazen. Toplotna črpalka za proizvodnjo toplotne energije (toplote) potrebuje stalen toplotni vir (energija zemlje ali energije podzemne vode), kar se zagotavlja z nekaj rudarskimi deli na lokaciji posameznega objekta. V nadaljevanju pa je treba vgraditi toplotno črpalko ustrezne moči (lahko tudi več, vse je odvisno od prostora). Takoj ko je izveden transport toplotne energije po posameznem objektu, se zdaj enostavno priključi nov toplotni vir. Z rabo trajnega energetskega vira se avtomatsko zmanjšajo stroški nabave fosilnega energenta, prav tako se zmanjša tudi oddajanje toplogrednih emisij. Za obratovanje toplotnih črpalk pa se porablja električna energija. Za lažje razumevanje podajam preverjeno informacijo iz že izvedenih projektov.

Če objekt trenutno porablja 1000 enot fosilnega energenta, se bo poraba zmanjšala na 250 enot, saj druge enote »podarja« mati narava. In tudi električno energijo vedno več proizvajamo z rabo trajnih in obnovljivih energetskih virov. Pričakovan letni finančni rezultat pa bo izkazan v ustvarjenem prihranku pri letnih obratovalnih stroških.

Seveda pa se je treba za takšne podvige tudi malo potruditi. Prvi korak mora narediti vodstvo doma, in sicer začeti razmišljati, kako bi zmanjšali letne obratovalne stroške za nakup fosilnega energenta. Treba bo angažirati strokovnjake s področja izdelave energetskih pregledov in posledično izdelati primerjalno analizo, kolikšen je lahko letni prihranek in kakšni so drugi pozitivni učinki takšne naložbe.

Ko vam bo analiza pokazala pozitivne učinke takšne naložbe, morate začeti razmišljati, kje in kako najti sredstva za naložbo. Za takšne projekte se vedno najdejo tudi nepovratna sredstva (nepovratno sofinanciranje v nekem deležu naložbe) pri državni instituciji. K temu je treba dodati še, da se je v Sloveniji pojavil nov pojem »javno-zasebno partnerstvo«, kar preprosto pomeni, da nekdo, ki razpolaga z nekaj kapitala in ima voljo do dela, finančno pokrije izvedeno naložbo do začetka obratovanja. Seveda dom starejših občanov v letnih anuitetah vrača investitorju vložena sredstva, skladno s sklenjeno pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu. Pri vgradnji katere koli strojne opreme je avtor zagovornik slovenske proizvodnje, to istočasno pomeni, da ima izvedba zelo multiplikativen učinek za celotno državo. 

S pripravo takšnih projektov se po dostopnih podatkih ukvarja Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije, na njihovem spletnem naslovu (www.zens.si) lahko pridobite več potrebnih informacij.

Vsekakor je moja želja, da vodstvo posameznega objekta prebere objavljeni članek, začne o tej možnosti razmišljati in se kasneje odloči za takšno naložbo. Želim povedati, da je poceni energije v naši okolici dovolj, treba se je samo skloniti in začeti pobirati denar, ki leži na tleh.

Božo Dukić, Kranj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media