Rojstni kraj

nov. '19

»Nekje na Dolenjskem so kraji, / kjer dosti je trnja in dosti rož, / a zemlja je žena, ki že s smehljaji / vžge srca najtrdnejših mož. // ... Nekje na Dolenjskem so kraji, / hiša, vinograd, košček polja … / Tam so meseci sami maji, tam sem nekoč bil doma.« Tone Pavček je napisal nešteto lepih verzov o svoji rodni Dolenjski, z najlepšimi pa je opisal svoj rojstni kraj. V verze je vtkal vso milino in toplino te valovite pokrajine in hkrati ni pozabil tudi na njen kruti obraz: trdo in neizprosno delo na skromni zemlji, ki je včasih morala preživljati veliko lačnih ust. Danes se je življenje na vasi precej spremenilo, z zaposlitvami v večjih krajih ljudje niso več odvisni le od tega, kar lahko pridelajo doma, pri hiši so kmetijski stroji pa sodobni avtomobili in tudi internet. Tudi podeželje se je pomeščanilo, izginil pa je tisti prvinski odnos do zemlje, kot ga je bilo čutiti včasih.

Na tiste čase imam lepe spomine, pravzaprav so z leti vse lepši in pogosteje se mi vrtijo pred očmi. Navezanost na zemljo mi je očitno zlezla pod kožo. Čeprav sem doštudirala in živim v mestu, sem si vedno želela vsaj košček zemlje – vrt z gredico svoje zelenjave. V času gospodarske krize sem razmišljala celo o nakupu njive. Ampak romantične predstave o delu na zemlji bi se hitro razblinile.

Naš spomin je selektiven in nam predvaja predvsem lepe stvari iz preteklosti, ki nas pobožajo, kadar se jih spomnimo. Skoraj vsak večer, preden zaspim, v mislih izrečem besede, ki nam jih je, ko smo bili še otroci, pred spanjem povedala stara mama: Da bi zdravi zaspali in zdravi vstali! V tej preprosti povedi ni le želja po zdravju, ampak tudi po umiritvi, ki naj prinese lahek sen. Staro mamo, ki je med drugo svetovno vojno ovdovela in potem sama skrbela za otroke, sem rada spraševala, kako so včasih živeli, in se čudila, kaj vse je preživela. Z njenimi preprostimi besedami se je pogosto spomnim in v mojih mislih živi naprej. Tako kot bo vedno del mene moj rojstni Jagodnik.

Pravijo, da so spomini edini raj, iz katerega človek ne more biti izgnan. Naj vas v vse bolj hladnih dneh pogrejejo in razvedrijo.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media