Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Tur k 

Dobro je vedeti | feb. '20

PLAČILO STORITEV DOMSKE OSKRBE

Bralko zanima, ali so njeni sorodniki dolžni pomagati pri plačevanju storitev domske oskrbe. Zdaj sicer živi še doma, stara je 81 let in zdravje ji še dobro služi, vendar se to lahko hitro spremeni. Njena pokojnina verjetno ne bi zadoščala za plačilo domske oskrbe. Ima dva otroka – sina in hčerko, z obema se dobro razume. 

Pravni temelj obveznosti plačevanja storitev domske oskrbe oziroma institucionalnega varstva je Družinski zakonik, ki določa, da morajo polnoletni otroci preživljati starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti, vendar pa najdlje toliko časa, kolikor so starši dejansko preživljali njih.

Tisti polnoletni otroci, do katerih starši zaradi neupravičenih razlogov niso izpolnjevali preživninske obveznosti, tudi če starši nimajo in si tudi ne morejo pridobiti sredstev za preživljanje, niso dolžni zanje plačevati storitev institucionalnega varstva. Ker domnevam, da v bralkinem primeru ne gre za tak primer, saj pravi, da se z otrokoma dobro razume, sta torej otroka načelno zavezana (do)plačevati tudi storitve domske oskrbe (oziroma institucionalnega varstva), če ona sama tega ne bi finančno zmogla. 

Vendar pa je oblika te pomoči odvisna tudi od njune finančne zmožnosti. A tudi če bi se izkazalo, da finančni položaj otrok ne omogoča (do)plačevanja teh storitev, lahko bralka uveljavlja tudi delno ali celotno oprostitev plačila. Postopek ugotavljanja finančne zmožnosti in odločanja o oprostitvi plačila sicer vodi center za socialno delo.   

Občina (tista, v kateri ima bralka stalno prebivališče) lahko financira stroške storitev, če bi se izkazalo, da ona oziroma drug zavezanec (njena otroka) ne more plačevati teh storitev. V tem primeru jo lahko delno ali v celoti oprostijo plačila, določijo pa se lahko celo dodatne oprostitve. Je pa to odvisno od konkretnega postopka ugotavljanja finančne zmožnosti otrok, kot sem omenil zgoraj.   

Če bi občina prevzela plačilo te storitve, je mogoče, da bo na bralkino nepremičnino (če je lastnica nepremičnine) vpisala zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve te nepremičnine v njeno korist, kar pomeni, da bi se ji lahko zgodilo, da omenjene nepremičnine ne bi mogla prodati ali na njej na primer ustanoviti hipoteke.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media