SVET IN MI

feb. '20

Navidezni človek Neon

Consumers Electronics Show (CES) se dogaja teden dni v začetku januarja v Las Vegasu in menda je to najbolj množično obiskan sejem elektronike v ZDA. Namenjen je vsem, ki jih zanima napredek na področju elektronike, in podobno kot za avtomobilski sejem se tudi tu vnaprej šušlja in domneva, kakšna presenečenja so pripravili največji proizvajalci elektronskih aparatov in drobnih predmetov, ki nam na ta ali oni način lajšajo življenje in delo z računalniki, tabličnimi računalniki, pametnimi telefoni in zapestnimi urami, ki zapisujejo zdravstveno stanje človeka, utrip srca, raven kisika v krvi in podobno.

Že nekaj let se smer razvoja kaže v zamenjavi dotika z glasovnim ukazom računalniku ali pametnemu telefonu. Na glasovni ukaz se odzivajo številni virtualni pomočniki. Android ima na začetku vgrajen poziv: »Hey Google!« Če se še nikoli niste odzvali, preskusite ga! Slovenski virtualni asistenti delujejo na številnih spletnih straneh tako vladnih kot podjetniških in društvenih, celo Zdus ima svojega pomočnika Zduska.

Sicer pa so v svetu najbolj znani osebni pomočniki: Amazonova Alexa, ki je predvsem pametna in hitra pri odzivanju, Siri za Appleove vernike, Google svojemu virtualnemu pomočniku ni dal niti imena, Microsoft pa je z odprto kodo omogočil, da njihovo osebno asistentko lahko uporabljajo tudi tisti, ki prisegajo na Linux.

Letos je napeto pričakovanje obiskovalcev izpolnil Samsung z novostjo po imenu Neon. Virtualni robot ima videz pravega človeka, moškega ali ženske, ki ima zmožnosti čustvovanja, se smeje in žalosti z uporabnikom, njegovi ustvarjalci so ga razglasili za najboljšega človekovega prijatelja. Njegovo znanje je neverjetno, a ni popolno, kajti na vprašanje, kdaj se je rodil Elvis Presley, ni vedel odgovora. Ampak tudi to še pride.

Razprave o Neonu so vroče predvsem zato, ker se že na samem začetku pojavlja vprašanje nadvlade znanja in logičnega povezovanja virtualnega robota z imenom Neon in njegovega lastnika, človeka iz krvi in mesa.

Povzeto po digitaltrends.com 

 Spletni vrh alternativcev

Hrvaška spletna stran Alternativa E-novine je sredi januarja pozivala svoje uporabnike, da se pridružijo vrhu svetovno znanih zdravnikov, strokovnjakov za različne bolezni, ki pa so alternativno usmerjeni in iščejo nove poti do zdravja. Ne gre za zdravilce, ampak za zdravnike, ustvarjalce novih poti do telesnega in duševnega zdravja, ki so zasnovane na preprosti sintagmi: ugotoviti je treba, zakaj si zbolel, namesto da bi zdravili simptome, se je treba poglobiti in poiskati korenine bolezni.

Gre za odprt spletni kongres, teden dni brezplačnega intenzivnega učenja in predavanj, ki jih bodo organizatorji sproti posneli, videoposnetke pa bodo brezplačno razpošiljali prijavljenim.

Na tem zboru bo 18 vrhunskih strokovnjakov govorilo o najnovejših raziskavah, dokazih, izkušnjah in tehnikah, ki jih uporabljajo v svetu. Neverjetne zgodbe predavateljev so dragocene, so zapisali organizatorji, ker prinašajo nove metode, ki jih lahko uporablja vsak, da bi okrepil svoje zdravje ali ozdravel.

Človek ima večtisočletna znanja in izkušnje, ki jih je nasledil od prastarih civilizacij in kultur vse do najnovejših odkritij, ki omogočajo nove tehnologije. Kongres strokovnjakov, ki ga lahko prijavljeni poslušajo in se ga udeležujejo v živo, je novost na naših tleh. Obljubljajo 18 predavateljev, 19 ur predavanj, 7 dni kongresa in dostopne materiale v hrvaščini. Med predavatelji so dr. Bruce Lipton, Gregg Braden, dr. Joe Dispenza, Deepak Chopra, dr. Jeffrey Thompson, dr. Darren Weisman, dr. David Hamilton, dr. Joan Borysenko, Anita Moorjani, dr. Darren Weissman, Michael Bernard Beckwith.

S to potezo hrvaških alternativnih spletnih organizatorjev, ki so brezplačno spustili medse tudi poslušalce iz Slovenije in drugih nekdanjih republik, se v resnici odpira širok prostor, ki bo ljudi zbližal na podoben način, kot to že nekaj časa počnejo v internetnem prostoru druga na videz manj »nevarna« področja, kot so enologija, kulinarika in podobno. Kako bodo take poteze učinkovale na uradno in tradicionalno zdravstveno sceno, bomo še videli.

Povzeto po alternativa-za-vas.com

Pripravila: Lada Zei


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media