Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | feb. '20

KDAJ NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE?

Bralka sprašuje, katere bistvene spremembe za starejše zaposlene prinaša sprememba Zakona o urejanju trga dela. Zanima jo zlasti, kateri so pogoji za prijavo na zavod za zaposlovanje.

 Zadnja novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-E) je bila objavljena 12. decembra 2019 v Ur. listu RS št. 75/2019 in večina določb te novele je začela veljati petnajsti dan po objavi, torej 27. decembra. Med temi spremembami kaže omeniti, da se najnižje denarno nadomestilo dviga s 350 na 530 evrov bruto. Zanj za zdaj še vedno zadostuje vsaj 9 mesecev zavarovanja v zadnjih 24 mesecih, toda s spremembo Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki se pričakuje v letošnjem letu, se bo zahtevano obdobje podaljšalo na 10 mesecev. Če se ta zakon v letošnjem letu ne spremeni, se bo to zgodilo v začetku leta 2021. Vsekakor zelo pomembna sprememba je ta, da tisti, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, ne more prejemati denarnega nadomestila.

Za upokojene bralce revije je prav gotovo pomemben podatek, da bodo lahko na podlagi pogodbe o začasnem ali občasnem delu upokojencev delali trikrat v letu tudi do 90 ur mesečno, toda na letnem nivoju ostaja povprečje še vedno 60 ur mesečno, letni fond pa še vedno 720 ur. Delavec, ki dobi odpoved, se mora sicer še vedno v treh dneh prijaviti v evidenco iskalcev zaposlitve, toda spregled te obveznosti ni več sankcioniran s trimesečnim nižjim denarnim nadomestilom.

Nekatere od sprememb bodo začele veljati s trimesečnim zamikom, torej od 27. marca 2020 naprej. Za pridobitev denarnega nadomestila v trajanju 19 mesecev se ob nespremenjenem pogoju 25 let zavarovalne dobe starostni pogoj z zdajšnjih 50 let, in to brez prehodnega obdobja, dvigne na 53 let. Za pridobitev denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev pa se dvigne tako zahtevana zavarovalna doba s 25 na 28 let kot tudi starost, in sicer s 55 na 58 let.

Nespremenjena pa ostaja določba, da zavod za zaposlovanje tistemu, ki mu po prenehanju prejemanja denarnega nadomestila manjka do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manj kot eno leto, plačuje prispevke, posledično mu iz tega naslova teče pokojninska doba.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 12. februarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media