DRUŽABNI DOGODKI

Druženje | feb. '20

MURSKA SOBOTA

V okviru Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Murska Sobota zelo uspešno deluje sekcija za šport, rekreacijo in gibalno kulturo. Vodi jo Milan Horvat. Na srečanju v Moravskih Toplicah so pregledali delo v preteklem letu. Športniki iz društev upokojencev Murska Sobota, Puconci, Černelavci, Bodonci - Brezovci - Zenkovci, Moravske Toplice, Kobilje, Gornja Radgona, Ljutomer, Radenci so se lani udeležili tekmovanj v sedmih športnih panogah za ženske in moške, in sicer v balinanju, pikadu, streljanju z zračno puško, šahu, steznem kegljanju in ribolovu. Prvo mesto in prehodni pokal je osvojilo Društvo upokojencev Gornja Radgona, drugo mesto je pripadlo Društvu upokojencev Lendava, tretje mesto pa Društvu upokojencev Bodonci. Načrtujejo ustanovitev lige za balinanje, veseli pa so, da je v športni sekciji pri Zdusu tudi njihov član Marjan Hribar. Na srečanju so se udeleženci seznanili tudi z rekreacijo za starejše, študenti ljubljanske fakultete za šport pa so jih testirali pri vajah zdržljivosti, spretnosti in ravnotežja. Na podlagi rezultatov jim je zdravnik svetoval, kaj naj počnejo za izboljšanje počutja. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 SV. TOMAŽ

Že nekaj časa je v društvu upokojencev tlela želja po pevskem zboru in sredi lanskega oktobra so se prvič srečali petja željni člani ter zborovodkinja Darja. Vsi so se dobro ujeli. Na prvo srečanje je prišel tudi župan, ki je zborovodkinji obljubil malo nagrado. Z velikim navdušenjem so se pevci lotili vaj in se že 14. novembra prvič predstavili na otvoritvi medgeneracijskega doma v Sv. Tomažu. V decembru pa je zbor nastopil še na društvenem zaključku leta. (Besedilo: Jožica Rakuša)

MARIBOR

Štirje prijatelji iz Zgornjepodravske PZDU Zvonko, Franci, Igor in Edi štejejo skupaj 283 let. Radi se družijo in zabavajo, zato so se udeležili organiziranega zimskega letovanja v Hotelu Delfin. V dveh izmenah jih je bilo več kot 500. Čudovito so se imeli, za dobro jutro jim je prepevala Marjetka, zvečer so plesali, ogledali so si okrašen Koper, sodelovali na kvizu in tomboli in obiskali vinsko fontano v Marezigah, bivanje so jim popestrili še rokodelci in fotografi, ki so v hotelu priredili svoje delavnice. Obenem pa so prijatelji pomagali Franciju uresničiti dolgoletno željo, da okrog novega leta skoči v morje. Po pripravah v kneipovem bazenu so 19. decembra junaško zakorakali v morje, ki je imelo le 14,1 stopinje. Bila je fantastična izkušnja, zato jo bodo zagotovo še kdaj ponovili, so prepričani. (Besedilo: E. S., fotografija: Nevenka Vidmar)

CERKNO

Društvo upokojencev Cerkno, ki šteje blizu 500 članov, je pripravilo slavje za dolgoletnega člana Franca Pagona, ki je novembra praznoval stoti rojstni dan. Ko se je rodil v Bevkovi Zakojci, sta mu bili že v zibel položeni trdoživost in velika življenjska moč, ki sta ga ohranili v vsestransko dobri kondiciji. Bil je prijetno presenečen nad druženjem, ki so se ga udeležili predsednica društva upokojencev Zdenka Verbič Makuc, župan Cerknega Gašper Uršič, pevci društva ter številni prijatelji in znanci. Z njim so obujali spomine, ko je bil v mladosti vojak tedanje Italije. Med drugo svetovno vojno se je priključil osvobodilnemu gibanju, kasneje pa je bil vesten uradnik. Med udeleženci slavja je bilo kar nekaj tistih, ki jih je kot matičar poročil prav Franc Pagon. Zadnjih 42 let, odkar je v pokoju, ne preživlja v brezdelju. Na vrtu in domači delavnici ga vsakodnevno zaposlujejo drobna opravila, je ljubiteljski ribič in rad je v naravi, tudi to ga zagotovo ohranja v taki kondiciji. (Besedilo: Zdenka Verbič Makuc, fotografija: Drago Kuralt)

 

ROGAŠKA SLATINA

Društvo upokojencev Rogaška Slatina šteje 133 članov, starejših od 80 let. Ob koncu lanskega leta so jih predstavniki društva obiskali na domovih ter v Pegazovem domu v Rogaški Slatini in domu za starejše v Šmarju pri Jelšah. Vsi so se razveselili obiska, ne toliko daril, ampak da lahko pokramljajo in jim nekdo prisluhne. V Pegazovem domu je prav na dan obiska Jože Pleminitaš - Pepi praznoval 99. rojstni dan. Obiskovalce je pričakal s knjigo v roki, saj mu ta največ pomeni. Povedal je, da televizije ne gleda niti ne posluša radia. Bere pa zelo veliko, saj tako bistri svoje možgane. Zelo rad tudi prepeva, saj je dolga leta prepeval v cerkvenem pevskem zboru Sv. Križ Rogaška Slatina. Na fotografiji je predsednik Društva upokojencev Rogaška Slatina Ivan Markovinovič - Lolo s slavljencem. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

 CERKNICA

Dolgoletna članica društva upokojencev Cerknica Albina Peterlin iz Dolenje vasi pri Cerknici je na tepežni dan obrnila stoti list v knjigi svojega življenja. Delegacija društva jo je obiskala prav na rojstni dan, pričakala jih je na klopci pred svojim domom, od koder ji je pogled uhajal čez travnike in njive proti Cerkniškemu jezeru. Pet članic ji je voščilo s pesmimi, in ko so pele Pod rožnato planino, se jim je pridružila s svojim lepim glasom. Njen spomin je jasnih misli kot potok, ki teče ob hiši, kjer živi s hčerjo, sinom in vnukom. (Besedilo: Cveta Levec, fotografija: Zdenka Zakrajšek)

VERŽEJ

V Termah Banovci so se ob zaključku lanskega leta srečali člani Društva upokojencev Veržej, ki povezuje 219 upokojence iz Veržeja, Banovcev in Bunčanov. Predsednica društva Jelica Jerebic je povedala, da je za njimi bogato leto delovanja. Upokojenci so bili s KO Rdečega križa Veržej na morju, sodelovali so na regijski razstavi ročnih del v okviru Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev, ženske so tekmovale v pikadu. Pripravili so še srečanje starejših občanov, ogled Božične vasi Banovci in obdarovanje bolnih in onemoglih občanov. Prostovoljci so obiskali okrog 60 starejših na domovih in domovih starejših v Pomurju. Na srečanje je prišla tudi 93-letna Antonija Fras iz Veržeja. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

BELTINCI

Društvo upokojencev Beltinci, ki se jim je pridružil tudi župan, je pripravilo srečanje za svoje najstarejše člane. Ponosni so, da imajo v svojih vrstah 14 članov, ki so praznovali 80. rojstni dan, in šest članov, ki so stari 90 let. Vsi se po svojih močeh trudijo in pomagajo društvu. Nekateri pa so še vključeni v humanitarna društva in organizacije. (Besedilo in fotografija: J. Ž.)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media