Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | feb. '20

HČI NE ŽELI OTROK

Naročnica je prišla na terapijo zaradi tega, ker se ne more sprijazniti z odločitvijo hčerke in njenega partnerja, da ne bosta imela otrok. Veselila se je vnukov, zdaj pa ne ve, kako naj živi s tem dejstvom, da jih nikoli ne bo imela. Če hči ali partner ne bi mogla imeti potomcev, bi to razumela. Nerodno ji je, ko jo prijatelji sprašujejo, kdaj bo postala babica, in ne ve, kaj naj odgovori.

Izbira ne imeti otrok je v današnjih časih veliko sprejemljivejša, kot je bila še pred desetletji, vendar v javnosti še vedno ni najbolj priljubljena. Ljudje, ki se odločijo ne imeti potomcev, so označeni kot čudni, sebični, drugi razmišljajo o tem, da je z njimi gotovo nekaj narobe in potrebujejo psihiatra. Ker odraščamo v družbi, kjer nam od malega dopovedujejo, da je ustvariti družino z otroki nujen sestavni del življenjske izkušnje, takšne pavšalne sodbe pravzaprav ne presenečajo.

Izbira ne imeti otroka je v bistvu preprosta, ko enkrat pustimo za seboj domnevo, da je otrok samodejni sestavni del partnerske zveze. To seveda sploh ni nujno. Mnogi pari so se tako odločili po več letih razmišljanja. Za to obstaja kopica razlogov in vsekakor ni na mestu, da jih obsojamo. Ali nočejo deliti pozornosti s tretjo osebo ali nimajo močne potrebe po starševstvu ali imajo finančne omejitve ali se nočejo odreči karieri, nekateri pa preprosto ne marajo otrok. Ko se odločijo, da je pred njimi življenje brez otrok, ga lahko namenijo drugim ciljem: potovanjem, konjičkom, dobrodelnosti … Par pa se mora pripraviti na obsojanje okolice in obilico prepričevanja njunih družin, da se premislita. Vendar je dejstvo, da nihče nima pravice obsojati parov zaradi takšne odločitve. Razlogi so osebni in samo njihovi. Gre preprosto za izbiro življenjskega sloga, kakršen jim najbolj ustreza. Če velja, da je nevljudno spraševati žensko, ali je noseča, je enako nespoštljivo drezati v par z vprašanjem, zakaj nimata otrok. Partnerja nista nikomur, torej niti najbližjim, dolžna pojasnjevati razlogov za svojo odločitev. Ljudje brez otrok so čisto običajni ljudje. Dobro vedo, kaj hočejo od življenja, in se zavedajo, da otrok ni pogoj za uspešno zvezo.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media