Gibanje preprečuje krčne žile

Dobro počutje | mar. '20

Kronično obolenje ven ali krčne žile na nogah so pogosta težava, ki lahko brez ukrepanja vodi tudi do resnih zapletov.

Kri potuje po žilah in raznaša kisik po telesu tako, da se s kisikom preskrbi v pljučih, srce pa kri nato potiska po arterijah in preskrbi vse dele telesa s hranili in kisikom. Nazaj v srce in pljuča se kri z odpadnim ogljikovim dioksidom vrača po venah. Vene imajo zaklopke, ki se ritmično odpirajo in zapirajo in tako pomagajo pri potiskanju venozne krvi do srca. Na ta način venske zaklopke preprečujejo, da kri zaradi sile težnosti ne steče nazaj v noge. Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. Žile v nogah izgubijo prožnost in venske zaklopke niso več dovolj učinkovite pri svojem delu. V notranjosti ven se veča pritisk na stene ven, ki se zato čezmerno raztegujejo in vijugajo. Venske zaklopke ne morejo več opravljati svojega dela, posledica pa je zastoj venske krvi v spodnjih okončinah.

Krčne žile se sprva pokažejo kot mrežaste modre kapilare. Plitvo v koži so na pogled podobne pajkovi mreži, zato jim pravimo pajkaste vene. Vene, ki so globlje, pa so videti kot temni trakovi pod kožo ali kot izbokline. Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Pogostejše so pri ženskah kot pri moških, na njihov nastanek vplivajo dednost in veliko različnih dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten. Na njihov nastanek vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb in pritiska ploda na vene v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

Krčne žile po dolgotrajnem stanju ali sedenju povzročajo občutek utrujenih, napetih in težkih nog. Noge pogosto zatekajo v gležnju, vendar oteklina ponoči med spanjem uplahne. Ponoči se lahko pojavljajo krči v mečih. Krčne žile lahko povzročijo spremembe na koži, kot so srbenje, občutljivost na dotik, temno obarvanje kože in rdečina. Krčne žile so tudi z estetskega vidika lahko zelo moteče. Koža se stanjša, otrdi in postane bolj občutljiva za bakterijske ali glivične okužbe. Napredovanje bolezni brez ustreznega ukrepanja privede do razširjenih ven z okvarami kože, katerih posledice so lahko razjeda na golenih, krvavitev, vnetje povrhnjih žil in nastanek krvnih strdkov. K zdravniku moramo takoj, ko začutimo zgodnje znake obolenja, predvsem težke in utrujene noge, otekanje nog, ki ponoči ne uplahne, občutek mravljinčenja, krče in napetosti v mečih.

Veliko lahko storimo sami

Osebni zdravnik bo sprva predpisal kompresijske nogavice ali posebne kreme, ki jih lahko kupimo v lekarni. Z njimi lajšamo bolečine in simptome bolezni ter pomagamo žilam, da bolezen ne napreduje. Če se stanje poslabša, nas bo osebni zdravnik napotil k specialistu, ki bo najprej opravil pregled ožilja z ultrazvokom, na podlagi pregleda pa se bo odločil za najprimernejšo metodo zdravljenja.

Za zmanjšanje tveganja nastanka krčnih žil, lajšanje težav in preprečevanje dodatnih zapletov lahko veliko storimo sami. Če med delom dolgo stojimo ali sedimo, se vmes večkrat sprehodimo ali razgibamo stopala. Hoja, kolesarjenje in plavanje spodbujajo pretok krvi proti srcu. Zelo priporočljiv je polurni dnevni počitek z nogami, dvignjenimi nad ravnijo srca. Če noge zatekajo, si jih podložimo tudi ponoči. Poskusimo se znebiti odvečne teže, ki dodatno obremenjuje noge. Odpovejmo se kajenju, izogibajmo se kavi in alkoholu. Noge vsak dan od gležnjev proti kolenom prhajmo z mrzlo vodo, ker s tem krepimo vene in zmanjšamo oteklino. Izogibajmo se sončenju, vročim kopelim, savnam, solarijem in grelnim blazinam, ker toplota dodatno razširi žile. Ne nosimo pretesnih nogavic in preozkih hlač, ki ovirajo pretok krvi.

Razvitih venskih bolezni ni mogoče povsem odpraviti, težave lahko le omilimo in preprečujemo zaplete. Zato je toliko pomembnejše, da ravnamo preventivno in se izogibamo dejavnikom tveganja nastanka krčnih žil, kolikor je mogoče.

Pri krčnih žilah je potrebno veliko pozornosti nameniti negi kože nog. Koža se ne sme izsušiti, zato je vsaj enkrat dnevno priporočljiva uporaba hranilne kreme, ki vsebuje rastlinska olja (mandljevo, laneno olje). Najbolje jo je nanesti zvečer na očiščeno in osušeno kožo. Priporoča pa se tudi uporaba krem in gelov. Pripravki iz divjega kostanja vsebujejo escin, ki deluje protivnetno in  zatesni kapilare, s čimer zmanjša njihovo prepustnost.

Besedilo: M. Č., fotografija: Shutterstock


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media