Kako se ubraniti koronavirusa?

Dobro počutje | mar. '20

Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila koronavirus, ki razsaja na Kitajskem in se že pojavlja tudi v Evropi, za mednarodno grožnjo zdravju ljudi. Za zdaj zdravil za zdravljenje te bolezni še ni, prav tako še ni cepiva. Cepivi proti gripi in pljučnici pri tem virusu nista učinkoviti. Bolezen se razvije 8 do 10 dni po okužbi. Znaki bolezni so vročina, kašelj, težko dihanje. V težjih primerih okužba s tem virusom povzroči pljučnico, težek akutni respiratorni sindrom, odpoved ledvic in tudi smrt.

Bolezen ne izbira bolnikov po starosti. Zboli lahko vsak, prej in težje pa zbolijo bolniki, ki imajo že druge bolezni, kot so sladkorna, pljučne in srčne bolezni. Antibiotiki pri tej bolezni ne pomagajo. Dobijo jih le bolniki, ki jim zaradi težjih znakov okužbe grozi ena od komplikacij.  

Kako se izogniti tej bolezni? Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije priporočajo pogosto čiščenje rok z vlažnimi robčki, ki vsebujejo alkohol, ali pa umivanje rok z vodo in milom, pokrivanje nosu in ust s papirnatimi robčki, če kašljate ali kihate, in izogibanje ljudem, ki kažejo zgoraj navedene simptome. Predvsem za bolnike s kroničnimi boleznimi je priporočljivo, da se, če se bo epidemija pojavila tudi pri nas, čim manj zadržujejo na krajih, kjer je veliko ljudi (trgovina, gledališče, knjižnice, druženje v interesnih skupinah, avtobus in vlak). Če je le mogoče, obisk zdravnika, kjer bo največja možnost okužbe, prestavite na čas, ko bo epidemija izzvenela. Virus ne preživi dolgo na objektih, zato so pisma in druge pošiljke iz krajev, kjer razsaja bolezen, varni.

Domače živali virusa ne prenašajo. Tudi pri nas mnogi starejši prisegajo na uživanje česna, ki naj bi preprečeval tovrstne okužbe. Za zdaj strokovnjaki tega še niso dokazali.

Pri nas prebivalstvo o pojavu koronavirusa obveščajo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (za nasvet epidemiologa pokličite 031 646 617, vsak dan med 9. in  17. uro). Zato velja pozorno spremljati dnevne novice in upoštevati zgornje nasvete pri stiku z ljudmi, ki kažejo znake prehlada, ki pa je v tem letnem času pogost.

Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media