Dvoličnost poslancev

mar. '20

Zagotovo je bil odstop Marjana Šarca s položaja predsednika manjšinske vlade veliko presenečenje. Kot je povedal, s tako »podporo« koalicijskih partnerjev ne more izpolniti zavez, ki jih je sprejela vlada in so jih zapisali v koalicijski pogodbi. V resnici so se posamezna ministrstva začela odmikati od ciljev, ki bi jim morali slediti, kaplja čez rob pa je bilo mešetarjenje strank in poslancev koalicije ob sprejemanju zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ne gre se slepiti, da raznovrstne interesne skupine skušajo ohraniti svoj vpliv in privilegije in s tem vplivati na sprejemanje zakonov. To je pač del resnične politike, sprevrženo pa je, če predstavniki ljudstva brez sramu »pohodijo« osnovne zaveze, ki so jih dali volivcem, in si s tem odprli vrata v parlamentarno dvorano. Takšni preobrati so se dogajali že v preteklosti, vendar kakih resnih posledic ni bilo. Zato ni presenetljivo, da v javnosti prevladuje prepričanje, da državo v resnici vodijo interesi, ki imajo dovolj kapitala in posledično moči, da lahko poslance »usmerjajo« pri sprejemanju zakonodaje. Tudi ko gre za zdravstveno varstvo, ki spada med temeljne človekove pravice, kar smo zapisali v ustavi. Toda v primeru, ki ga navajamo, je večina poslancev poiskala domnevne nedorečenosti predlaganega zakona, da so vladni predlog zavrnili. S tem so v bistvu sporočili, da sprejemajo logiko skupin, ki želijo privatizirati tudi zdravstvo, in bo ustrezno zdravstveno oskrbo dobil le tisti, ki jo bo sposoben plačati. Tista petina državljanov, ki živi pod pragom revščine, se bo pač morala posloviti od oskrbe, kakršno naj zagotovi javno zdravstvo. Tega seveda nihče od skrbnikov za uravnoteženost javnih financ ne bo priznal kakor tudi ne donacij, ki jih njihove stranke dobijo za »ustrezno« glasovanje v parlamentu. Dogajanje in glasovanje v parlamentu na najbolj nazoren način govori, kaj se dogaja v naši družbi in kam to vodi. Mar so ljudje, ki smo jih izvolili, pozabili, koga bi morali predstavljati? Zagotovo jim godi, ko jih ob različnih priložnostih posadijo v prve vrste, še bolj pa so veseli obilnega plačila za »predano delo«, ki ga dobijo kot predstavniki ljudstva in kot branik demokracije.

Ta čas je v parlamentarnem postopku sprememba volilne zakonodaje. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je sedanji zakon o volitvah v državni zbor neskladen z ustavo. V bistvu gre za to, da bi volivci morali imeti večji vpliv na izbiro poslancev. Toda joj, tako stranke kot njihovi poslanci v sedanjem mandatu iščejo »spremembe«, ki ne bi ničesar spremenile. Morda pa bilo za razbistritev družbenega in političnega ozračja koristno, če bi ustavni sodniki poleg neustreznosti volilnih okrajev ugotovili, kakšna je pot, da bi volivci posameznega poslanca lahko tudi odpoklicali. Zagotovo bi bilo ob taki možnosti glasovanje v parlamentu veliko manj odvisno od prišepetovalcev, ki jih vodijo raznolike interesne skupine, ali pa od ukazov strankarskih vodstev. Morda bi bilo najprimernejše, da bi to pobudo prevzela protikorupcijska komisija, če zares želi delovati preventivno.

Volitve so zagotovo najučinkovitejše orodje državljanov pri vplivu na razvoj države in družbe. Dejstvo, da se vse več ljudi tej ustavni pravici odreka, pove, da je zaupanje v politiko vse manjše. Temu se ne gre čuditi, če tisti, ki odločajo v našem imenu, naše zaupanje zlorabijo in bolj kot za dobrobit vseh državljanov skrbijo za svoje koristi. Takim pač ne gre dati glasu na prihodnjih volitvah, ne glede na to, kdaj bodo in po kakšnem volilnem zakonu bomo izbirali predstavnike v parlamentu.

Ludvik Škoberne


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media