Rokodelci se predstavijo – DU Brestanica

Druženje | mar. '20

Pridne roke Rajhenburga

Rokodelska sekcija Društva upokojencev Brestanica pod imenom »Pridne roke Rajhenburga« deluje že dobrih petnajst let. Vodi jo Irena Kožuh, mentorice Jožica Stropnik, Anica Kenig, Anica Radej in Manja Seher pa pomagajo pri vodenju delavnic.

Iz zapisov smo ugotavljali, da segajo korenine rokodelske delavnice našega društva že v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Takratne rokodelke so največkrat v rokah vrtele kvačko in z nitko ustvarjale čudovite izdelke v različnih barvnih odtenkih. Ne glede na visoka leta jim je uspelo ohranjati našo kulturno dediščino. Spretno so svoje znanje prenašale na nas, mlajše članice.

Rokodelska srečanja redno obiskuje 10 do 12 članic. Dobivamo se vsako sredo v društvenih prostorih, kjer ustvarjamo, se dogovarjamo, kaj bomo delale, ali si med seboj pomagamo z nasveti, če nam prav spretno kaj ne gre od rok. Vsako leto pripravimo razstavo v domačem kraju, sodelujemo pa tudi na skupni razstavi Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavja. Pripravljamo in vodimo rokodelske delavnice v osnovni šoli, kjer učimo otroke rokodelskih spretnosti, tvorno sodelujemo z medgeneracijskim centrom, svoje izdelke pokažemo vsako leto na tradicionalnem Petrovem sejmu, brez nas pa tudi nikoli ne minejo Srednjeveški dnevi na gradu Rajhenburg. Na dnevih odprtih vrat našega društva organiziramo delavnice, kjer prikažemo rokodelske spretnosti, obiskovalce pogostimo z doma pečenimi dobrotami.

Že četrtič smo se udeležile rokodelskih delavnic v hotelu Delfin. Tam usvojeno znanje z veseljem prenašamo na znanja željne rokodelke, predvsem pa na mlajše. Učimo jih kvačkanja, pletenja, vezenja, kako iz steklenine, odete v papir, narediti privlačne izdelke ali kako iz nogavičke narediti igračke, pletemo košarice, iz papirja izdelujemo občudovanja vredno cvetje in podobno. Pazimo na to, da uporabljamo samo naravne materiale, saj se lahko hitro in enostavno reciklirajo.

Sodelovale smo pri projektu kvačkanja hobotnic, namenjenih nedonošenčkom v UKC Ljubljana. Pridružile smo se tudi akciji Združenja Europa Donna Slovenija pri ozaveščanju o raku na dojki z izdelanimi rožnatimi izdelki. Lansko leto smo imele rokodelsko delavnico na Dnevih medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Naš moto je učiti in znanje prenašati naprej ter uspešno sodelovati z ljudmi, željnimi rokodelskih znanj.

Besedilo in fotografiji: Manja Seher


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media