Kompresijske nogavice

Dobro počutje | mar. '20

Pri ljudeh, ki imajo močneje izražene težave z ožiljem nog, je nujen obisk pri zdravniku, ki bo svetoval primerno zdravljenje, v veliko primerih bo priporočil tudi nošenje kompresijskih nogavic. Kompresijske nogavice uporabljamo za izboljšanje pretoka krvi v nogah, ker stisnejo noge, da se kri premakne navzgor po žilah. To pomaga pri preprečevanju otekanja nog, proti bolečinam v nogah in občutku težkih nog pa tudi proti krvnim strdkom.

Zdravnik določi stopnjo kompresije in višino nogavice glede na razvitost bolezni in naše težave. Kompresijska nogavica namreč deluje le, kadar njen stisk postopoma pada od gležnja proti stegnu. Pritisk je najmočnejši v gležnju in najmanjši na vrhu nogavice, kjer znaša le še desetino označene kompresije. Takšno postopno padanje je praktično nemogoče doseči le s povijanjem nog. Natančnost pritiska in njegovo postopno padanje sta velika prednost kompresijskih nogavic, ki s tem pomagajo pri potiskanju krvi od višjega k nižjemu tlaku. Kompresija nogavic se meri v milimetrih živega srebra (mm Hg), saj gre za tlak, ki ga ustvarjajo, in ni enaka meri linearne gostote »den«, ki označuje debelino tkanine. Obstaja veliko različnih vrst kompresijskih nogavic, ki se razlikujejo po pritisku (od rahlega do močnega), dolžini (od dokolenk do samostoječih nadkolenk in hlačnih nogavic), barvah in teksturah.

Kompresijske nogavice lahko kupimo v večini lekarn in specializiranih trgovinah z medicinsko opremo. Pogoj za pravilno terapijo s kompresijskimi nogavicami je natančno merjenje noge (obseg in višina) in izbira pravilne nogavice na podlagi mer. Kompresijske nogavice je treba nositi ves dan. Noge so najmanj otečene v zgodnjih jutranjih urah, zato si je nogavice treba nadeti zgodaj zjutraj, če le lahko, še preden vstanete iz postelje.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media