Športnikom in pravim rekreativcem …

Dobro počutje | mar. '20

Slika 1: koraki proti dlanem, položenim na tla pred telesom


… redkokdaj namenim kakšen piškot, oblit z najboljšo marmelado, v obliki zahtevne vaje. Danes vam ga poklanjam v petih vajah, ki jih na koncu samo še povežete in naredite tudi v obratni smeri. Ko vam gre že dobro, pa še pospešujte hitrost izvedbe.

S prikazano končno povezavo se boste pošteno razgibali, okrepili mišice, pozornost in zbranost, razvijali natančnost gibanja, ravnotežje in koordinacijo. Ob pospeševanju hitrosti pa pospešili še bitje srca in poglobili dihanje.
Preden začnete izvajati vajo, si dobro ogrejte zapestja, komolce, rame, gležnje in kolena ter kolke s kroženji v obe smeri ter zelo intenzivno nekajkrat zaokrožite z boki.
Prikazane položaje je najprej priporočljivo narediti vsaj trikrat počasi in vsakega posebej ter jih šele nato povezati v enotno vajo, ki jo naredite najprej v prikazani smeri in nato tudi obratno. Pomembno je, da ves čas enakomerno dihate skozi nos.

Slika 2: stopanje med dlanmi, položenimi na tla

Dlani najprej položite na tla pred telesom, kot je prikazano na fotografiji številka ena, in se z visokimi boki in kratkimi koraki pomikajte naprej proti dlanem in nato še nazaj. Pogled naj bo usmerjen v tla.
Za korake med rokami s čim višje dvignjenimi boki se bo morda treba kar malce bolj potruditi (slika 2). Če je le mogoče, naj se dlani in prsti (ali vsaj ena roka) neprekinjeno dotikajo tal.

Slika 3: spust v čep z močno oporo na dlaneh in iztegnjenih rokah

 Ko ste z obema nogama že naredili korake med rokami, počasi spustite boke in težo telesa zadržite na napetih in iztegnjenih rokah (slika 3). Potrudite se, da zadnjica do konca ostane v zraku in jo položite na tla šele v prvi fazi počitka v sedenju, ko sprostite roke in trebuh (slika 4).

Slika 4: Sed in sprostitev rok in trebuha

Ob pravilni izvedbi boste začutili skorajda vse mišice telesa in še posebej mišice na spodnjem delu trebuha in rokah. Mogoče je tudi, da bo komu ob spustu navzdol ponagajalo ravnotežje. Opisani prehod je treba vedno narediti zbrano, počasi in varno.

Slika 5: počitek

Zaključek vaje je vedno leže na hrbtu v prikazanem položaju, v katerem nežno odpirate kolke, poravnate hrbtenico in popolnoma sprostite trebuh. Prav tako obe roki (slika 5). Ležanje ponovite tako, da za vsako dvignjeno nogo vsaj petkrat sproščeno zadihate.

Zaradi zahtevnosti vaje ob zaključku izrekam samo še znani rek: »Vaja dela mojstra!«

Besedilo: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje
Fotografije: Natalija Pilko


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media