DRUŽABNI DOGODKI

Druženje | mar. '20

KOČEVJE

Prešernov dan so v Društvu upokojencev Kočevje počastili s proslavo. Začela se je z Zdravljico, ki jo je zapela Lana Bižal, učenka 6. razreda OŠ Stara Cerkev, spontano so se ji pridružili še obiskovalci. Udeležence proslave, ki jo je oblikovala in vodila Barbka Bižal Kolar, je pozdravil predsednik društva Jože Kozina, za njim pa so nastopile članice bralnega krožka. Recital Vodnikovih pesmi je z igranjem na klarinet spremljala Lučka Perko, učenka 6. razreda OŠ ob Rinži. Marica Kajfež in Tone Obranovič pa sta zapela Prešernovo pesem Od železne ceste. Sledila je podelitev priznanj Bralne značke za leto 2019. Prejele so jih Ljudmila Marentič, Marija Jerbič, Slobodanka Done Ivanc, Nevenka Oberstar, Silva Žagar, Kristina Tekavec, Nevenka Križ, Darinka Štajdohar, Dragica Janša, Desa Simičić Naneh in Marija Nanjara. Svojo ustvarjalnost sta predstavili članici društva – pesnica Živka Komac in likovna umetnica Nevenka Križ. Za prijeten zaključek kulturnega snidenja so poskrbele Zimzelenke s plesnim nastopom. (Besedilo: Barbka Bižal Kolar, fotografija: Marija Jerbič)

VELIKI GABER

Društva PZDU Dolenjske in Bele krajine že pet let vsak tretji torek v mesecu pripravljajo skupne rekreacijske pohode pod naslovom Spoznajmo Dolenjsko. Na zaključku pa vedno zadoni »pohodniška himna« pod vodstvom zborovodja Jožeta Torija. Vključenih je 19 od skupaj 36 društev upokojencev, redno pa se pohodov udeležuje od 150 do 200 udeležencev. Pohoda, ki ga je 21. januarja organiziralo društvo Veliki Gaber, pa sta se udeležila 302 pohodnika, kar je največ do zdaj. (Besedilo in fotografija: Joži Štrempfelj)

STARA VAS

Krajevna skupnost Stara vas iz Velenja je konec januarja organizirala srečanje krajanov, ki so dopolnili 70 let ali več. Takih je v kraju kar 145, srečanja pa se udeležilo 90 krajanov. Na druženju so zapele pevke »Gaberški cvet« iz Gaberk. Predsednica krajevne skupnosti Mira Tepej je navzočim spregovorila o pestrem dogajanju v preteklem obdobju in letošnjih načrtih. Pozdravila jih je še podžupanja Darinka Mravljak, predsednik novoustanovljenega pododbora Društva upokojencev Stara vas Dani Berzelak pa je povabil vse, ki še niso člani, da se jim pridružijo. (Besedilo in fotografija: Peter Kavšek)

LJUTOMER

V Društvu upokojencev Ljutomer so 14. februarja pripravili srečanje poverjenic, poverjenikov ter prostovoljk in prostovoljcev. Pogovarjali so se o izvajanju projekta Starejši za starejše – za boljšo kakovost življenja doma. Draga Ficko je povedala, da so v letu 2019 opravili 479 obiskov starejših krajanov, od teh 462 ponovnih in 17 prvih obiskov. Starejše krajane bodo obiskovali še naprej, saj so jih le-ti zelo veseli. Dr. Srečko Šteiner s Policijske uprave Murska Sobota, Lidija Nemec s Policijske postaje Ljutomer in Mitja Kolbl, strokovni sodelavec občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, so udeležence seznanili s prometno varnostno situacijo, novostmi s tega področja, obnovili pa so tudi znanja, ki so jih že pozabili. Direktorica Knjižnice Ljutomer Vesna Laissani in strokovna sodelavka Jasna Branka Staman pa sta predstavili prizadevanje knjižnice za ponovno oživitev bralne kulture. Ob tem so odprli knjigobežnico, katere namen je lažja dostopnost knjig in njihova izposoja. Za dobro voljo pa sta poskrbela člana društva, zakonca Perhač, tudi ljudska godca, ki sta zaigrala in zapela nekaj skoraj že ponarodelih prleških pesmi. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

LIMBUŠ - PEKRE

Društvo upokojencev Limbuš - Pekre (Li-Pe) slavi 35 let delovanja. Je eno izmed aktivnejših društev v kraju z mnogimi dejavnostmi – od ročnih del, prepevanja, kegljanja, šahiranja, rekreacije, likovnega ustvarjanja do izletništva. Društvo ima svojo spletno stran in glasilo Lipe, ki redno izhaja že 16 let.

V društvu so proslavili še nekatere jubileje. Pevke ljudskih pesmi »Spominčice« (na fotografiji) so lani praznovale 30 let delovanja. Takrat je Anica Debenak članice krožka ročnih del spodbudila še k petju ljudskih pesmi. Postale so nepogrešljive na javnih prireditvah, ob tem svoje nastope popestrijo še z domačimi glasbili.

Pred desetimi leti je bila znotraj Društva upokojencev Li-Pe ustanovljena šahovska sekcija. Člani redno vadijo in nastopajo na šahovskih turnirjih, kjer dosegajo odlične rezultate. Deseto obletnico praznuje tudi mešani pevski zbor, ki nastopa na društvenih in krajevnih dogodkih ter tudi zunaj regije. Še posebej navdušeno jim na nastopih ploskajo stanovalci mariborskih domov ostarelih. (Besedilo in fotografija: Franjo Šauperl)

PODGORJE - STOPIČE

V Društvu upokojencev Podgorje - Stopiče se člani srečujejo pri raznih dejavnostih – pohodništvu, športu in rekreaciji, pevskem zboru, izletništvu. Imajo 21 prizadevnih poverjenikov, ki skrbijo za obveščenost članov. Vsako drugo leto zanje organizirajo izlet kot zahvalo za njihov trud. Tako so se v januarju odpravili na ogled Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. Ogledali so si še paviljon čebel in se nato odpravili proti Trebnjemu, kjer so obiskali Galerijo likovnih samorastnikov. V vasi Občine pri Trebnjem so si ogledali še staro Jurjevo domačijo s črno kuhinjo ter lepo vzdrževane svinjake, skedenj in vodnjak. (Besedilo in fotografija: Jožica Staniša)

VELIKA POLANA

Pevski zbor Društva upokojencev Velika Polana je ob 15. obletnici pripravil nastop v domu krajanov. Dolgoletna vodja Agata Kotnjek je prejela priznanji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Lendava in Zveze kulturnih društev Lendava. Zbrane je nagovoril predsednik Društva upokojencev Velika Polana Stanko Hozjan. Pater Toni Brinjevec, turniški župnik, pa jim je pripravil predavanje o prehodu v tretje življenjsko obdobje. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

PODKRAJ PRI VELENJU

Svet Krajevne skupnosti Podkraj pri Velenju je tudi letos pripravil srečanje starejših krajanov. Udeležilo se ga je 44 članov pododbora Društva upokojencev Velenje. Udeležence sta nagovorila predsednik štirih društev Franc Vedenik in podžupanja Darinka Mravljak. Še preden so nekaj pesmi zapela Podkrajska dekleta, so simbolično obdarili najstarejšega krajana in krajanko. Med ženskami je z 90 leti najstarejša Marija Obu. Najstarejši med moškimi pa je s 93 leti Herman Meh. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

 

BELTINCI

Komisija za šport in rekreacijo pri Društvu upokojencev Beltinci je pripravila občinski turnir v kartanju šnopsa. Najboljši so se uvrstili na zaključno tekmovanje, ki je potekalo v Ižakovcih. Trije najboljši v sezoni 2019/2020 so prejeli pokale. Zmagovalec je postal Milan Murat, drugo mesto je zasedel Štefan Zadravec in tretje mesto Peter Jeneš. Vsem tekmovalcem, ki so sodelovali v občinskem tekmovanju se je zahvalila predsednica Društva upokojencev Beltinci Miroslava Šömen. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PRAZNOVALI SO

 Marija Golobič, po domače Latinova Mima, članica Društva upokojencev Semič, je 2. februarja praznovala častitljivih 90 let. Še vedno živi na Krvavčjem Vrhu, kjer se je rodila. Zanjo ljubeče skrbita sin Tone in snaha Anica. Ponosna je na dve vnukinji in z velikim veseljem pove, da ima že dva pravnuka. Kolikor more, pomaga v gospodinjstvu.

 

 Nekdanji predsednik Društva upokojencev Sv. Tomaž Janez Voršič - Hanzek je praznoval 90 let. Svojim društvenim prijateljem se je pridružil na pohodu, ki ga organizirajo vsak drugi torek v mesecu, in skupaj so se podali v kraj Preclavo v sosednji občini.

 V vasi Gomilica v občini Turnišče je Jožef Matjašec obrnil 90. list svojega življenja. Spominja se časov, kako je kot občinski kurir z usnjenim bobnom sovaščanom prinašal novice in obvestila. Jožef je član Društva upokojencev Turnišče. Z ženo Ano sta poročena že 65 let. Ponosen je na sina in pet hčera, velikokrat ga obišče kateri od 17 vnukov in 17 pravnukov.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

 Zakonca Laci iz Dobrovnika sta v krogu svojih najdražjih praznovala zlato poroko. Bela je bil zaposlen v Splošni bolnišnici Murska Sobota in dobrovniškem ter lendavskem zdravstvenem domu. V prostem času je igral nogomet, bil je tudi trener NK na Kobilju, v Dobrovniku, Motvarjevcih in Žitkovcih. Terezija, rojena Gjerek, pa je bila vzgojiteljica v vrtcu v Dobrovniku. V zakonu je povila dva otroka, v veliko veselje pa jima je pet vnukov. Sta člana domačega društva upokojencev in turističnega društva. Na vinorodnem griču Sveti Martin na Kobilju obdelujeta vinograd. Že vrsto let sta naročnika Vzajemnosti.

 Mama, babica in prababica Tončka Zapušek je 15. januarja 2020 v krogu svojih najbližjih praznovala 97. rojstni dan. Rodila se je v Ravnah pri Šoštanju v številni družini Miklavžina. Zdaj živi pri hčerki Zdenki na Prevaljah. Za svoja leta je še zelo vitalna in krepkega zdravja. Zelo rada prebira revijo Vzajemnost, prelista časopise in posluša oddaje s slovensko narodno-zabavno glasbo.

 Marija in Jože Kokol iz Pristave sta konec lanskega novembra praznovala zlato poroko. Po dolgih letih bivanja v Ljubljani sta si v jeseni življenja dom uredila v rodnem kraju Cirkulane. Oba sta aktivna v nekaj društvih, Marija na primer sodeluje pri KD Cirkulane. Posebej velja omeniti njuno delovanje v projektu Starejši za starejše, ki deluje v okviru Društva upokojencev Cirkulane.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media