Glivična okužba nohtov bolj ogroža sladkorne bolnike

Dobro počutje | mar. '20

Pri sladkornih bolnikih je glivična okužba nohtov precej pogostejša kot pri ljudeh z normalnim presnavljanjem glukoze. Nikakor ne gre le za lepotno nadlogo, saj okužba poveča tveganje za resne zaplete, ki lahko pripeljejo do diabetičnega stopala in celo do amputacije noge.

Z glivično okužbo nohtov se sreča vsak tretji bolnik s sladkorno boleznijo, pri čemer moški zbolevajo pogosteje kot ženske. V stik z glivicami pridejo v javnih prostorih, kjer hodijo bosi (bazeni in toplice), prenašajo se tudi med družinskimi člani in prek obutve. Vsak stik z glivico še ne pomeni okužbe, vendar je pri sladkornih bolnikih verjetnejša. Zaradi motenega občutka za bolečino so pogostejše poškodbe na nohtih na nogah, oskrba stopal s krvjo je slabša, visok glikemični sladkor pa ovira normalno celjenje ran, kar glivicam olajša vstop pod noht in okužbo.

Največkrat okužba prizadene noht na palcu na enem ali obeh stopalih, ki se rumenkasto obarva in zadebeli ter začne odstopati. S palcev se glivice prenesejo tudi na druge nohte na stopalih. Zadebeljeni nohti povzročajo bolečino pri hoji in jo otežujejo. Lahko se pojavijo bakterijske okužbe obnohtja, podkožnega tkiva nog ali celo kosti. Glivice okužijo tudi kožo med prsti stopal, skozi razpoke v koži pa zlahka vstopajo bakterije. Tveganje za diabetično stopalo je ob sočasni glivični okužbi nohtov kar trikrat večje.

Zdravljenje je dolgotrajno, ker je okužba trdovratna. Lokalno zdravljenje s protiglivičnimi kremami praviloma ni uspešno, ker ne prehajajo v noht. Za lokalno zdravljenje so primerni zdravilni laki, ki vsebujejo protiglivične učinkovine. Pripravek dobro prehaja v noht, uporabljati pa ga je treba vsakodnevno najmanj pol leta, dokler zdrav noht ne izpodrine obolelega. Zdravljenje je uspešnejše, če ga začnemo zgodaj, ko je površina obolelega nohta še majhna.

Sladkorni bolniki morajo zaradi večje verjetnosti zapletov skrbeti za higieno svojih stopal in jih redno pregledovati. Ob vsakem sumu, da gre za glivično okužbo, pa je potreben posvet z zdravnikom.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media