Daljši vozniški staž ni garancija za dobro vožnjo

Prosti čas | mar. '20

Skoraj 300 voznikov se je lani v desetih slovenskih krajih preizkusilo v vožnji na simulatorju varne vožnje DRAJV. Na testiranju, ki so ga pripravili v zavarovalnici Triglav, se je pokazalo, da tako tisti z daljšim vozniškim stažem kot tudi mladi vozniki pri vožnji sicer prepoznajo nevarno situacijo v prometu, vendar pa se nanjo ne odzovejo ustrezno oziroma se jim zaradi prevelike hitrosti ne uspe izogniti trku.

Med drugim so testirali, kako se vozniki odzovejo na napake drugih udeležencev v prometu, kako se znajdejo v križiščih in kaj storijo, če jim pred avtomobil nenadoma skoči otrok. Nevarno situacijo so najpogosteje spregledali vozniki, stari od 55 do 64 let, kar 68 odstotkov voznikov, starih več kot 65 let, pa je nevarno situacijo sicer zaznalo, a nanjo niso reagirali.

Trideset voznic in voznikov se je preizkusilo še v resničnih okoliščinah, torej na cesti v družbi učitelja vožnje. Pri tem se je izkazalo, da bi vozniški izpit uspešno opravila manj kot polovica (46 odstotkov). To je bil sicer boljši rezultat kot pri preizkusu na simulatorju, kjer dva od treh voznikov vozniškega izpita ne bi opravila. Analiza voženj je pokazala, da so moški najpogosteje kršili omejitev hitrosti oziroma so vozili prehitro.

Najpogostejše napake, ki so jih vozniki naredili na cesti, so bile prekoračitev hitrosti, neupoštevanje prometnih znakov in pravil, napačno razvrščanje in nepravilna uporaba smernih utripalk v krožiščih. Veliko voznikov pozablja tudi na dejstvo, kako pomembna je priprava na vožnjo, pri tem pa ne gre le za pripenjanje z varnostnim pasom in ustrezno nastavitev ogledal, pač pa je treba paziti tudi na to, kaj vse je med vožnjo na (zadnjih) sedežih. Na testiranju je 30 odstotkov voznikov nepravilno odgovorilo na vprašanje, kakšna je pravilna drža volana, 29 odstotkov jih ni vedelo, da morajo v križišču odstopiti prednost gasilskemu vozilu na nujni vožnji, 20 odstotkov pa jih ni vedelo, kaj po 15. novembru predstavlja zimsko opremo vozila.

Preizkus, kako dobro še obvladate vožnjo, lahko kdor koli brezplačno preizkusi na simulatorju varne vožnje DRAJV v centru Triglav Lab na Dunajski 20 v Ljubljani. Na spletnem portalu Vozimse.si pa lahko obnovite znanje cestnoprometnih predpisov. Dejstvo je, da znanje pravil vožnje pri voznikih z leti opeša, ne nazadnje pa se spreminjajo tudi predpisi in infrastruktura.

 Po podatkih ministrstva za infrastrukturo je imelo lani v naši državi veljavno vozniško dovoljenje 37 odstotkov voznikov, starejših od 61 let, oziroma dobra tretjina vseh imetnikov veljavnih vozniških dovoljenj v Sloveniji. Policija sicer ugotavlja, da starejši vozniki situacije v prometu praviloma predvidevajo vnaprej, zato vozijo previdnejše kot mlajši vozniki

V. K.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media