Od risbe do slike

mar. '20

Alojzija Murn iz Naklega pravi, da slika, odkar ve zase. Samo da so ji domači kot majhni punčki dali papir in svinčnik, pa so imeli mir. V najstniških letih je hodila na odprtje razstav, če je le bilo mogoče, je opazovala slikarje pri delu in si želela, da bi znala tako slikati. Šele ko je zamenjala službo in se je vozila v Ljubljano, je odkrila Likovni atelje Nuše Lapajne, akademske slikarke, in se začela zavzeto učiti osnov risanja, nato pa še slikanja.

Rada riše z ogljem in na velikih formatih. Pri slikanju pa ji je najljubša tehnika olje na platnu, čeprav jo vedno bolj navdušuje tudi akvarel, ki ga šele dobro spoznava. Večinoma slika v živo, ne po fotografiji. Zlasti portreta nikoli ne moreš tako dobro »zadeti« kot pri živem modelu, pravi slikarka.

Mnogi ljudje Alojzijo Murn poznajo tudi kot neutrudno predsednico Kulturno-umetniškega društva LIK Naklo, kjer prireja tematske likovne natečaje, delavnice za odrasle pa tudi osnovnošolce ter skrbi, da se v kraju vedno kaj dogaja. Zaslužna je za to, da so dobili galerijo v Domu Janeza Filipiča, v kateri je vsak mesec razstava ali kak drug dogodek. Ljudska pripoved o cesarju Francu Jožefu, ki se je na poti proti Trstu ustavil v Naklem in se v lokalni gostilni okrepčal s klobaso, jo je napeljala k temu, da je napisala scenarij in oblikovala kostume za predstavo Cesar in kranjska klobasa, ki jo uprizarjajo konec junija. Celo potico s kranjsko klobaso si je zamislila. Ni čudno, da zadnja leta najde čas za slikanje le poleti … 

 Vabimo vas, da si likovna dela Alojzije Murn do sredine aprila ogledate v prostorih uredništva Vzajemnosti na Dunajski 109 v Ljubljani. Dobrodošli!

Besedilo in fotografija: A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media