Probiotiki po principu »naredi sam«

Kjer je volja …
Skoraj ni medija, ki ne piše o pomenu probiotikov, urejene črevesne flore (po novem imenovane mikrobiota) ter povezave stanja v našem črevesju s številnimi težavami. Kakorkoli obrnete, je dobro prenoviti »travnik« v želodcu. Vprašanje je le, kako se tega lotiti in kako naj prenovo izpeljemo s čim manjšimi stroški.
V naši mikrobioti naj bi sodelovalo na tisoče sevov koristnih mikroorganizmov. Na trgu pa lahko najdemo le tiste, ki so najtrpežnejši in jih je mogoče stabilizirati, spraviti v kapsule in zagotoviti, da bodo ostali stabilni do trenutka, ko ponovno pridejo v stik z vlago in toploto. Veliko pestrejša je ponudba v tekočih oblikah probiotikov. Fermentirani tekoči pripravki namreč lahko ohranijo tudi takšne seve, ki sušenja ne prenesejo, zato lahko z njimi zaužijemo tudi 30 različnih sevov.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.