Po zdravila le v lekarno

Dobro počutje | mar. '20

Zdravje kratke

V lekarnah so zagotovljene varnost, kakovost in sledljivost zdravil, zato farmacevti odsvetujejo njihov nakup zunaj uradne dobavne verige. Zlasti pri nakupih na spletu je treba biti zelo previden.

Lekarniška zbornica Slovenije in vse slovenske lekarne sledijo evropski zakonodaji in so pred dobrim letom uvedle postopke preverjanja avtentičnosti zdravil z vzpostavljeno dodatno informacijsko podporo. Lekarniški farmacevt pred izdajo zdravila preveri in odjavi vsako škatlico zdravila na recept.

Ključnega pomena za varno in učinkovito zdravljenje z različnimi zdravili pa je kakovostno svetovanje. Farmacevti pomagajo bolnikom izbrati najprimernejše zdravilo, pojasnijo jim, kako se izogniti neželenim učinkom zdravil, kako zdravila reagirajo med seboj in kakšne so možne posledice. Svetujejo jim tudi o telesni dejavnosti in drugih ukrepih, ki pomagajo lajšati zdravstvene težave. Na ta način izboljšajo bolnikovo sodelovanje pri zdravljenju in pripomorejo k večji kakovosti življenja bolnikov. Če farmacevt presodi, da bolnik potrebuje zdravniški nasvet, ga usmeri na pregled k zdravniku.

Še posebej je pomembno svetovanje pri zdravilih za samozdravljenje. Med več kot 10.000 zdravili, ki so registrirana na slovenskem trgu, jih je okoli 1500 namenjenih izdaji brez recepta, pravijo v Lekarniški zbornici Slovenije. Pri uporabi teh zdravil morajo biti posebej previdni starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, saj lahko medsebojno delovanje zdravil, zeliščnih pripravkov, prehranskih dopolnil, medicinskih pripomočkov in metod za lajšanje bolečin pripelje tudi do neželenih zapletov. Če spadate med tiste, ki zaupajo le pripravkom iz zdravilnih rastlin, farmacevti svetujejo, da se odločite za pripravke, ki so registrirani kot zdravilo in so varni, kakovostni in učinkoviti. Prehranska dopolnila so namreč namenjena dopolnjevanju prehrane in jih ureja zakonodaja za živila, za živila pa je zahtevana samo varnost.

V lekarni lahko zaprosite za pregled uporabe zdravil, na katerem vam farmacevt podrobneje razloži, kako deluje zdravilo, kako ga pravilno jemljete, kako med sabo vplivajo različna zdravila, in svetuje še ob morebitnih drugih težavah. Storitev je za zdaj samoplačniška, ceno določajo lekarne same, v povprečju je treba zanjo odšteti okoli 27 evrov.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media