Najlepše diši kruh iz krušne peči
V obmejni dvojezični vasi Žitkovci pri Lendavi živi Marija Vegi, ki je svoje življenje posvetila delu na kmetiji. Že kot mlado dekle jo je mama naučila peči domači kruh v krušni peči, zato se je pred leti tudi Marija odločila za nov izziv.
Na kmetiji je odprla dopolnilno dejavnost peko domačega kruha in raznih kvašenih izdelkov. Tako že od leta 2003 skoraj vsak dan vstaja zjutraj ob petih in pripravi sestavine. Kot nam je povedala, za mešani kruh uporablja moko tipa 950 in pšenično moko tipa 850. Potem doda kvas in vodo in vse skupaj zgnete v testo, nato oblikuje kolače, jih da v košarice in pusti na toplem, da lahko kruh vzhaja. Med tem časom pripravi peč, pri čemer vedno uporablja jesenova drobna drva. Naenkrat peče do 20 kolačev kruha, ki tehtajo kilogram ali več.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.