Najlepše diši kruh iz krušne peči

Zaradi posebnih razmer je dostop do članka odprt za vse obiskovalce strani.

Zgodbe | mar. '20

V obmejni dvojezični vasi Žitkovci pri Lendavi živi Marija Vegi, ki je svoje življenje posvetila delu na kmetiji. Že kot mlado dekle jo je mama naučila peči domači kruh v krušni peči, zato se je pred leti tudi Marija odločila za nov izziv.  

Na kmetiji je odprla dopolnilno dejavnost peko domačega kruha in raznih kvašenih izdelkov. Tako že od leta 2003 skoraj vsak dan vstaja zjutraj ob petih in pripravi sestavine. Kot nam je povedala, za mešani kruh uporablja moko tipa 950 in pšenično moko tipa 850. Potem doda kvas in vodo in vse skupaj zgnete v testo, nato oblikuje kolače, jih da v košarice in pusti na toplem, da lahko kruh vzhaja. Med tem časom pripravi peč, pri čemer vedno uporablja jesenova drobna drva. Naenkrat peče do 20 kolačev kruha, ki tehtajo kilogram ali več. Pohvali tudi moža Franca, ki ji rad pomaga. Večkrat na teden peče še perece, ocvirkove pogače, slane rogljičke in krušni langaš. Že vrsto let s svojimi krušnimi izdelki sodeluje na kulinaričnih in drugih prireditvah, tudi na gastronomskem dnevu, ki ga vsako leto pripravljajo v Žitkovcih. Večkrat je sodelovala na razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer je leta 2010 prejela znak kakovosti za mešani kruh iz krušne peči. Že nekajkrat je z veseljem odstopila prostor v svoji kuhinji predavatelju iz mariborske živilske šole, ki je gospodinjam, razodel še kakšno skrivnost več pri peki krušnih izdelkov. 

Besedilo in fotografija: Jože Žerdin


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media