Zdrave ledvice, zdravo srce 

Dobro počutje | mar. '20

Število ljudi s kronično ledvično boleznijo stalno narašča, opozarjajo zdravniki. Ogroženi so predvsem sladkorni bolniki, bolniki s previsokim krvnim tlakom, boleznijo srca ali ožilja, sečnimi kamni, moški s povečano prostato, ljudje, katerih svojci imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in ljudje s preveliko telesno težo.

Če ste med tistimi, ki jih bolezni ledvic bolj ogrožajo, se posvetujete s svojim zdravnikom in enkrat na leto opravite test za ugotavljanje prisotnosti beljakovin v seču in ravni kreatinina v krvi. Zgodnje odkrivanje bolezni je zelo pomembno, saj daje več možnosti, da upočasnimo ali zaustavimo njeno napredovanje, predvsem pa preprečimo nastanek ledvične odpovedi.

Seveda pa je najbolje ukrepati že prej in poskrbeti, da sploh ne zbolimo. Dobro delovanje ledvic je namreč ključnega pomena za zdravje, saj s filtriranjem krvi odstranjujejo odpadne snovi iz telesa, pri čemer kri očistijo kar 50-krat na dan. Zato si že zaslužijo, da dobro skrbimo zanje.

Več gibanja in manj soli

Že tolikokrat ponovljen, a še vedno najpomembnejši dejavnik je zdrav življenjski slog. Redna telesna dejavnost pomaga uravnavati krvni tlak in vzdrževati primerno telesno težo, zato zmanjša tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni. Prehrana naj bo raznolika. Veliko naredimo že s tem, da zmanjšamo vnos soli na 5 do 6 gramov na dan (ena poravnana čajna žlička). Največ soli je v kruhu in pecivih, picah, sendvičih, salamah in drugih mesnih konzerviranih izdelkih (klobase, hrenovke, paštete), jušnih koncentratih, polivkah za solate, slanih prigrizkih, sirih itd. Ob tem pa moramo piti dovolj tekočine, najbolje vode. Za zdravega človeka to pomeni od 1,5 do 2 litra tekočine na dan. Če ob tem še redno nadzorujemo raven sladkorja v krvi in merimo krvni tlak oziroma skrbimo, da niso vrednosti previsoke, ob tem pa še ne kadimo, smo naredili veliko dobrega za ledvice, tako pa tudi za zdravo ožilje in srce.

Ne pozabimo še na en dejavnik, ki lahko poškoduje ledvice. To je pogosto jemanje protibolečinskih zdravil (nesteroidna protivnetna zdravila ali nesteroidni antirevmatiki). Mednje spadajo tudi tista, ki jih dobimo brez recepta. Če ste starejši ali imate bolno srce, jetra ali ledvice ter kronične bolečine, se z zdravnikom pogovorite, katera protibolečinska zdravila lahko uživate, da ne bi ogrozili delovanja ledvic.

Priložnost, da preverite zdravje svojih ledvic, bo 12. marca na svetovni dan ledvic. Ta letos poteka pod geslom Zdravje ledvic za vse in povsod: od preprečevanja do zgodnjega odkrivanja in enakega dostopa do obravnave. V večini zdravstvenih domov ter tudi v ljubljanskem in mariborskem UKC bodo pripravili informativne točke. Tam si boste lahko izmerili krvni tlak in opravili test za ugotavljanje prisotnosti beljakovin v seču ter dobili še kak koristen nasvet. Podrobnosti preverite na: www.svetovnidanledvic.org/event.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media