Ne prevroče, a nikar ne premrzlo

Prosti čas | jan. '00

Pred hudo poletno vročino lahko bivanjske prostore zaščitimo s senčenjem oken, zunanjimi žaluzijami, pravilnim zračenjem (daljše zračenje v hladnejših urah dneva, ponoči in zjutraj) in z boljšo izolacijo stavb. Če je v stanovanju prevroče, se vsaj za nekaj ur umaknimo v hladnejše ali klimatizirane javne prostore (trgovski center, knjižnica, muzej, cerkev …). Tako zmanjšamo toplotno obremenitev telesa.

Če nam je res prevroče, si priskrbimo klimatsko napravo, a uporabljajmo jo po pameti, kajti velike temperaturne razlike lahko povzročajo zdravstvene težave. Pri uporabi klimatskih naprav namreč marsikdaj grešimo. Pogosto prostor preveč in prehitro ohladimo, nastavimo prenizke temperature, napravo usmerimo neposredno v ljudi, namesto vstran. Vse to lahko povzroči slabo počutje, glavobol, srbenje oči, solzenje ali suhe oči, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu … Prevelika razlika med zunanjo in notranjo temperaturo zraka lahko povzroči poslabšanje astme in podobnih obolenj. Še posebej so za te razlike občutljivi starejši ljudje, bolniki in otroci.

Pazimo, da je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo le pet ali šest stopinj. Kot navajajo strokovnjaki, naj bi bila temperatura v prostoru, kjer večinoma sedimo, med 22 in 26 stopinjami Celzija, relativna vlažnost pa med 30 in 60 odstotki. Ali pa se držimo pravila, da prostorov ne hladimo na nižjo temperaturo od temperature, ki jo imamo pozimi, ko prostore ogrevamo.

Izberimo napravo, ki po moči ustreza glede na velikost prostora, pri tem upoštevajmo, koliko oken ima in kako velika so. Pred nakupom se natančno poučimo, kako naprava deluje – ali zajema zrak zunaj in ga filtrira. Če ne dovaja svežega zraka v prostor, moramo skrbeti za redno zračenje prostorov. Dobro je izbrati klimatsko napravo, ki uravnava tudi vlažnost zraka, kar prispeva k upočasnjenemu razmnoževanju pršic in lahko koristi alergijskim bolnikom. 

Ne pozabimo na pravilno čiščenje, vzdrževanje ter servisiranje klimatske naprave. Brez rednega vzdrževanja se v klimatski napravi namnožijo mikrobi, ki se ob njenem delovanju sproščajo v zrak. Vdihovanje mikrobov ali njihovih delcev lahko povzroči okužbe in vnetja.

 OKVIR: Za udobje strojev, ne ljudi

Klimatske naprave pravzaprav niso izumili za zagotavljanje udobja ljudi, ampak za zagotavljanje ugodnih pogojev za delovanje strojev. Prva klimatska naprava moderne dobe je bila leta 1902 nameščena v neki tiskarni v New Yorku, kjer se je papir zaradi prevelike vlažnosti, ki je bila posledica previsoke temperature, zvijal in ni bilo mogoče tiskarske barve primerno razporediti po njem. Od takrat potekajo številne študije o tem, kakšne temperature so najprimernejše za normalno delovno okolje. Tako ugledna britanska Univerza Cornell v raziskavi ugotavlja, da je najprimernejša delovna temperatura v pisarnah 25 stopinj Celzija. Tudi premrzli prostori vplivajo na učinkovitost. Ameriška raziskava razkriva, da »podhlajeni« delavec naredi za 10 odstotkov več napak. Ljudje, ki so izpostavljeni klimatskim napravam, so bolj nagnjeni k boleznim dihal, prehladom, gripi, vnetjem in drugim manjšim boleznim. Poleg temperature je zelo pomembna tudi čistost zraka v prostoru oziroma prezračenost. Onesnaženost zraka v prostorih lahko dodatno povzročajo tudi organske in anorganske snovi, ki zaidejo v zrak, oziroma materiali, iz katerih je zgrajena stavba. Pa tudi pohištvo, da ne omenjamo raznih sevanj, ioniziranj ali kajenja v prostoru. Dodatno kakovost zraka slabšajo še prah, vonjave in drugi skorajda neopazni dejavniki, kar v določeni meri tudi zniža bivalno udobje oziroma delovno storilnost. V. K.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media