Videti je zahtevno, pa ni!

Dobro počutje | sep. '20

Slika 1: Globok predklon, stopala vzporedno

Najpomembnejše je, da lahko prvi dve vaji delate sede na stolu ali nižji pručki. Prva vaja je namenjena tudi tistim s težavami s kolki in koleni. Zadnji dve pa sta namenjeni le zdravim in tistim, ki res redno vadite, saj me vse pogosteje sprašujete, ali se je še pred upokojitvijo in ob njej mogoče naučiti stati na glavi. S postopno in pravilno vadbo ter vztrajnostjo je mogoče.

Vedno pa upoštevajte dober občutek in se ne hvalite pred drugimi. Naj pojasnim: trening prikazanih predvaj za stojo na glavi zahteva mirno okolje, zbranost in predanost. Pravzaprav velja to za katero koli vadbo, saj le tako dosežete njene najboljše učinke.

Najboljši način ogrevanja telesa je hoja, kjer koli jo boste izvajali. Če ne gre drugače, velja strumno ter z nižjimi in visokimi koraki zakoračiti po hiši ali stanovanju. Tudi če je hodnik ozek in kratek, je hoja z gibanjem rok naprej in nazaj ter poglobljenim dihanjem bolje kot nič.

Prva vaja v sedenju (slika 1) odlično razvija predvsem gibljivost hrbta. Če ne morete sedeti na tleh, se lahko vaje lotite na stolu, klopi ali nižji pručki. Pomembno je, da so stopala in kolena najmanj v širini bokov. V predklonu potisnite rame navzdol in brado na prsi. Tam, kjer boste začutili močnejši razteg, se ustavite ter mirno nekajkrat vdihnite in izdihnite. Vajo ponovite najmanj dvakrat. Po končani vaji se vedno vzravnajte, spustite rame in nato še močno iztegnite roke navzgor ter se izdatno pretegujte vsaj pol minute.

Globok predklon, stopala skupaj in kolena narazen

Za zdrave sklepe nog je druga vaja skoraj vsakdanja nuja (slika 2). Večkrat jo boste delali, bolj boste občutili njen blagodejni učinek na križ, vrat in kolčni sklep in posledično na vse telo. Ob izvedbi velja vse opisano za prejšnjo vajo.

Le za bolj razgibane

Izhodiščni položaj za učenje stoje na glavi

Zdravi in bolj razgibani se lahko lotijo prve predvaje za stojo na glavi (slika 3). Pravzaprav je ta položaj primeren za vse, ki ga lahko naredijo in se pri tem dobro počutijo. Pomembno je, da roke s prepletenimi prsti za oporo glave postavite varno (lahko tudi tako: na obe dlani in na vrh glave v trikotniku). Poiščite najustreznejši položaj, ko imate občutek, da zadevo obvladate in da lahko enakomerno dihate skozi nos. Tako ostanite, dokler ste zbrani in obvladate položaj. V začetku je to lahko le nekaj sekund.

Postopno dvigovanje bokov

Ko vam položaj na tretji sliki postane domač, se z nogama počasi začnite približevati telesu in postopno vedno bolj dvigujte boke čim višje nad glavo (slika 4). Vsakodnevna vaja dela mojstra. Kot že rečeno, dober in varen občutek ter rednost vadbe so ključ do končnega dobrega učinka.

Besedilo: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2020 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media